elΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΡΓΟΔΟΤΩΝ & ΒΙΟΜΗΧΑΝΩΝ ΚΥΠΡΟΥ
elΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΡΓΟΔΟΤΩΝ & ΒΙΟΜΗΧΑΝΩΝ ΚΥΠΡΟΥ

Πρωτοχρονιάτικο μήνυμα του Προέδρου της Ομοσπονδίας Εργοδοτών & Βιομηχάνων (ΟΕΒ) κ. Αντώνη Αντωνίου για το νέο έτος 2024

Φίλες και Φίλοι,

 

 

Αποχαιρετούμε ακόμη μια χρονιά γεμάτη από γεγονότα και εξελίξεις στην διεθνή σκηνή που αναπόφευκτα επιφέρουν άμεσα ή έμμεσα επιπτώσεις στην Κυπριακή οικονομία, στα δημόσια οικονομικά, στον επιχειρηματικό κόσμο και στους εργαζόμενους της πατρίδας μας. Στους δώδεκα μήνες του έτους που αποχαιρετούμε βιώσαμε πολλά συμβάντα κατά κανόνα αναπάντεχα και με σύνθετο βαθμό πολυπλοκότητας.

 

Με ένα πόλεμο στην αυλή της Ευρώπης σε εξέλιξη από τις αρχές του 2022 και έναν καινούργιο από τον Οκτώβριο με επίκεντρο το Ισραήλ και με άγνωστη και αβέβαιη  τη μεσοπρόθεσμη κατάληξη, οι ανησυχίες όλων αυξάνονται. Ένα είναι βέβαιο, ότι ο γεωπολιτικός χάρτης αλλάζει και μέχρι να διαμορφωθεί η τελική εικόνα θα έχουμε να αντιμετωπίσουμε ένα 2024 με απρόβλεπτες παραμέτρους.

 

Μέσα σε αυτές τις διαρκώς μεταβαλλόμενες συνθήκες και στην αβεβαιότητα που  αναπαράγουν, η Κύπρος χρειάστηκε αμέτρητες φορές να ξαναβρεί τον δρόμο της, να επαναχαράξει την πορεία της, να ξαναμετρήσει τις δυνάμεις και τις δυνατότητες της.

 

Πρωταγωνιστής σε αυτή την διεργασία ήταν πάντα το Κυπριακό επιχειρείν που, όπως σε όλες τις περιστάσεις κινδύνου, κλήθηκε και κατά το 2023 να σηκώσει το βάρος της παραγωγικής ανασυγκρότησης της χώρας.

 

Παρά τους μέχρι τώρα δυσμενείς οιωνούς και το τραχύ περιβάλλον, με εντυπωσιακή ευελιξία και προσαρμοστικότητα ο παραγωγικός ιστός του τόπου, είχε υπό τις περιστάσεις αξιοθαύμαστη αναπτυξιακή επίδοση παρά τις αυξήσεις στα επιτόκια που επέβαλε η ΕΚΤ. Κυρίως όμως, δημιούργησε τις κατάλληλες προϋποθέσεις για να υποδεχτεί η πατρίδα το 2024 με βάσιμη αισιοδοξία, με όραμα φιλόδοξο αλλά ρεαλιστικό και υλοποιήσιμο.

 

Το κράτος οφείλει να αξιοποιήσει την αναπτυξιακή δυναμική μεριμνήσει για τη διαρκή εξυγίανση των δημόσιων οικονομικών με παραγωγή πρωτογενών δημοσιονομικών πλεονασμάτων και μείωση του δημόσιου χρέους για να μπορεί να αντιμετωπίσει τυχόν νέες απρόσμενες προκλήσεις.

 

Με μονίμως ελλοχεύοντες πλέον τους εξωγενείς κινδύνους για αύξηση στις τιμές των καυσίμων και της ενέργειας, για ελλείψεις ή ψηλές τιμές σε πρώτες ύλες, τρόφιμα και βασικά αγαθά, κύριο καθήκον της ηγεσίας του τόπου είναι η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της Κυπριακής οικονομίας με τα εργαλεία που η Δημοκρατία μπορεί να επιστρατεύσει κατά τρόπο κυρίαρχο.

