ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΡΓΟΔΟΤΩΝ & ΒΙΟΜΗΧΑΝΩΝ ΚΥΠΡΟΥ
ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΡΓΟΔΟΤΩΝ & ΒΙΟΜΗΧΑΝΩΝ ΚΥΠΡΟΥ

Εγκύκλιος Αρ. 337: Οδηγίες για άτομα που βρίσκονται σε κατ’ οίκον περιορισμό ως επιβεβαιωμένα κρούσματα λοίμωξης COVID-19

Εγκύκλιος Αρ. 337

Οδηγίες για άτομα που βρίσκονται σε κατ’ οίκον περιορισμό ως επιβεβαιωμένα κρούσματα λοίμωξης COVID-19

 

Η Ομοσπονδία Εργοδοτών & Βιομηχάνων ενημερώνει τα μέλη της για τις αναθεωρημένες οδηγίες για άτομα που βρίσκονται σε κατ’ οίκον περιορισμό ως επιβεβαιωμένα κρούσματα λοίμωξης COVID-19, καθώς και για τις οδηγίες αποδέσμευσης από την καραντίνα.

 

Συγκεκριμένα:

Οι ασθενείς με ήπια συμπτωματολογία του COVID-19 και χωρίς σοβαρό υποκείμενο νόσημα (π.χ. καρδιακό/αναπνευστικό νόσημα, νεφρική ανεπάρκεια, ανοσοκαταστολή) μπορούν να απομονωθούν στο σπίτι. Επίσης οι συμπτωματικοί ασθενείς που έχουν ολοκληρώσει τη νοσηλεία στο νοσοκομείο και λαμβάνουν εξιτήριο μπορούν να συνεχίσουν την καραντίνα τους στο σπίτι. Η απόφαση πρέπει να είναι αποτέλεσμα προσεκτικής κλινικής αξιολόγησης και αφού προηγουμένως έχουν εξασφαλιστεί οι κατάλληλες συνθήκες απομόνωσης στο σπίτι καθώς και τακτική (καθημερινή) και κατά προτίμηση άμεση δυνατότητα εφαρμογής των οδηγιών για απομόνωση στο σπίτι, ή υπάρχουν ευάλωτα άτομα στο χώρο διαμονής του κρούσματος υπάρχει πρόνοια δωρεάν κρατικής καραντίνας στο EDEN Rehabilitation Center στην Τερσεφάνου, Λάρνακα.

 

Οδηγίες απομόνωσης στο σπίτι

 • Ιδανικά, το άτομο θα πρέπει να διαμένει μόνο του στο σπίτι. Εάν αυτό δεν είναι εφικτό, το κρούσμα απομονώνεται σε ένα δωμάτιο, το οποίο τα υπόλοιπα μέλη δε θα χρησιμοποιούν σε καμία περίπτωση.
 • Το δωμάτιο στο οποίο διαμένει το θετικό άτομο, θα πρέπει να αερίζεται ικανοποιητικά.
 • Δεν επιτρέπεται η έξοδος από το σπίτι.*
 • Δεν επιτρέπονται οι επισκέψεις.
 • Συστήνεται η χρήση ξεχωριστών οικιακών σκευών. Εάν αυτό δεν είναι δυνατόν, τότε να γίνεται απολύμανση πριν και μετά από κάθε χρήση με κοινό απορρυπαντικό ή σαπούνι, ξέπλυμα και στέγνωμα.
 • Συστήνεται η χρήση ξεχωριστού μπάνιου και αποχωρητηρίου. Εάν δεν υπάρχει αυτή η ευχέρεια, τότε να γίνεται απολύμανση σύμφωνα με τις οδηγίες των υγειονομικών υπηρεσιών (https://www.pio.gov.cy/coronavirus/pdf/4_3.pdf).
 • Εάν υπάρχει προγραμματισμένο ταξίδι πριν την αποδέσμευση, ΔΕΝ επιτρέπεται η πραγματοποίησή του.
 • Η μετακίνηση επιτρέπεται ΜΟΝΟ σε περίπτωση επείγουσας ιατρικής ανάγκης και κατόπιν επικοινωνίας με τον Προσωπικό Ιατρό ή το 1420. Όπου είναι εφικτό, η μετακίνηση να γίνεται χωρίς συνοδεία και μόνο με προσωπικό όχημα (όχι με λεωφορείο ή ταξί).
 • Μέχρι το τέλος της περιόδου του κατ’ οίκον αυτοπεριορισμού, τα απορρίμματα θα πρέπει να τοποθετούνται σε διπλή σακούλα και να φυλάγονται για 72 ώρες σε ξεχωριστό χώρο από αυτόν της καθορισμένης συλλογής. Με το πέρας των 72 ωρών μπορούν να τοποθετηθούν στον συνήθη χώρο συλλογής τους.

