ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΡΓΟΔΟΤΩΝ & ΒΙΟΜΗΧΑΝΩΝ ΚΥΠΡΟΥ
ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΡΓΟΔΟΤΩΝ & ΒΙΟΜΗΧΑΝΩΝ ΚΥΠΡΟΥ

Φιλελεύθερος: «Τι γυρεύουν 40 Ιορδανοί επιχειρηματίες στην Κύπρο;»

Άρθρο της Νικολέττας Κουρούσιη στην εφημερίδα ‘Ο Φιλελεύθερος’ (Τετάρτη 2 Οκτωβρίου 2019) με τίτλο

«Τι γυρεύουν 40 Ιορδανοί επιχειρηματίες στην Κύπρο;»

Συνεχίζονται με αρκετό ενδιαφέρον και με τη στήριξη της κυπριακής κυβέρνησης, οι προσπάθειες ανάπτυξης συνεργασιών, μεταξύ των επιχειρήσεων Κύπρου και Ιορδανίας. Πέραν από την προώθηση των εξαγωγών, όπως αναφέραμε σε προηγούμενο ρεπορτάζ, με τη συμβολή της Ιορδανίας, ως στρατηγικού εταίρου, η Κύπρος μπορεί και επιθυμεί να αναπτύξει συμμετοχή στα πολυάριθμα έργα ανοικοδόμησης του Ιράκ και σε μελλοντικό στάδιο της Συρίας. Παράγοντες του επιχειρηματικού κόσμου και αρμόδιες διπλωματικές πηγές εκτιμούν ότι η Κύπρος θα έχει οικονομικά και διπλωματικά οφέλη από τη συμμετοχή της στα έργα ανοικοδόμησης, μετά τις παρατεταμένες πολεμικές συρράξεις των τελευταίων χρόνων.

Στο πλαίσιο αυτό διοργανώνεται μεταξύ 10 και 12 Οκτωβρίου στη Λευκωσία, από την Ομοσπονδία Εργοδοτών και Βιομηχάνων σε συνεργασία με το Υπουργείο Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας και τη στήριξη του Υπουργείου Εξωτερικών, της Πρεσβείας της Ιορδανίας στην Κύπρο, του Υφυπουργείου Τουρισμού, του Κυπριακού Οργανισμού Προώθησης Επενδύσεων και του Κύπρο – Ιορδανικού Επιχειρηματικού Συνδέσμου, μεγάλο επιχειρηματικό φόρουμ.

Όπως μας ανέφεραν από πλευράς ΟΕΒ, η συγκεκριμένη πρωτοβουλία κατάφερε να προσελκύσει σημαντικό αριθμό συμμετεχόντων. Συγκεκριμένα 40 Ιορδανοί επιχειρηματίες από όλους τους κλάδους της Οικονομίας, μεταξύ των οποίων της Ενέργειας, του Τουρισμού, των Κατασκευών, της Βιομηχανίας Τροφίμων και των Υπηρεσιών, καταφθάνουν στην Κύπρο, προκειμένου να διερευνήσουν το ενδεχόμενο ανάπτυξης συνεργασιών με Κύπριους επιχειρηματίες. Την ιορδανική αποστολή στην Κύπρο θα συνοδεύσει ο Πρόεδρος του Ιορδανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου και μέλος της Γερουσίας της Ιορδανίας Nael Al Kabarity.

Αντίστοιχα από πλευράς Κύπρου, έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για συμμετοχή μέχρι στιγμής 30 επιχειρηματίες, με τον αριθμό να αναμένεται να υπερδιπλασιαστεί μέχρι την Παρασκευή 4 Οκτωβρίου, οπότε λήγει η διορία εκδήλωσης ενδιαφέροντος.

Υπενθυμίζεται ότι όπως αναφέραμε σε προηγούμενο ρεπορτάζ, ο κ. Πέτρου υπογράμμισε ότι το έργο ανοικοδόμησης των Ιράκ και Συρίας αποτελεί μια μεγάλη ευκαιρία, την οποία πρέπει να αδράξουν οι Κύπριοι επιχειρηματίες, καθώς θα δημιουργήσει μεγάλες προοπτικές σε πολλούς κλάδους της οικονομικής δραστηριότητας. Εξήγησε ότι για την ανοικοδόμηση των δύο χωρών χρειάζονται επενδύσεις δεκάδων δισεκατομμυρίων δολαρίων, με τις περισσότερες ανάγκες να εντοπίζονται στον τομέα των κατασκευών και των πρώτων υλών (τούβλα, αλουμίνια, ξύλα, μπογιές. «Επομένως θα μπορούν να εμπλακούν πολλές επιχειρήσεις που υποφέρουν αυτά τα χρόνια» σημείωσε, προσθέτοντας ότι «οι Κύπριοι επιχειρηματίες ουσιαστικά θα έχουν την ευκαιρία να δραστηριοποιηθούν εκεί για τα επόμενα 5-10 χρόνια, αξιοποιώντας το χαμηλό εργατικό κόστος, καθώς θα μπορούν να προσλάβουν στις επιχειρήσεις τους και ντόπιους υπαλλήλους».

Η δραστηριοποίηση κατασκευαστικών εταιρειών και η ανάπτυξη επενδύσεων στο Ιράκ ενθαρρύνεται από την Κυπριακή Δημοκρατία. Σύμφωνα με αρμόδια διπλωματική πηγή, η πρόταση από πλευράς Ιορδανίας θεωρείται ενδιαφέρουσα, καθώς η ανάπτυξη επενδύσεων, πέραν από οικονομικά οφέλη, αναμένεται ότι θα συμβάλει στην ενίσχυση των σχέσεων της Κύπρου τόσο με την Ιορδανία όσο και με το Ιράκ και στην αναβάθμιση του περιφερειακού ρόλου της χώρας.

Νικολέττα Κουρούσιη