Το έργο υλοποιείται με την Οικονομική Υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής – Γενική Διεύθυνση Απασχόλησης, Κοινωνικών Υποθέσεων και Ένταξης, SOCPL-2023-SOC-DIALOG
Ο ψηφιακός μετασχηματισμός της οικονομίας που φέρνει αυξημένη χρήση συστημάτων ΤΝ στους χώρους εργασίας της ΕΕ πρόκειται για ένα ποικιλόμορφο θέμα με σημαντικό αντίκτυπο στην καθημερινή ζωή για τον κόσμο της εργασίας και την κοινωνία στο σύνολό της. Τα κράτη μέλη της ΕΕ αντιμετωπίζουν αυτές τις προκλήσεις με διαφορετικούς τρόπους, λόγω διαφορετικών κοινωνικών και οικονομικών καταστάσεων, αγορών εργασίας, συστημάτων εργασιακών σχέσεων και υφιστάμενων πρακτικών και συλλογικών συμφωνιών.
Οι Ευρωπαίοι κοινωνικοί εταίροι έχουν εμπλακεί στη συζήτηση για τη ρύθμιση της ΤΝ από τα πρώτα στάδια. Ως απάντηση στα προβλήματα και τις προκλήσεις της ψηφιοποίησης για τις αγορές εργασίας και τον κόσμο της εργασίας, καθώς και για την κοινωνία στο σύνολό της, οι Ευρωπαίοι κοινωνικοί εταίροι υπέγραψαν τη Συμφωνία Πλαίσιο για την Ψηφιοποίηση, η οποία έχει σχεδιαστεί για να ενθαρρύνει και να βοηθήσει τους εργοδότες και τους εργαζόμενους στα κράτη μέλη της ΕΕ να αποτελούν ηγετική δύναμη στις διαδικασίες ψηφιακού μετασχηματισμού στον κόσμο της εργασίας. Η Συμφωνία Πλαίσιο καθορίζει κατευθυντήριες γραμμές και αρχές για το πώς και υπό ποιες συνθήκες εφαρμόζεται η ΤΝ στον κόσμο της εργασίας και επισημαίνει το γεγονός ότι επί του παρόντος οι περισσότερες επιχειρήσεις στην Ευρώπη βρίσκονται ακόμη στα πρώτα στάδια χρήσης νέων δυνατοτήτων που βασίζονται στην ΤΝ για τη βελτιστοποίηση των εργασιακών διαδικασιών ή τη δημιουργία νέων επιχειρηματικών μοντέλων. Επομένως είναι σημαντικό να διερευνηθούν οι δυνατότητες χρήσης της ΤΝ ή της μηχανικής μάθησης για οικονομική ανάπτυξη και καλές συνθήκες εργασίας.
Το έργο στοχεύει στην κατάληξη κοινών λύσεων από τους εθνικούς κοινωνικούς εταίρους:
Οι ερευνητικές και αναλυτικές δραστηριότητες θα πραγματοποιηθούν σε τέσσερα στάδια: