ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΡΓΟΔΟΤΩΝ & ΒΙΟΜΗΧΑΝΩΝ ΚΥΠΡΟΥ
ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΡΓΟΔΟΤΩΝ & ΒΙΟΜΗΧΑΝΩΝ ΚΥΠΡΟΥ

ΟΕΒ: Απαράδεκτη η εξαγγελία απεργίας από την ΕΤΥΚ στην Ελληνική Τράπεζα

Η Ομοσπονδία Εργοδοτών & Βιομηχάνων (ΟΕΒ) εκφράζει την βαθιά απογοήτευση και την έντονη ανησυχία του επιχειρηματικού κόσμου, για την εργατική αναταραχή που προκαλεί η ΕΤΥΚ στην Ελληνική Τράπεζα.

Σε μια περίοδο που η ηγεσία της Τράπεζας καταβάλλει τεράστιες προσπάθειες για αντιμετώπιση των ποικιλόμορφων προκλήσεων μετά την ενσωμάτωση μεγάλου μέρους της πρώην Συνεργατικής Τράπεζας, οι απειλές για απεργιακά μέτρα προκαλούν το δημόσιο αίσθημα και δημιουργούν απορίες σε κάθε καλοπροαίρετο παρατηρητή, ειδικά μετά την ειλημμένη απόφαση της Ελληνικής Τράπεζας να προχωρήσει με αυξήσεις πολύ ψηλότερες από αυτό που προνοούσε η συλλογική σύμβαση, η οποία έληξε στο τέλος του 2018.

Η προσπάθεια για αποκατάσταση συνθηκών κανονικότητας στην Τράπεζα με την μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, απαιτεί απόλυτη ηρεμία, αγαστή συνεργασία και διαρκή εργατική ειρήνη, ενώ αυτονόητα οποιαδήποτε σύγκρουση δημιουργεί δυσανάλογους κινδύνους και πλήττει την προσπάθεια αυτή.

Τα προβλήματα τα οποία η ΕΤΥΚ επικαλείται ως αφορμές για την προκηρυχθείσα απεργία, μόνο μέσα από παραγωγικό διάλογο μπορούν να διευθετηθούν, ενώ η απεργία θα περιπλέξει τα υφιστάμενα και θα προσθέσει νέα προβλήματα. Η Ελληνική Τράπεζα προσκαλεί σε παραγωγικό διάλογο την ΕΤΥΚ εδώ και μήνες, χωρίς δυστυχώς μέχρι σήμερα να υπάρχει οποιαδήποτε ανταπόκριση.

Η Διοίκηση της Τράπεζας είναι υποχρεωμένη να προχωρήσει σε εκσυγχρονιστικές μεταρρυθμίσεις προς όφελος της παραγωγικότητας των εργασιών της αλλά και των ίδιων των εργαζόμενων, τους οποίους όχι μόνο δεν προτίθεται να αδικήσει αλλά αντίθετα στοχεύει στο να επιβραβεύσει έμπρακτα όσους με την συνεισφορά τους το αξίζουν.

Η ΟΕΒ καλεί την ΕΤΥΚ να ακυρώσει την εξαγγελθείσα απεργία και σε συνεργασία με την Διοίκηση να αναζητήσουν τις αναγκαίες λύσεις στα θέματα που απασχολούν τόσο την ΕΤΥΚ όσο και την Τράπεζα.