ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΡΓΟΔΟΤΩΝ & ΒΙΟΜΗΧΑΝΩΝ ΚΥΠΡΟΥ
ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΡΓΟΔΟΤΩΝ & ΒΙΟΜΗΧΑΝΩΝ ΚΥΠΡΟΥ

Η ΟΕΒ ΣΕ ΣΥΝΟΔΟ ΑΝΩΤΑΤΟΥ ΕΠΙΠΕΔΟΥ ΣΤΙΣ ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΩΝ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ ΣΤΗΝ Ε.Ε.

Πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες, 4 Σεπτεμβρίου 2019 Σύνοδος Ανωτάτου Επιπέδου την οποία διοργάνωσε ο Πανευρωπαϊκός Σύνδεσμος Κατασκευαστών Οχημάτων (European Automobile Manufacturers’ Association – ACEA), με κύριο θέμα το μέλλον των μεταφορών στην Ε.Ε.

Κατά τη διάρκεια της Συνόδου συζητήθηκαν μεταξύ άλλων θέματα που αφορούν:

(α) την εισδοχή και προώθηση ηλεκτρικών οχημάτων στην ευρωπαϊκή αγορά,

(β) τη δημιουργία απαραίτητων υποδομών για λειτουργία σημείων φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων (charging points), και

(γ) την προώθηση κινήτρων για αγορά ηλεκτρικών οχημάτων

Συγκεκριμένα, κατά τη διάρκεια της συνόδου, ο Γενικός Διευθυντής Κλιματικής Αλλαγής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κ. Arthur Runge Metzger, αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα δημιουργίας ενός εκατομμυρίου σημείων φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων, σε όλη την ευρωπαϊκή επικράτεια τα επόμενα τρία χρόνια, σε σημεία που συχνάζουν μαζικά καταναλωτές όπως νοσοκομεία, υπεραγορές, σχολεία κ.α.

Στη σύνοδο υπογράφηκε μεταξύ E.E, ACEA και EUROELECTRIC, πρωτόκολλο συναντίληψης στο οποίο υπογραμμίζεται και τονίζεται η δέσμευση για στενότερη και εντονότερη συνεργασία μεταξύ των πιο πάνω φορέων, ούτως ώστε να προωθηθούν τα ηλεκτρικά οχήματα, το οποία θα αλλάξουν άρδην τον τομέα των μεταφορών τα επόμενα χρόνια, με θετικά συνεπακόλουθα για λιγότερη περιβαλλοντική ρύπανση και οικονομικότερη μετακίνηση λόγω μη χρήσης συμβατικών καυσίμων.

Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία του ACEA για το έτος 2018, 24% της παγκόσμιας παραγωγής οχημάτων κατασκευάζονται στην Ευρώπη, 29% στην Κίνα και 15% στην Ιαπωνία και την Κορέα. Σε ότι αφορά την εγγραφή καινούριων οχημάτων, ο μέσος όρος για την Κύπρο είναι 15 ανά 1,000 κατοίκους ενώ στην Ε.Ε είναι 30 ανά 1,000 κατοίκους.

Στη σύνοδο κορυφής η Κύπρος εκπροσωπήθηκε από τον Συντονιστή Επιχειρηματικών Συνδέσμων της Ομοσπονδίας Εργοδοτών & Βιομηχάνων (ΟΕΒ) και Εκτελεστικό Γραμματέα του Συνδέσμου Εισαγωγέων Μηχανοκινήτων Οχημάτων (ΣΕΜΟ), κ. Κυριάκο Αγγελίδη και τον Ανώτερο Λειτουργό του Τμήματος Οδικών Μεταφορών (ΤΟΜ) κ. Πέτρο Ξενοφώντος