elΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΡΓΟΔΟΤΩΝ & ΒΙΟΜΗΧΑΝΩΝ ΚΥΠΡΟΥ

Ανακοίνωση του Τμήματος Γεωργίας σχετικά με την κατακράτηση ή/και χρήση κιβωτίων που ανήκουν σε άλλο προμηθευτή ή αγοραστή

Η Ομοσπονδία Εργοδοτών & Βιομηχάνων (ΟΕΒ), ενημερώνει τα Μέλη της ότι το Τμήμα Γεωργίας, του Υπουργείου Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος εξέδωσε ανακοίνωση υπενθυμίζοντας ότι, στις 29/12/2021, έχει τεθεί σε ισχύ με τη δημοσίευση στην Επίσημη Εφημερίδα της Δημοκρατίας, ο «περί των Αθέμιτων Εμπορικών Πρακτικών στην Αλυσίδα Εφοδιασμού Γεωργικών Προϊόντων και Τροφίμων Νόμος του 2021» (επισυνάπτεται για εύκολη χρήση).

Ο Νόμος αυτός, αναμένεται να βοηθήσει στην αντιμετώπιση των αθέμιτων εμπορικών πρακτικών στην αλυσίδα εφοδιασμού γεωργικών προϊόντων και τροφίμων, στην Κυπριακή Δημοκρατία και να συμβάλει στην εξάλειψη φαινομένων ανισορροπίας στην αγορά με αρνητικές συνέπειες προς τον αγροτικό κόσμο, τους εμπορευόμενους γεωργικών προϊόντων και τροφίμων αλλά και τους καταναλωτές.

Μεταξύ των αθέμιτων εμπορικών πρακτικών που απαγορεύονται είναι η κατακράτηση ή/και η χρησιμοποίηση κιβωτίων που ανήκουν σε άλλο προμηθευτή ή αγοραστή. Πιο συγκεκριμένα απαγορεύεται:

• ο αγοραστής να κατέχει ή να τοποθετεί γεωργικά προϊόντα και τρόφιμα ενός προμηθευτή σε κιβώτια συσκευασίας ή μεταφοράς άλλου προμηθευτή,
  • ο αγοραστής να κατακρατεί επαναχρησιμοποιούμενα κιβώτια συσκευασίας ή μεταφοράς γεωργικών προϊόντων και τροφίμων, που ανήκουν στην κυριότητα του προμηθευτή, για χρονική περίοδο πέραν των τριάντα (30) ημερών από την ημερομηνία που περιήλθαν στην κατοχή του, με βάση την ημερομηνία που αναγράφεται στο τιμολόγιο πώλησης,
  • ο προμηθευτής να τοποθετεί γεωργικά προϊόντα και τρόφιμα σε κιβώτια συσκευασίας ή μεταφοράς άλλου προμηθευτή.

Η αρμόδια Αρχή, που είναι το Τμήμα Γεωργίας, έχει αρχίσει τη διενέργεια ελέγχων που αφορούν την κατακράτηση ή/και χρήση κιβωτίων που ανήκουν σε άλλο αγοραστή ή προμηθευτή, για να διαπιστώσει ότι τηρούνται οι πρόνοιες της νομοθεσίας, και όπου υπάρχει παράβαση του Νόμου έχει εξουσία, μεταξύ άλλων, να προβεί στις πιο κάτω ενέργειες:

• να διατάξει το πρόσωπο το οποίο κατά την κρίση της ευθύνεται για την παράβαση αυτή, όπως αμέσως ή εντός τακτής προθεσμίας, τερματίσει την παράβαση και αποφύγει επανάληψή της στο μέλλον,
  • να επιβάλει διοικητικό πρόστιμο στο επηρεαζόμενο πρόσωπο, ανάλογα με τη φύση, τη βαρύτητα και τη διάρκεια της παράβασης, ύψους μέχρι και πέντε τοις εκατό (5%) του κύκλου εργασιών του κατά το αμέσως προηγούμενο έτος της παράβασης.

Ως εκ τούτου, καλούνται όλοι οι εμπλεκόμενοι στην αλυσίδα εφοδιασμού γεωργικών προϊόντων και τροφίμων που προβαίνουν σε αθέμιτες εμπορικές πρακτικές κατά παράβαση των διατάξεων του περί των Αθέμιτων Εμπορικών Πρακτικών στην Αλυσίδα Εφοδιασμού Γεωργικών Προϊόντων και Τροφίμων Νόμου του 2021, όπως τις τερματίσουν άμεσα και αποφύγουν επανάληψή τους στο μέλλον.

Μπορείτε να δείτε αυτούσια την ανακοίνωση εδώ.

Νομοθεσία