elΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΡΓΟΔΟΤΩΝ & ΒΙΟΜΗΧΑΝΩΝ ΚΥΠΡΟΥ
elΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΡΓΟΔΟΤΩΝ & ΒΙΟΜΗΧΑΝΩΝ ΚΥΠΡΟΥ

Αναθεώρηση (3/8/2020) – Εγκύκλιος αρ. 200: Κατευθυντήριες οδηγίες Υπουργείου Υγείας για τη χρήση προστατευτικής μάσκας από τον γενικό πληθυσμό

Αναθεώρηση (3/8/2020) – ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ ΑΡΙΘΜΟΣ 200

Κατευθυντήριες οδηγίες Υπουργείου Υγείας για τη χρήση προστατευτικής μάσκας από τον γενικό πληθυσμό

 

Σε συνέχεια προηγούμενης Εγκυκλίου (αριθμός 199) της Ομοσπονδίας Εργοδοτων & Βιομηχάνων (ΟΕΒ) και σε σχέση με το νέο Διατάγμα του Υπουργού Υγείας ημερομηνίας 31 Ιουλίου 2020 αναφορικά με το πιο πάνω θέμα, σημειώνονται τα εξής:

Η χρήση προστατευτικής μάσκας από τον γενικό πληθυσμό, ηλικίας 6 ετών και άνω, σε εσωτερικούς χώρους, στους οποίους υπάρχει αυξημένη συνάθροιση κοινού, πρέπει να εφαρμόζεται από τους πολίτες στους πιο κάτω χώρους/υποστατικά:

– Υπεραγορές / Φούρνοι

– Πολυκαταστήματα / Καταστήματα λιανικού εμπορίου / Εμπορικά κέντρα

– Εκκλησίες

– Επισκέπτες σε Νοσηλευτήρια / Κλινικές / Οίκους ευγηρίας / Άλλα Ιδρύματα παροχής υγειονομικής φροντίδας

– Φαρμακεία

– Υπηρεσίες/Τμήματα του δημόσιου και ευρύτερου δημόσιου τομέα και ιδιωτικές επιχειρήσεις που υποδέχονται/εξυπηρετούν κοινό (π.χ. τράπεζες, ΚΕΠ, Ταχυδρομεία, ΑΗΚ, κοκ)

– Πρακτορεία στοιχημάτων

– Ανελκυστήρες

 

Σημειώνεται ότι η μη τήρηση των μέτρων αποτελεί παραβίαση Διατάγματος από τον ίδιο τον πολίτη και το πρόστιμο των €300 βαραίνει τον ίδιο τον πολίτη και όχι την επιχείρηση/υποστατικό.

Υπενθυμίζεται επίσης πως η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική για τους εργαζόμενους σε θέσεις εξυπηρέτησης κοινού, ως εξής:

– Μέσα Μαζικής Μεταφοράς (π.χ. οδηγοί λεωφορείων),

– Εσωτερικούς χώρους ιδιωτικών επιχειρήσεων, Τμημάτων δημόσιου και ευρύτερου δημόσιου τομέα, που εξυπηρετούν κοινό, όπως είναι τα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών, τα Ταχυδρομεία, οι επιχειρήσεις ταχυμεταφορών (couriers), σημεία πληρωμής λογαριασμών Οργανισμών (π.χ. ΑΗΚ, CYTA, Τοπική Αυτοδιοίκηση), κοκ,

– Άτομα που εργάζονται σε θέσεις άμεσης εξυπηρέτησης του κοινού στις επιχειρήσεις λιανικού εμπορίου. Ενδεικτικά:

    • Ταμεία υπεραγορών, αρτοποιείων, φαρμακείων, λαϊκών αγορών, καταστημάτων λιανικού εμπορίου, κτλ
    • Εξυπηρέτηση κοινού σε σημεία της αλυσίδας τροφίμων όπως κρεοπωλεία, ιχθυοπωλεία, φρουταρίες, περίπτερα, μίνι μάρκετς, λιανικό εμπόριο (π.χ. επιχειρήσεις πώλησης ρούχων και υποδημάτων, καλλυντικών, κοκ), κ.ά.

– Διανομείς

– Εργαζόμενοι σε εργοτάξια/κατασκευαστικό τομέα: Τα άτομα που εργάζονται στον κατασκευαστικό τομέα οφείλουν να χρησιμοποιούν μάσκες μιας χρήσης όταν μετακινούνται με αυτοκίνητο (ο αριθμός των ατόμων στο αυτοκίνητο δεν πρέπει να υπερβαίνει τα 2 άτομα), όταν χρησιμοποιούν ανελκυστήρες

– Οποιαδήποτε άλλη επιχείρηση ή υποστατικό, όπου σύμφωνα με τα σχετικά πρωτόκολλα του Υπουργείου Υγείας, προνοείται η χρήση μάσκας.

 


Επισυνάπτεται αυτούσια η σχετικη ανακοινωση του Υπουργείου Υγείας.

Αναθεώρηση – ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ ΑΡΙΘΜΟΣ 200

 

Related Posts