ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΡΓΟΔΟΤΩΝ & ΒΙΟΜΗΧΑΝΩΝ ΚΥΠΡΟΥ
ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΡΓΟΔΟΤΩΝ & ΒΙΟΜΗΧΑΝΩΝ ΚΥΠΡΟΥ

ΟΕΒ: Τώρα είναι η Ώρα της Επιχειρηματικής Ευθύνης

Η Ομοσπονδία Εργοδοτών και Βιομηχάνων (ΟΕΒ) εκφράζει την ικανοποίηση της για την σημερινή απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου να ανακοινώσει μέρος του οδικού χάρτη για σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων που επιβλήθηκαν για αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού.

 

Τμήμα των αποφάσεων συμπίπτει με τις επιστημονικά και τεχνοκρατικά επεξεργασμένες και κοινωνικά υπεύθυνες προτάσεις της ΟΕΒ, όπως υποβλήθηκαν στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας την περασμένη Παρασκευή 24 Απριλίου.

 

Η ΟΕΒ θα πράξει και τώρα αυτό που πράττει από την πρώτη μέρα της κρίσης: Θα μεριμνήσει για την πιστή εφαρμογή των αποφάσεων και την ομαλή επιστροφή στην νέα πραγματικότητα.

Η Κυβέρνηση αποφάσισε. Τώρα είναι η ώρα της επιχειρηματικής ευθύνης.

 

Η πανδημία δεν εξέλειπε, ο κίνδυνος είναι ανάμεσα μας και η απειλή για την ζωή και την υγεία των συμπολιτών μας και ιδιαίτερα των ευπαθών, παραμένει δυσανάλογα μεγάλη.

 

Η ΟΕΒ καλεί όλα της τα Μέλη να επιδείξουν για μια ακόμα φορά τον υπέρτατο βαθμό εταιρικής κοινωνικής ευθύνης. Καλεί όλες τις επιχειρήσεις να επιστρατεύσουν κάθε μέσο που διαθέτουν για πιστή εφαρμογή των μέτρων προστασίας των εργαζομένων, των προμηθευτών, των πελατών, των συνεργατών και του κοινού.

 

Η χαρά της επιστροφής στις δουλειές μας, δεν πρέπει να οδηγήσει στην παραμικρή χαλάρωση των μέτρων υγιεινής, αυτοπροστασίας και ετεροπροστασίας.

Οι εργασίες μας για μακρύ χρονικό διάστημα δεν θα επιτελούνται με τον τρόπο που εφαρμόζαμε πριν διακοπούν.

 

Δεν επιστρέφουμε στην προηγούμενη κατάσταση πραγμάτων. Επιστρέφουμε σε μια νέα κανονικότητα. Από την συμπεριφορά κυρίως εμάς και των επιχειρήσεων μας, θα εξαρτηθεί αν θα συνεχίσουμε την πορεία χαλάρωσης των περιοριστικών μέτρων ή αν θα επιστρέψουμε ξανά σε συνθήκες lockdown.

 

Κάθε επιχείρηση πρέπει:

  • να προβεί αμέσως σε επικαιροποίηση της εκτίμησης κινδύνου στην βάση του Οδηγού της ΟΕΒ με το Checklist 80 Σημείων Ελέγχου, το οποίο είναι εγκεκριμένο από τα Υπουργεία Εργασίας και Υγείας,

 

  • να προσαρμόσει ανάλογα το σχέδιο ασφάλειας υγείας στην εργασία,

 

  • να εκπαιδεύσει το προσωπικό της στα νέα δεδομένα,

 

  • να προμηθεύσει κάθε εργαζόμενο με όλα τα αναγκαία υλικά και εξοπλισμό για προστασία του ιδίου και του περιβάλλοντος χώρου,

 

  • να ελέγχει επισταμένα και να βεβαιώνεται ότι εφαρμόζονται διαρκώς οι οδηγίες για τον ασφαλή τρόπο επιτέλεσης της εργασίας και οι κανόνες υγιεινής,

 

  • και να προβαίνει χωρίς την παραμικρή καθυστέρηση σε αναφορά στις αρμόδιες Αρχές, περιορισμό και κατάλληλη διαχείριση οποιουδήποτε ύποπτου περιστατικού εργαζομένου ή άλλου προσώπου στην εργασία.

 

Τυχόν ασύγγνωστη αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού, θα οδηγήσει σε οπισθοδρόμηση με συνέπειες για την κάθε επιχείρηση χωριστά αλλά και για την οικονομία συνολικά, οι οποίες δεν θα είναι διαχειρίσιμες.

Η ΟΕΒ καλεί κάθε επιχειρηματία, κάθε επαγγελματία, κάθε αυτοεργοδοτούμενο και εργοδοτούμενο, κάθε πολίτη αυτής της υπέροχης Χώρας να εργάζεται, να κυκλοφορεί και να συναναστρέφεται ως να είναι ο ίδιος φορέας του ιού αλλά και ως κάθε άλλο πρόσωπο να είναι φορέας του ιού. Κάθε πολίτης πρέπει να προστατεύει τον εαυτό του και κάθε άλλο πρόσωπο εφαρμόζοντας πιστά τις οδηγίες των Αρχών.

 

Τώρα είναι η ώρα της επιχειρηματικής ευθύνης.

Η Κυβέρνηση μάς εμπιστεύθηκε. Εμπιστεύθηκε τις επιχειρήσεις και το αίσθημα κοινωνικής ευθύνης του επιχειρηματία της Κύπρου. Οφείλουμε να τιμήσουμε αυτή την εμπιστοσύνη. Για να συνεχίσει η εφαρμογή του οδικού χάρτη. Για να μην διακοπεί η επιστροφή στην κανονικότητα. Για να επιστρέψουμε στις ζωές μας μια ώρα γρηγορότερα.

Η ΟΕΒ θα βρίσκεται και στην νέα αυτή φάση της εξέλιξης της κρίσης, απαρασάλευτα δίπλα στις επιχειρήσεις για να ξανακερδίσουμε το ταχύτερο δυνατό όσα μας έκλεψε ο κορωνοϊός.