 

Προσωπικός Ιατρός/Αποδέσμευση του θετικού κρούσματος

 • Το θετικό κρούσμα πρέπει να ενημερώσει άμεσα τον προσωπικό ιατρό του για το θετικό αποτέλεσμα. Τον προσωπικό ιατρό θα τον ενημερώνει και η ομάδα ιχνηλάτησης σχετικά.
 • Συστήνεται καθημερινή θερμομέτρηση και επικοινωνία με τον προσωπικό ιατρό ανά 24 με 48 ώρες. Σε περίπτωση ανάπτυξης συμπτωμάτων ή επιδείνωσης των συμπτωμάτων, να ενημερωθεί σχετικά ο προσωπικός ιατρός.
 • Σε περίπτωση που δεν υπάρχει προσωπικός ιατρός, συστήνεται η άμεση εγγραφή.

Εάν αυτό δεν είναι εφικτό, το άτομο μπορεί να επικοινωνεί με τη γραμμή 1420 για αναφορά συμπτωμάτων.

 

Άδεια ασθενείας

 • Η άδεια ασθενείας, στην περίπτωση που απαιτείται, μπορεί να εκδοθεί μέσω του προσωπικού ιατρού.

Το θετικό κρούσμα εντοπίζει και ενημερώνει σχετικά τις στενές του επαφές.

Στενή επαφή ορίζεται ως:

 • Άτομο που συγκατοικεί με επιβεβαιωμένο κρούσμα.
 • Άτομο που είχε άμεση σωματική επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα (πχ. χειραψία)
 • Άτομο που είχε απροφύλακτη επαφή με μολυσματικές εκκρίσεις επιβεβαιωμένου κρούσματος,
 • Άτομο που είχε επαφή πρόσωπο με πρόσωπο με επιβεβαιωμένο κρούσμα σε απόσταση μικρότερη των 2 μέτρων και με διάρκεια μεγαλύτερη των 15 λεπτών.
 • Άτομο που βρέθηκε σε κλειστό χώρο (πχ. αίθουσα διδασκαλίας, σινεμά, χώρους αναμονής νοσοκομείων κλπ με επιβεβαιωμένο κρούσμα για πάνω από 15 λεπτά και σε απόσταση κάτω από 2 μέτρα,
 • Επαγγελματίας υγείας ή άλλο άτομο που παρείχε φροντίδα υγείας σε κρούσμα COVID-19, ή εργαστηριακό προσωπικό που χειρίστηκε δείγμα επιβεβαιωμένου κρούσματος χωρίς να χρησιμοποιεί τον ενδεδειγμένο προστατευτικό εξοπλισμό ή εάν υπάρχει ρήξη στην ακεραιότητα του.
 • Συνταξιδιώτης σε αεροσκάφος που καθόταν έως δυο σειρές (προς κάθε κατεύθυνση) από επιβεβαιωμένο κρούσμα, άτομα που ταξίδευαν μαζί ή φρόντιζαν τον ασθενή, μέλη πληρώματος που εξυπηρέτησαν το τμήμα του αεροπλάνου που καθόταν ο ασθενής (πιθανά όλοι οι επιβάτες που κάθονταν στο ίδιο τμήμα του αεροπλάνου ακόμα και όλοι οι επιβάτες της πτήσης μπορούν να θεωρηθούν ως στενές επαφές αν λόγω ύπαρξης σοβαρών συμπτωμάτων του ασθενή και μετακινήσεων του ασθενούς εντός του αεροσκάφους συνεπάγεται περισσότερο εκτεταμένη έκθεση)

 

Για σκοπούς ιχνηλάτησης εντοπίζονται μόνο τα άτομα που θεωρούνται ότι διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο μετάδοσης. Αυτά τα άτομα είχαν στενή επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα μέχρι και 2 μέρες πριν την έναρξη συμπτωμάτων του θετικού κρούσματος ή 2 μέρες πριν την δειγματοληψία του θετικού ασυμπτωματικού κρούσματος.

Για γενικές πληροφορίες, καλέστε στη γραμμή 1412 (08:00-20:00). Για αναφορά επιδείνωσης συμπτωμάτων ενημερώστε τον προσωπικό σας ιατρό ή καλέστε στη γραμμή 1420 (24ωρη λειτουργία).

 

Για τυχόν πρόσθετες οδηγίες και διευκρινίσεις, επικοινωνήστε με την Ομάδα Ιχνηλάτησης στο 22771923 ή στο email contacttracing2@moh.gov.cy.

 

Αυτούσια η ανακοίνωση του Υπουργείου Υγείας είναι διαθέσιμη εδώ.

 

* Η καραντίνα στο σπίτι ενδέχεται να επιτηρείται είτε με επιτόπιους είτε με τηλεφωνικούς ελέγχους. Τα άτομα που βρίσκονται σε κατ’ οίκον περιορισμό είναι υποχρεωμένα να συμμορφώνονται με το σχετικό διάταγμα. Σε περίπτωση μη συμμόρφωσης, θα κρίνονται ποινικά υπεύθυνα.