elΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΡΓΟΔΟΤΩΝ & ΒΙΟΜΗΧΑΝΩΝ ΚΥΠΡΟΥ
elΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΡΓΟΔΟΤΩΝ & ΒΙΟΜΗΧΑΝΩΝ ΚΥΠΡΟΥ

Διαβούλευση για Νομοσχέδιο: «Ο περί Ορισμένων Πτυχών που αφορούν τις Συμβάσεις για την Προμήθεια Ψηφιακού Περιεχομένου και Ψηφιακών Υπηρεσιών Νόμος του 2021»

Έναρξη διαβούλευσης σχετικά με την ετοιμασία του Νομοσχεδίου με τίτλο:

  • «Ο περί Ορισμένων Πτυχών που αφορούν τις Συμβάσεις για την Προμήθεια Ψηφιακού Περιεχομένου και Ψηφιακών Υπηρεσιών Νόμος του 2021»

 

Εναρμόνιση με την Οδηγία (ΕΕ) 2019/770 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 20ής Μαΐου 2019, σχετικά με ορισμένες πτυχές που αφορούν τις συμβάσεις για την προμήθεια ψηφιακού περιεχομένου και ψηφιακών υπηρεσιών

 

H Οδηγία (ΕΕ) 2019/770 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 20ής Μαΐου 2019, σχετικά με ορισμένες πτυχές που αφορούν τις συμβάσεις για την προμήθεια ψηφιακού περιεχομένου και ψηφιακών υπηρεσιών δημοσιεύτηκε στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις 22 Μαΐου 2019 και ισχύει από την εικοστή μέρα από τη δημοσίευση της.

Ο σκοπός της Οδηγίας είναι η ομαλή λειτουργία της εσωτερικής αγοράς και ταυτόχρονα ένα υψηλό επίπεδο προστασίας των καταναλωτών. Η Οδηγία (ΕΕ) 2019/770 θεσπίζει κοινούς κανόνες για ορισμένες απαιτήσεις σχετικά με τις συμβάσεις μεταξύ εμπόρων και καταναλωτών για την προμήθεια ψηφιακού περιεχομένου ή ψηφιακών υπηρεσιών.

Η Υπηρεσία Προστασίας Καταναλωτή (ΥΠΚ) με σκοπό την ενσωμάτωση της υπό αναφοράς Ευρωπαϊκής Οδηγίας στο εθνικό δίκαιο έχει ετοιμάσει Προσχέδιο Νομοσχεδίου με τίτλο «Ο περί Ορισμένων Πτυχών που αφορούν τις Συμβάσεις για την Προμήθεια Ψηφιακού Περιεχομένου και Ψηφιακών Υπηρεσιών Νόμος του 2021».

Στο εν λόγω προσχέδιο νομοσχεδίου υπάρχουν πρόνοιες αναφορικά με:

  • την υποχρέωση του εμπόρου για την προμήθεια του ψηφιακού περιεχομένου ή της ψηφιακής υπηρεσίας,
  • τη συμμόρφωση του ψηφιακού περιεχομένου ή της ψηφιακής υπηρεσίας (υποκειμενικές απαιτήσεις, αντικειμενικές απαιτήσεις, πλημμελής ενσωμάτωση του ψηφιακού περιεχομένου ή της ψηφιακής υπηρεσίας),
  • τα δικαιώματα τρίτων,
  • την ευθύνη του εμπόρου σε περίπτωση μη προμήθειας και για έλλειψη συμμόρφωσης του ψηφιακού περιεχομένου ή της ψηφιακής υπηρεσίας,
  • το βάρος απόδειξης όσον αφορά την προμήθεια ή όχι και τη συμμόρφωση ή όχι του ψηφιακού περιεχομένου ή της ψηφιακής υπηρεσίας,
  • την επανόρθωση σε περίπτωση αδυναμίας προμήθειας,
  • τους τρόπους επανόρθωσης για την έλλειψη συμμόρφωσης του ψηφιακού περιεχομένου ή της ψηφιακής υπηρεσίας (αποκατάσταση της συμμόρφωσης, αναλογική μείωση του τιμήματος, τερματισμός της σύμβασης),
  • την άσκηση του δικαιώματος τερματισμού της σύμβασης,
  • τις υποχρεώσεις του εμπόρου σε περίπτωση τερματισμού της σύμβασης,
  • τις υποχρεώσεις του καταναλωτή σε περίπτωση τερματισμού της σύμβασης,
  • τις προθεσμίες και μέσα επιστροφής χρημάτων από τον έμπορο,
  • την τροποποίηση του ψηφιακού περιεχομένου ή της ψηφιακής υπηρεσίας από τον έμπορο για να διατηρηθεί η συμμόρφωση του ψηφιακού περιεχομένου ή της ψηφιακής υπηρεσίας,
  • το δικαίωμα αναγωγής,
  • τον υποχρεωτικό χαρακτήρα,
  • τις Αρμοδιότητες & Εξουσίες της Εντεταλμένης Υπηρεσίας, για τη διερεύνηση παραβάσεων και τη δυνατότητα επιβολής κυρώσεων (ανάληψη δεσμεύσεων, επιβολή διοικητικών προστίμων, έκδοση διαταγμάτων κ.α.).

Σημειώνεται ότι ο σχετικός Νόμος θα πρέπει να τεθεί σε ισχύ και να δημοσιευτεί μέχρι την 1η Ιουλίου 2021 και να εφαρμοστεί από την 1η Ιανουαρίου 2022.

Επιπλέον, σύμφωνα με τις πρόνοιες του άρθρου 23(2) της Οδηγίας (ΕΕ) 2019/770 το Παράρτημα της Οδηγίας 2009/22/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 23ης Απριλίου 2009, περί των αγωγών παραλείψεως στον τομέα της προστασίας των συμφερόντων των καταναλωτών χρήζει τροποποίησης. Επομένως, έχει ετοιμαστεί από την ΥΠΚ προσχέδιο τροποποιητικού νομοσχεδίου με τίτλο «Νόμος που τροποποιεί τους περί της Έκδοσης Δικαστικών Διαταγμάτων για την προστασία των συλλογικών συμφερόντων των καταναλωτών Νόμους του 2007 μέχρι 2021». Ο περί της Έκδοσης Δικαστικών Διαταγμάτων για την προστασία των συλλογικών συμφερόντων των καταναλωτών Νόμος του 2007 αποτελεί την ενσωμάτωση της Οδηγίας 2009/22/ΕΚ στο εθνικό δίκαιο.

Ως εκ των άνω, η ΥΠΚ δια της παρούσης ανακοινώνει την έναρξη Δημόσιας Διαβούλευσης, έχοντας ως κύριο μέλημα την επιδίωξη μιας εποικοδομητικής αλληλεπίδρασης μεταξύ των ενδιαφερόμενων μερών, τα οποία θα μπορούσαν να εμπλακούν στη διαμόρφωση της νομοθετική πρότασης, καθώς ενδεχομένως να επηρεαστούν από την εφαρμογή της.

Παρακαλείσθε το αργότερο μέχρι τις 29/5/2020 όπως αποστείλετε γραπτώς τις απόψεις, σχόλια και εισηγήσεις σας αναφορικά με τα επισυναπτόμενα νομοσχέδια στις ηλεκτρονικές διευθύνσεις ccps@mcit.gov.cy kmilikouri@mcit.gov.cy και epapachristoforou@mcit.gov.cy. Για οποιεσδήποτε διευκρινίσεις μπορείτε να αποτείνεσθε στην κα. Κατερίνα Μιλικούρη, τηλ. 22200908/22200900 και στην κα. Έλενα Παπαχριστοφόρου, τηλ. 22200904/22200900.


Νομοσχέδιο για τα δικαστικά διατάγματα

Νομοσχέδιο για συμβάσεις ψηφιακού περιεχομένου & υπηρεσιών

Related Posts