elΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΡΓΟΔΟΤΩΝ & ΒΙΟΜΗΧΑΝΩΝ ΚΥΠΡΟΥ
elΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΡΓΟΔΟΤΩΝ & ΒΙΟΜΗΧΑΝΩΝ ΚΥΠΡΟΥ

Ο Περί Προστασίας της Μητρότητας (Τροποποιητικός) Νόμος του 2024

Η Ομοσπονδία Εργοδοτών & Βιομηχάνων (ΟΕΒ) ενημερώνει όλα τα Μέλη ότι ψηφίστηκε στις 29 Φεβρουαρίου, 2024 ο περί Προστασίας της Μητρότητας (Τροποποιητικός) Νόμος του 2024 (Ν. 14(Ι)/2024).

 

Οι τροποποιήσεις αφορούν τα εξής:

  1. Σε περίπτωση απόκτησης πρώτου παιδιού, μέσω τοκετού ή μέσω παρένθετης μητέρας, η μισθωτή αποκτά δικαίωμα σε άδεια μητρότητας συνολικής διάρκειας 22 συναπτών εβδομάδων (αντί 18 συναπτών εβδομάδων που ίσχυε μέχρι σήμερα).

Νοείται ότι σε περίπτωση δεύτερου, τρίτου ή μεταγενέστερων αυτού τοκετών, η περίοδος μητρότητας παραμένει ως έχει, δηλαδή:

– Σε περίπτωση δεύτερου τοκετού, η περίοδος άδειας μητρότητας παραμένει στις 22 συναπτές εβδομάδες.

– Σε περίπτωση τρίτου και μεταγενέστερων αυτού τοκετών, η περίοδος μητρότητας παραμένει στις 26 συναπτές εβδομάδες.

 

  1. Διευκρινίζεται ότι η επέκταση στην άδεια μητρότητας, ισχύει και στις περιπτώσεις που η μισθωτή αποκτήσει παιδί μέσω παρένθετης μητέρας.

Συγκεκριμένα, η άδεια μητρότητας επεκτείνεται σε 22 συναπτές εβδομάδες για την απόκτηση πρώτου τέκνου.

Ωστόσο, παραμένει στις 22 συναπτές βδομάδες για την απόκτηση δεύτερου τέκνου και επίσης παραμένει στις 26 συναπτές βδομάδες για την απόκτηση τρίτου ή μεταγενέστερων τέκνων.

 

  1. Σε περίπτωση υιοθεσίας, που αφορά την απόκτηση πρώτου παιδιού η περίοδος άδειας μητρότητας επεκτείνεται από τις 16 στις 20 συναπτές εβδομάδες.

 

  1. Σε περίπτωση που, αμέσως μετά τον τοκετό, το βρέφος νοσηλεύεται μετά την πάροδο των πρώτων εξήντα τριών (63) ημερών σε θερμοκοιτίδα λόγω πρόωρου τοκετού ή λόγω άλλου προβλήματος υγείας, παραχωρείται επιπρόσθετη εβδομάδα άδεια μητρότητας για κάθε επιπλέον δεκατέσσερις (14) ημέρες νοσηλείας. Σημειώνεται ότι η επιπρόσθετη περίοδος επιδόματος δεν θα υπερβαίνει τις οκτώ (8) εβδομάδες.

 

  1. Οι πιο πάνω τροποποιήσεις τίθενται σε ισχύ από την ημερομηνία δημοσίευσης τους στην Εφημερίδα της Κυπριακής Δημοκρατίας, δηλαδή από την 1η Μαρτίου, 2024 και εφαρμόζονται και στις μισθωτές που βρίσκονται σε άδεια μητρότητας κατά την ημερομηνία έναρξης της ισχύος τους.

 

Σημειώνεται ότι πέραν του περί Προστασίας της Μητρότητας Νόμου, έχει τροποποιηθεί ανάλογα και ο περί Κοινωνικών Ασφαλίσεων Νόμος, έτσι ώστε να παρέχεται το δικαίωμα καταβολής του επιδόματος μητρότητας από το Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων στις δικαιούχες, για την επιπρόσθετη χρονική περίοδο.

Επισυνάπτονται οι σχετικές τροποποιήσεις.

Προτρέπονται οι Εργοδότες για οποιεσδήποτε απορίες ή διευκρινίσεις να επικοινωνούν με το Τμήμα Εργασιακών Σχέσεων & Κοινωνικής Πολιτικής της ΟΕΒ στο τηλ. 22-643000.

Related Posts