ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΡΓΟΔΟΤΩΝ & ΒΙΟΜΗΧΑΝΩΝ ΚΥΠΡΟΥ
ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΡΓΟΔΟΤΩΝ & ΒΙΟΜΗΧΑΝΩΝ ΚΥΠΡΟΥ

ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ ΑΡΙΘΜΟΣ 249: Διάταγμα του Υπουργείου Υγείας για αντιμετώπιση του κορωνοϊού Covid-19, που αφορά τις επαρχίες Λευκωσίας και Λεμεσού

ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ ΑΡΙΘΜΟΣ 249
Διάταγμα του Υπουργείου Υγείας για αντιμετώπιση του κορωνοϊού Covid-19, που αφορά τις επαρχίες Λευκωσίας και Λεμεσού

Η Ομοσπονδία Εργοδοτών & Βιομηχάνων (ΟΕΒ) σας ενημερώνει ότι το Υπουργείο Υγείας έχει εκδώσει στις 13 Οκτωβρίου 2020 νέο Διάταγμα (Αρ. 45) του 2020 για την επαρχία Λευκωσίας και Λεμεσού, λόγω των επιδημιολογικών δεδομένων που παρουσιάζονται στις συγκεκριμένες Επαρχίες. Σύμφωνα με το νέο διάταγμα, με ισχύ από από τις 10.00 π.μ. της 13ης Οκτωβρίου 2020 μέχρι τις 10.00 π.μ. της 23ης Οκτωβρίου 2020, ισχύουν τα ακόλουθα:

1. Η παρουσία και οι συναθροίσεις προσώπων σε οικίες και/ή άλλους δημόσιους ή ιδιωτικούς χώρους συνάθροισης και/ή άλλους χώρους, δεν υπερβαίνουν τα 10 άτομα ανά οικία/ομάδα, συμπεριλαμβανομένων και των ανήλικων παιδιών:

Νοείται ότι, από τον παρόντα Κανονισμό εξαιρούνται οι χώροι εστίασης, αίθουσες δεξιώσεων, συνεδριών και εκδηλώσεων, υπαίθρια και κλειστά θέατρα, καθώς και οποιοιδήποτε άλλοι χώροι καθορίζονται στις κατευθυντήριες οδηγίες τις οποίες εκδίδει το Υπουργείο Υγείας.

2. Ο μέγιστος αριθμός προσώπων, οι οποίοι δύνανται να παρευρίσκονται ταυτόχρονα σε χώρους εστίασης, αίθουσες δεξιώσεων, συνεδριών και εκδηλώσεων, κλειστά και ανοικτά θέατρα, καθώς και σε οποιουσδήποτε άλλους χώρους, καθορίζεται στις κατευθυντήριες οδηγίες τις οποίες εκδίδει το Υπουργείο Υγείας.

3. Δεν επιτρέπεται η κράτηση πέραν των δέκα (10) ατόμων ανά τραπέζι στους χώρους εστίασης, σύμφωνα με τις κατευθυντήριες οδηγίες του Υπουργείου Υγείας.

4. Ο εκκλησιασμός και άλλες μορφές θρησκευτικής λατρείας σε εκκλησίες, τεμένη και άλλους θρησκευτικούς χώρους, καθώς και οι θρησκευτικές τελετές, τελούνται με βάση τις κατευθυντήριες οδηγίες του Υπουργείου Υγείας, με μέγιστο αριθμό προσώπων τα 75 άτομα.

5. Επιτρέπεται η διεξαγωγή αγώνων σε αθλητικές εγκαταστάσεις των Επαρχιών Λευκωσίας και Λεμεσού στο πλαίσιο των αθλητικών πρωταθλημάτων, χωρίς την παρουσία θεατών, τηρουμένων των κατευθυντήριων οδηγιών του Υπουργείου Υγείας και του Κυπριακού Οργανισμού Αθλητισμού και

6. Ο μέγιστος αριθμός προσώπων στους κινηματογράφους, θέατρα και αίθουσες θεαμάτων σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους καθορίζεται στις κατευθυντήριες οδηγίες του Υπουργείου Υγείας.

Με το παρόν διάταγμα καταργούνται από σήμερα, τα περιοριστικά μέτρα που ίσχυαν για την επαρχία Λάρνακας.

Επισυνάπτεται αυτούσιο το Διάταγμα 45

Σε συνέχεια του πιο πάνω διατάγματος, για τα έκτακτα μέτρα που ανακοινώθηκαν και ισχύουν από σήμερα για τις Επαρχίες Λευκωσίας και Λεμεσού και λήγουν στις 23 Οκτωβρίου στις 10 π.μ., το Υπουργείο Υγείας διευκρινίζει ότι, σε ό,τι αφορά τη διοργάνωση εκδηλώσεων, όπως συνέδρια, ημερίδες, συνελεύσεις, συναυλίες, θεατρικές παραστάσεις, παραστάσεις χορού ή μουσικής, κτλ, σε κλειστούς και ανοικτούς χώρους, και παράλληλα με τα ισχύοντα υγειονομικά πρωτόκολλά, ισχύουν τα ακόλουθα:

1. Ανεξάρτητα από τον αριθμό των ατόμων που επιτρέπεται να παρευρεθούν, ο μέγιστος αριθμός προσώπων στις πιο πάνω εκδηλώσεις είναι τα 75 άτομα σε εσωτερικό χώρο και τα 150 άτομα σε εξωτερικό χώρο.

2. Οι παρευρισκόμενοι πρέπει να είναι καθήμενοι.

3. Στον κάθε χώρο πρέπει απαραίτητα να εφαρμόζονται τα υγειονομικά πρωτόκολλα που ισχύουν για το κάθε υποστατικό.

4. Δεν επιτρέπεται να προσφέρεται καφές/σνακ/cocktail στο πλαίσιο της εκδήλωσης.

5. Για παράδειγμα, σε περίπτωση διοργάνωσης ημερίδας, ο μέγιστος αριθμός προσώπων που μπορούν να παραβρεθούν είναι 75 άτομα σε εσωτερικό χώρο και 150 σε εξωτερικό χώρο νοουμένου ότι τηρούνται οι αποστάσεις και οι άλλες πρόνοιες του υγειονομικού πρωτοκόλλου
που διέπει το κάθε υποστατικό/χώρο.

6. Επίσης, στην περίπτωση συναυλίας σε ανοικτό αμφιθέατρο, ανεξάρτητα από το ανώτατο επιτρεπόμενο όριο ατόμων που μπορεί να παραβρεθεί σύμφωνα με το σχετικό πρωτόκολλο, ο μέγιστος αριθμός ατόμων που μπορούν να παραβρεθούν είναι 150 άτομα.

Η αυτούσια ανακοίνωση του Υπουργείου είναι διαθέσιμη εδώ.