elΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΡΓΟΔΟΤΩΝ & ΒΙΟΜΗΧΑΝΩΝ ΚΥΠΡΟΥ
elΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΡΓΟΔΟΤΩΝ & ΒΙΟΜΗΧΑΝΩΝ ΚΥΠΡΟΥ

Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία – Αναθεώρηση της Οδηγίας για τη Φορολόγηση ενεργειακών προϊόντων

Η Ευρωπαϊκή Οδηγία «Energy Taxation Directive» 2003/96 καθορίζει τους κανόνες της ΕΕ για τη φορολόγηση των ενεργειακών προϊόντων που χρησιμοποιούνται ως καύσιμα κίνησης ή ως καύσιμα θέρμανσης και ηλεκτρικής ενέργειας. Ωστόσο, από την έγκρισή της το 2003, οι αγορές ενέργειας και οι τεχνολογίες στην ΕΕ γνώρισαν σημαντικές εξελίξεις και οι διεθνείς δεσμεύσεις της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης της συμφωνίας του Παρισιού, καθώς και το κανονιστικό πλαίσιο της ΕΕ στον τομέα της ενέργειας και της κλιματικής αλλαγής, έχουν εξελιχθεί σημαντικά. Έτσι από το 2019, αποφασίσθηκε από τα θεσμικά όργανα της ΕΕ, να προχωρήσουν με την αναθεώρηση αυτής της Οδηγίας.

 

Η Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία που εγκρίθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή τον Δεκέμβριο του 2019 στοχεύει να μετατρέψει την ΕΕ σε μια σύγχρονη, οικονομικά αποδοτική και ανταγωνιστική οικονομία όπου υπάρχουν ουδέτερες εκπομπές αερίων θερμοκηπίου το 2050 και όπου η οικονομική ανάπτυξη αποσυνδέεται από τη χρήση πόρων. Περιλαμβάνει την αύξηση του επιπέδου φιλοδοξίας της ΕΕ για μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου κατά 50-55% για το 2050. Αυτό απαιτεί αποτελεσματική τιμολόγηση του άνθρακα και κατάργηση των επιδοτήσεων ορυκτών καυσίμων. Οι καλοσχεδιασμένοι φόροι διαδραματίζουν άμεσο ρόλο στέλνοντας τα σωστά σήματα τιμών και παρέχοντας τα σωστά κίνητρα για βιώσιμες πρακτικές παραγωγών, χρηστών και καταναλωτών. Η αναθεώρηση της Οδηγίας για τη φορολόγηση των ενεργειακών προϊόντων, αποτελεί μέρος μιας ομάδας μεταρρυθμίσεων πολιτικής για την επίτευξη της αυξημένης φιλοδοξίας για το 2050, που προνοεί η Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία.

 

Οι κύριοι στόχοι της αναθεώρησης της Οδηγίας για την φορολόγηση των ενεργειακών προϊόντων, είναι:

  • Η ευθυγράμμιση της φορολογίας των ενεργειακών προϊόντων και της ηλεκτρικής ενέργειας με τις ενεργειακές και κλιματικές πολιτικές της ΕΕ, με στόχο τη συμβολή στους στόχους της ΕΕ 2030 και την ουδετερότητα του κλίματος έως το 2050 στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας.
  • Διατήρηση της εσωτερικής αγοράς της ΕΕ με εξορθολογισμό της χρήσης προαιρετικών φορολογικών απαλλαγών και μειώσεων από τα κράτη μέλη.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα αναπτύξει μια σειρά επιλογών πολιτικής βάσει των ακόλουθων:

  1. Οι ελάχιστοι ειδικοί φόροι κατανάλωσης – η αναθεώρηση θα λάβει υπόψη διάφορες πτυχές που επηρεάζουν τους ειδικούς φόρους κατανάλωσης, όπως ως πληθωρισμός, ενεργειακό περιεχόμενο (για να καταστεί λιγότερο δυνατή η στρέβλωση της ενεργειακής φορολογίας), σύνδεση με τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου (για να συμπληρώσουν τα σήματα τιμών εκτός του συστήματος εμπορίας εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου της ΕΕ), προκειμένου να υπάρξει ευθυγράμμιση των ελάχιστων φορολογικών συντελεστών με τις πολιτικές της ΕΕ για το κλίμα και την ενέργεια.
  2. Τομεακή φορολογική διαφοροποίηση – η αναθεώρηση θα εξετάσει τη διαφοροποίηση καυσίμων κινητήρων έναντι καυσίμων θέρμανσης, αναθεώρηση και απλοποίηση των τρεχουσών δυνατοτήτων εφαρμογής διαφοροποιημένων τιμών, εξαιρέσεων και μειώσεων, π.χ. για το τομείς της ναυτιλίας και της αεροπορίας που εξαιρούν επί του παρόντος από φορολογία την κηροζίνη των αερομεταφορών και τα καύσιμα που χρησιμοποιούνται από πλοία. Θα δοθεί έμφαση στην αντιμετώπιση των επιδοτήσεων ορυκτών καυσίμων και στην αποφυγή ασυμφωνιών μεταξύ της φορολογίας και, μεταξύ άλλων, το Σύστημα Εμπορίας Εκπομπών καθώς και η Οδηγία για τις Ανανεώσιμες Πηγές και την Οδηγία για την Ενεργειακή Απόδοση.
  3. Μεγαλύτερη κάλυψη προϊόντων. Η χρήση ορισμένων νέων ενεργειακών προϊόντων αποθαρρύνεται επί του παρόντος, δεδομένου ότι φορολογούνται με τον ίδιο τρόπο όπως τα παραδοσιακά (π.χ. τα προηγμένα εναλλακτικά καύσιμα στις μεταφορές, τα οποία μπορεί να περιλαμβάνουν και ηλεκτρισμό).

 

Περισσότερες πληροφορίες για τις επερχόμενες διαβουλεύσεις για την αναθεώρηση της Οδηγίας, μπορείτε να βρείτε στον σύνδεσμο: https://ec.europa.eu/info/law/better-regulation/have-your-say/initiatives/12227

Related Posts