elΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΡΓΟΔΟΤΩΝ & ΒΙΟΜΗΧΑΝΩΝ ΚΥΠΡΟΥ
elΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΡΓΟΔΟΤΩΝ & ΒΙΟΜΗΧΑΝΩΝ ΚΥΠΡΟΥ

Εκδήλωση ολοκλήρωσης του έργου «Υγιείς Εργασιακές Σχέσεις, Σύγχρονες Επιχειρήσεις – Φάση Β» και 14η Συνάντηση Δικτύου Επαγγελματιών Εργασιακών Σχέσεων και Διεύθυνσης Ανθρώπινου Δυναμικού

Η εκδήλωση ολοκλήρωσης του συγχρηματοδοτούμενου έργου από την Κυπριακή Δημοκρατία και το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο της Ε.Ε. με τίτλο «Υγιείς Εργασιακές Σχέσεις, Σύγχρονες Επιχειρήσεις – Φάση Β» καθώς και η 14η συνάντηση του Δικτύου Επαγγελματιών στον Τομέα Εργασιακών Σχέσεων και Διεύθυνσης Ανθρώπινου Δυναμικού (SLRNetwork) πραγματοποιήθηκε την Τρίτη, 7 Νοεμβρίου 2023 στην παρουσία 150 στελεχών επιχειρήσεων. Κατά τη συνάντηση έγιναν παρουσιάσεις για σημαντικά θέματα εργασιακού ενδιαφέροντος και οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να υποβάλουν τα ερωτήματά τους και να ανταλλάξουν απόψεις με τους ομιλητές.

Το Δίκτυο συστάθηκε από την Ομοσπονδία Εργοδοτών και Βιομηχάνων (ΟΕΒ) στο πλαίσιο υλοποίησης του συγχρηματοδοτούμενου έργου από την Κυπριακή Δημοκρατία και το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τίτλο «Υγιείς Εργασιακές Σχέσεις, Σύγχρονες Επιχειρήσεις – Φάση Β».

Στα πλαίσια του ίδιου Έργου, πέραν των συναντήσεων του Δικτύου, έχουν πιστοποιηθεί 106 επιχειρήσεις και οργανισμοί με το πρότυπο Sound Industrial Relations (SIR) 2014 και επανεκδόθηκε επικαιροποιημένη η εφτάτομη σειρά Εγχειρίδια Λειτουργού Εργασιακών Σχέσεων όπου παρουσιάζεται σε εκλαϊκευμένη μορφή το νομικό και θεσμικό πλαίσιο που διέπει τις εργασιακές σχέσεις στην Κύπρο.

Στο καλωσόρισμά του, ο κος Μιχάλης Αντωνίου, Γενικός Διευθυντής της ΟΕΒ αναφέρθηκε στις προκλήσεις για την οικονομία από τις αλλεπάλληλες κρίσεις των τελευταίων ετών, με πιο πρόσφατη την κρίση στο γειτονικό  Ισραήλ, και στην ανάγκη διαφύλαξης της οικονομίας της Κύπρου ως μέσο παραγωγής πλούτου και ευημερίας για όλους. Επιπρόσθετα ευχαρίστησε τις συμμετέχουσες επιχειρήσεις στο έργο, τα Μέλη του SLRNetwork για την ενεργό συμμετοχή τους στις συναντήσεις του Δικτύου καθώς επίσης και το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, τη Γενική Διεύθυνση Ανάπτυξης του Υπουργείου Οικονομικών, τη Μονάδα Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου και το Γενικό Λογιστήριο της Δημοκρατίας για την αγαστή συνεργασία κατά την υλοποίηση και διαχείριση του έργου.

Στη συνέχεια, ακολούθησε χαιρετισμός από την Αναπληρώτρια Προϊστάμενη της Μονάδας Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων η οποία εξέφρασε την εκτίμηση της προς την ηγεσία της ΟΕΒ για τον πρωταγωνιστικό της ρόλο στην υλοποίηση του έργου, καθώς και για την αξιέπαινη προσπάθεια της να στηρίξει τις κυπριακές επιχειρήσεις. Επιπρόσθετα, ανέφερε ότι λόγω της επιτυχούς υλοποίησης του, το έργο θα συνεχιστεί στα πλαίσια του προγράμματος Πολιτικής Συνοχής «ΘΑλΕΙΑ 2021-2027», δίνοντας την ευκαιρία σε ακόμα περισσότερες επιχειρήσεις να επωφεληθούν από τις δράσεις του.

 

Οι συναντήσεις του Δικτύου θα συνεχίσουν και στον τρίτο κύκλο του Έργου, που υλοποιείται στο πλαίσιο του Προγράμματος Πολιτικής Συνοχής «ΘΑλΕΙΑ 2021-2027» με τη συγχρηματοδότηση της Ε.Ε.

Η κυρία  Λουΐζα Χριστοδουλίδου Ζαννέτου, Επίτροπος Νομοθεσίας, παρουσίασε τις βασικές πρόνοιες της νομοθεσίας για την προστασία των προσώπων που αναφέρουν παραβάσεις (whistleblowers) του ενωσιακού και εθνικού δικαίου, καθώς και στις υποχρεώσεις των εργοδοτών. Στη συνέχεια, η κα Μαρία Νικολάου Χρίστου, Αναπληρώτρια Διευθύντρια του Κέντρου Παραγωγικότητας Κύπρου, παρουσίασε στους συμμετέχοντες το εθνικό σχέδιο δράσης για το Ευρωπαϊκό Έτος Δεξιοτήτων «Σύγχρονη Επαγγελματική Ανάπτυξη για την Πράσινη και τη Ψηφιακή Μετάβαση» και τα εκπαιδευτικά προγράμματα που υλοποιούνται κάτω από αυτό. Στην τρίτη παρουσίαση, ο κος Μάριος Νικολάου, Λειτουργός στη Διεύθυνση Υπηρεσιών Κατάρτισης της ΑνΑΔ παρουσίασε τα έργα που υλοποιεί η Αρχή στα πλαίσια του Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας Κύπρου και στις διαθέσιμες ευκαιρίες εκπαίδευσης και κατάρτισης σε θέματα ψηφιακών δεξιοτήτων.

Όλες οι παρουσιάσεις που έγιναν κατά την διάρκεια της εκδήλωσης και τα παραδοτέα του έργου είναι διαθέσιμα στην ιστοσελίδα www.slr.com.cy.

 

9 Νοεμβρίου 2023

Related Posts