ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΡΓΟΔΟΤΩΝ & ΒΙΟΜΗΧΑΝΩΝ ΚΥΠΡΟΥ
ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΡΓΟΔΟΤΩΝ & ΒΙΟΜΗΧΑΝΩΝ ΚΥΠΡΟΥ

Εγκύκλιος Αρ. 339: Οδηγίες προς άτομα θετικά στον ιό, άτομα που θεωρούνται ως στενές επαφές και Υπεύθυνους Ασφάλειας και Υγείας

Εγκύκλιος Αρ. 339

Οδηγίες προς τα άτομα που επιβεβαιώνονται ως θετικά στον ιό, στα άτομα που θεωρούνται ως στενές επαφές και τους Υπεύθυνους Ασφάλειας και Υγείας στους χώρους εργασίας

 

Η Ομοσπονδία Εργοδοτών & Βιομηχάνων ενημερώνει τα μέλη της για τις αναθεωρημένες οδηγίες προς τα άτομα που επιβεβαιώνονται ως θετικά στον ιό, στα άτομα που θεωρούνται ως στενές επαφές και τους Υπεύθυνους Ασφάλειας και Υγείας στους χώρους εργασίας.

 

Συγκεκριμένα:

Το άτομο που ενημερώνεται από το μικροβιολογικό εργαστήριο ότι είναι θετικό στον κορωνοϊό, θέτει τον εαυτό του σε καραντίνα, αποφεύγοντας στενή επαφή με τους οικείους του, ενημερώνει άμεσα τον Διευθυντή και τον Υπεύθυνο Ασφάλειας και Υγείας του χώρου εργασίας του, αναμένει οδηγίες από την Μονάδα Επιδημιολογικής Επιτήρησης, (Μ.Ε,Ε,) και καταγράφει τις στενές επαφές του ώστε να ενημερώσει υπεύθυνα τους Λειτουργούς της Μονάδας Επιδημιολογικής Επιτήρησης όταν του ζητηθεί. Ως στενή επαφή ορίζεται η επαφή διάρκειας > 15 λεπτών σε απόσταση < 2 μέτρων από κρούσμα με επιβεβαιωμένη λοίμωξη COVID-19 ή άμεση επαφή με εκκρίσεις του αναπνευστικού συστήματος χωρίς την εφαρμογή του ατομικού προστατευτικού εξοπλισμού.

Σημειώνεται ότι ενόψει μεγάλου φόρτου εργασίας μπορεί η επικοινωνία να μην γίνει την ίδια ημέρα ως εκ τούτου συστήνεται όπως επιδεικνύεται ψυχραιμία και υπομονή. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει το θετικό άτομο να εξέρχεται από την καραντίνα.

Εάν σε οποιαδήποτε ιδιωτικό γραφείο και/ή επιχείρηση και/ή σε οποιαδήποτε υπηρεσία στο δημόσιο, και/ή ευρύτερο δημόσιο τομέα και/ή στις Ανεξάρτητες υπηρεσίες και/ή στις αρχές τοπικής αυτοδιοίκησης, εντοπιστεί κρούσμα μόλυνσης από τον Κορωνοϊό, η Διεύθυνση ή και οι Υπεύθυνοι Λειτουργοί που ορίζονται ως Υπεύθυνοι Ασφάλειας και Υγείας οφείλουν όπως προβούν στα ακόλουθα:

  • Άμεση αναστολή εργασιών της εν λόγω επιχείρησης σύμφωνα με το Διάταγμα αρ. 20 του 2020 (Κ.Δ.Π. 183/2020) και
  • Άμεση απομόνωση των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων αν δεν το έχουν πράξει από μόνοι τους
  • Καταγραφή των ονομάτων των ατόμων στον χώρο εργασίας που έχουν έρθει σε στενή επαφή ( ορισμό δείτε πιο πάνω) με το επιβεβαιωμένο κρούσμα. Η πληροφορία αυτή θα ζητηθεί από την ΜΕΕ.

 

Οι στενές επαφές τίθενται σε αυτοπεριορισμό/καραντίνα 14 ημερών και αναμένουν οδηγίες από την Μ.Ε.Ε. σχετικά με τον τόπο και χρόνο που θα κληθούν να υποβληθούν σε εργαστηριακό έλεγχο (PCR) από εργαστήρια που πληρούν τα κριτήρια που έχει καθορίσει το Υπουργείο Υγείας. Σημειώνεται ότι ενόψει φόρτου εργασίας μπορεί η επικοινωνία να μην γίνει την ίδια ημέρα ως εκ τούτου συστήνεται όπως επιδειχθεί ψυχραιμία και υπομονή.

Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει το άτομο που ιχνηλατείται ως στενή επαφή να εξέρχεται του αυτοπεριορισμού. Σημειώνεται ότι έστω και αν το αποτέλεσμα του τεστ τους είναι αρνητικό θα συνεχίσουν την αυτοαπομόνωση τους σύμφωνα με τις αναθεωρημένες οδηγίες λήξης της καραντίνας των στενών επαφών.

  • Απομάκρυνση όλου του προσωπικού μέχρι να απολυμανθούν οι χώροι της επιχείρησης από εγκεκριμένη εταιρεία,

 

Σε ότι αφορά τα άτομα που εντοπίζονται θετικά στον ιό, ακολουθούνται οι αναθεωρημένες οδηγίες αποδέσμευσης.

Νοείται επίσης ότι, σε περίπτωση που οποιοσδήποτε άλλο άτομο στον χώρο εργασίας, αναπτύξει συμπτώματα που παραπέμπουν σε συμπτώματα της νόσου COVID-19, τότε άμεσα θα πρέπει να ενημερώσει τον Υπεύθυνο Ασφάλειας και Υγείας, ο οποίος θα τον ενημερώσει για τις περαιτέρω ενέργειες.

 

Η επαναλειτουργία της επιχείρησης γίνεται άμεσα και νοουμένου ότι θα σταλούν ηλεκτρονικά τα ακόλουθα στις πιο κάτω ηλεκτρονικές διευθύνσεις των Επαρχιακών Γραφείων των Υγειονομικών Υπηρεσιών.

  1. Γραπτή ενημέρωση στην οποία θα αναφέρονται όλες οι ενέργειες της Διεύθυνσης.
  2. Κατάλογο με τα ονόματα των ατόμων που έχουν τεθεί σε αυτοπεριορισμό μαζί με τα αποτελέσματα των εξετάσεων τους.
  • Το πιστοποιητικό απολύμανσης και ο αριθμός άδειας του απολυμαντικού που χρησιμοποιήθηκε.

 

ΕΠΑΡΧΙΑ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ
Λευκωσία nicphs@mphs.moh.gov.cy
Λεμεσός limphs@mphs.moh.gov.cy
Λάρνακα larphs@mphs.moh.gov.cy
Πάφος pafphs@mphs.moh.gov.cy
Αμμόχωστος famphs@mphs.moh.gov.cy

 

Αυτούσια η ανακοίνωση του Υπουργείου Υγείας είναι διαθέσιμη εδώ.