elΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΡΓΟΔΟΤΩΝ & ΒΙΟΜΗΧΑΝΩΝ ΚΥΠΡΟΥ
elΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΡΓΟΔΟΤΩΝ & ΒΙΟΜΗΧΑΝΩΝ ΚΥΠΡΟΥ

Υγεία και ασφάλεια εγκαταστατών ηλιακών θερμικών και φωτοβολταϊκών συστημάτων σε κτίρια

Πραγματοποιήθηκε στις 30 Ιανουαρίου 2018 με μεγάλη επιτυχία ενημερωτική ημερίδα με θέμα «Υγεία και ασφάλεια εγκαταστατών ηλιακών θερμικών και φωτοβολταϊκών συστημάτων σε κτίρια (Νομοθεσία και προκλήσεις)», στα κεντρικά γραφεία της ΟΕΒ στη Λευκωσία.

Η Ημερίδα διοργανώθηκε από την Ένωση Βιομηχάνων Ηλιακής Ενέργειας Κύπρου (ΕΒΗΕΚ) και την Ομοσπονδία Εργοδοτών και Βιομηχάνων (ΟΕΒ) σε συνεργασία με το Τμήμα Επιθεώρησης Εργασίας (TEE), το ΕΤΕΚ και τον Σύνδεσμο Εταιρειών Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας Κύπρου (ΣΕΑΠΕΚ).

Η ημερίδα άνοιξε με παρουσίαση του κ. Μάριου Νικολάου, Πρόεδρο της ΕΒΗΕΚ, ο οποίος αναφέρθηκε στα προβλήματα και στους κινδύνους που αντιμετωπίζουν καθημερινά οι εγκαταστάτες κυρίως λόγω της απουσίας ασφαλών προσβάσεων στις οροφές των οικοδομών.

27605112_10215667506026443_1943054031_o

Ο κ. Μιχάλης Ορφανίδης εκ μέρους του Τμήματος Επιθεώρησης Εργασίας ανέλυσε τις απαιτήσεις της νομοθεσίας για την υγεία και ασφάλεια κατά το στάδιο σχεδιασμού και μελέτης κατασκευαστικών έργων (κυρίως κατοικιών και πολυκατοικιών), αλλά και κατά την εκτέλεση τους.

Στην συνέχεια η κα. Ανθή Χαραλάμπους, Προϊστάμενη της Υπηρεσίας Ενέργειας & Περιβάλλοντος της ΟΕΒ, ανέλυσε την χωροθετική πολιτική και τις ειδικές πρόνοιες για εγκαταστάσεις φωτοβολταϊκών και ηλιακών θερμικών συστημάτων, προβάλλοντας παραδείγματα από προβλήματα πρόσβασης των εγκαταστατών κυρίως σε υφιστάμενες οροφές κτιρίων.

Τέλος η κα. Αθηνά Γιάννακα, Εκτελεστικός Μηχανικός/Λειτουργός Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου Αγλαντζιάς ανέδειξε την αναγκαιότητα για ρύθμιση της πρόσβασης των εγκαταστατών μέσα από το νομοθετικό πλαίσιο.

27537157_10215667506626458_444314252_o

Στην συζήτηση που ακολούθησε τα κυριότερα των συμπερασμάτων ήταν:

  • η άμεση ανάγκη για τροποποίηση ή/και έκδοση πολεοδομικών κανονισμών όπου θα καθορίζονται τα κριτήρια  χωροθέτησης ηλιακών θερμικών συστημάτων και οι οποίοι θα εφαρμόζονται ομοιόμορφα σε παγκύπριο επίπεδο,
  • η τήρηση των Κανονισμών από τους μελετητές, ώστε να προβαίνουν στην εκπόνηση του Σχεδίου Ασφάλειας και Υγείας και ετοιμασία του Φακέλου Ασφάλειας και Υγείας, με το οποίο, εκτός των άλλων, θα πρέπει να διασφαλίζεται η ασφαλή πρόσβαση στις οροφές για εκπόνηση εργασιών εγκατάστασης και συντήρησης ηλιακών και φωτοβολταϊκών συστημάτων
  • προσεκτικός έλεγχος της εφαρμογής των Κανονισμών κατά το στάδιο έγκρισης των αιτήσεων για άδεια οικοδομής και τήρηση των όρων του ΤΕΕ, ούτως ώστε να επιτυγχάνεται η ασφαλής εκτέλεση των οικοδομικών εργασιών εγκατάστασης και συντήρησης των ηλιακών και φωτοβολταϊκών  συστημάτων.

Οι παρουσιάσεις είναι διαθέσιμες πιο κάτω:

Related Posts