ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΡΓΟΔΟΤΩΝ & ΒΙΟΜΗΧΑΝΩΝ ΚΥΠΡΟΥ
ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΡΓΟΔΟΤΩΝ & ΒΙΟΜΗΧΑΝΩΝ ΚΥΠΡΟΥ

ΟΕΒ: Έρευνα ΕΠΑ για ΠΙΣ – Αναμένονται Απαντήσεις

Η Ομοσπονδία Εργοδοτών & Βιομηχάνων (ΟΕΒ) εκφράζει την μεγάλη της έκπληξη για την απόφαση της Επιτροπής Προστασίας Ανταγωνισμού (ΕΠΑ) να ελέγξει, σε αυτή την χρονική συγκυρία, τον Παγκύπριο Ιατρικό Σύλλογο (ΠΙΣ) και ενδεχομένως και τις Επιστημονικές Ιατρικές Εταιρείες – Μέλη του Συλλόγου.

Η ΟΕΒ εκφράζει πλήρη και απόλυτο σεβασμό στην αυτονομία μιας ανεξάρτητης Αρχής, όπως είναι η ΕΠΑ και αναγνωρίζει πλήρως το δικαίωμα της να ενεργεί είτε μετά από καταγγελίες είτε αυτεπάγγελτα, με σκοπό την διασφάλιση συνθηκών υγιούς ανταγωνισμού.

Η ΕΠΑ ωστόσο, έχει υποχρέωση να εξηγήσει στην εμβρόντητη κοινή γνώμη, το σκεπτικό και τους λόγους που νομιμοποιούν μιαν τόσο επιθετική προσέγγιση εναντίον ενός Επαγγελματικού Σώματος, το οποίο είναι μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα και το οποίο αποτελείται από πέραν των 3000 ανεξάρτητων επαγγελματιών/ανταγωνιστών, που  φαίνεται εξαιρετικά δύσκολο να συνεννοηθούν προς νόθευση του ανταγωνισμού.

Η ΟΕΒ επισημαίνει ότι αριθμός φορέων που συμμετέχουν στον δημόσιο διάλογο για το ΓΕΣΥ, περιλαμβανομένης και της ίδιας της ΟΕΒ, έχει εκφράσει προβληματισμούς, ανησυχίες, επιφυλάξεις, θέσεις και προτάσεις όμοιες με αυτές του ΠΙΣ και οι οποίες αποσκοπούν στην ενίσχυση του υγιούς ανταγωνισμού και την εφαρμογή κανόνων ελεύθερης αγοράς. Μήπως πρέπει να αναμένεται ανάλογη μεταχείριση από την ΕΠΑ και για αυτούς;

Η ΟΕΒ θα αναμένει το ταχύτερο πειστικές απαντήσεις, σε σχέση με τις διερευνώμενες παραβάσεις και την χρονική συγκυρία διενέργειας του ελέγχου. Όσο τα ερωτήματα αυτά μένουν αναπάντητα, τόσο πιο τοξικό θα γίνεται το κλίμα ανάμεσα στους βασικότερους συντελεστές του ΓΕΣΥ, τους γιατρούς, και την Πολιτεία με συνέπειες επί της μεταρρύθμισης της υγείας που δεν είναι εύκολο να προβλεφθούν.