 

Μόνο με ισχυρή ανταγωνιστικότητα η χώρα μπορεί να διασφαλίσει την ευημερία του λαού της, να ενισχύσει το δίχτυ κοινωνικής προστασίας των ευάλωτων και των αδύναμων και να βελτιώσει το βιοτικό επίπεδο κάθε προσώπου που διαβιεί και βιοπορίζεται στην ελεύθερη της επικράτεια: συνταξιούχου, άνεργου, μαθητή – σπουδαστή – εκπαιδευόμενου, εργαζόμενου, αυτοεργοδοτούμενου ή επιχειρηματία.

 

Η βελτίωση της ανταγωνιστικότητας απαιτεί κυρίως ισχυρή πολιτειακή βούληση καθώς και πολιτική και κοινωνική συναίνεση για ολοκλήρωση των βασικών μεταρρυθμίσεων:

 

 

 

  • Ψηφιοποίηση Δημόσιας διοίκησης με νέο Οργανόγραμμα, απλοποίηση γραφειοκρατίας και συγκράτηση κρατικού μισθολογίου,
  • επιτάχυνση της απονομής δικαιοσύνης,
  • παραγωγή φθηνής ηλεκτρικής ενέργειας,
  • εκσυγχρονισμός του φορολογικού σχεδιασμού,
  • επανεξέταση του συνταξιοδοτικού συστήματος,
  • εξουδετέρωση των αδυναμιών του ΓΕΣΥ και αυτονόμηση των δημόσιων νοσηλευτηρίων,
  • σταθερό/μη μεταβαλλόμενο νομικό πλαίσιο για την αποτελεσματική λειτουργία του χρηματοπιστωτικού συστήματος

 

Δύο μείζονος σημασίας παράμετροι που καθορίζουν την οικονομική ανάπτυξη, χρήζουν χωριστής αναφοράς:

 

  • Πρώτον, εξασφάλιση επαρκούς αριθμού κατάλληλου ανθρώπινου δυναμικού για στελέχωση των επιχειρήσεων. Με μέτρα μεσομακροπρόθεσμα να συνδεθεί το εκπαιδευτικό σύστημα με τις ανάγκες της αγοράς εργασίας. Ταυτόχρονα όμως πρέπει να επιταχυνθεί η εφαρμογή των σχεδίων για απασχόληση αλλοδαπών, ώστε να εκτονωθεί η πίεση που αναχαιτίζει την αναπτυξιακή δυναμική που έχει δημιουργηθεί.

 

  • Δεύτερον, σύνδεση του ρυθμού αύξησης των απολαβών σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα με τον ρυθμό αύξησης της εθνικής παραγωγικότητας. Πρέπει να τελειώσουμε με τις ισοπεδωτικές οριζόντιες λογικές των αυτόματων αυξήσεων με κλίμακες που αντί να επιβραβεύουν την προσφορά κάθε εργαζόμενου αφαιρούν την λογική της αμοιβής έναντι της προσφοράς και πλήττουν την παραγωγικότητα και τη δημιουργικότητα. Και πρέπει, όπως συμφωνήθηκε το καλοκαίρι του 2023, να εκσυγχρονίσουμε την ΑΤΑ εισάγοντας στον τρόπο εφαρμογής της την λογική της αύξησης της παραγωγικότητας και της ανάπτυξης της οικονομίας.

 

Φίλες και φίλοι,

 

Oφείλουμε όλοι μαζί να εργαστούμε ώστε η χώρα μας να απαλλαγεί από όσα πλήττουν την εικόνα της και αμαυρώνουν την φήμη της.

Έχουμε βελτιώσει θεαματικά το κανονιστικό, το ρυθμιστικό, το εποπτικό και το ελεγκτικό πλαίσιο των λειτουργιών μας και υπερέχουμε πολλών από τους διεθνείς επικριτές μας. Τα λίγα που απομένουν να γίνουν, πρέπει να υλοποιηθούν τάχιστα με αποφασιστικότητα και θάρρος και σε αυτό η Πολιτεία θα μας έχει αταλάντευτους σύμμαχους.

Η Χώρα μας συνεχίζει στο Ευρωπαϊκό της πεπρωμένο και επικεντρώνοντας τις ενέργειες και την προσήλωση της στα θετικά που μας ξεχωρίζουν, υποδεχόμαστε τον νέο χρόνο  με αισιοδοξία και αυτοπεποίθηση.

 

Εκ μέρους της Ομοσπονδίας Εργοδοτών και Βιομηχάνων (ΟΕΒ), εύχομαι σε όλες και όλους ευτυχισμένο, δημιουργικό και παραγωγικό 2024.

Related Posts