elΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΡΓΟΔΟΤΩΝ & ΒΙΟΜΗΧΑΝΩΝ ΚΥΠΡΟΥ
elΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΡΓΟΔΟΤΩΝ & ΒΙΟΜΗΧΑΝΩΝ ΚΥΠΡΟΥ

62η ΕΤΗΣΙΑ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΟΕΒ, 25/4/2023 – Οι Προτάσεις της ΟΕΒ προς τη νέα Κυβέρνηση

62η ΕΤΗΣΙΑ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΟΕΒ

25/4/2023

Οι Προτάσεις της ΟΕΒ προς τη νέα Κυβέρνηση

 

Πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 25 Απριλίου 2023 η 62η Ετήσια Γενική Συνέλευση της Ομοσπονδίας Εργοδοτών & Βιομηχάνων (ΟΕΒ) στην παρουσία του εξοχότατου Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Νίκου Χριστοδουλίδη, του Μακαριώτατου Αρχιεπισκόπου Κύπρου
κ. κ. Γεωργίου, Υπουργών, Βουλευτών, Κυβερνητικών και ανεξάρτητων αξιωματούχων, Πρέσβεων και  μελών διπλωματικών αποστολών, επιχειρηματιών και πλήθους άλλων επισήμων και προσκεκλημένων.

 

Στην ομιλία του, ο Πρόεδρος της ΟΕΒ κ. Αντώνης Αντωνίου επικεντρώθηκε σε οριζόντια ζητήματα που αφορούν το σύνολο της επιχειρηματικότητας και της κοινωνίας τα οποία καλούμαστε να διαχειριστούμε παραγωγικά και έξυπνα ούτως ώστε να διασφαλίσουμε ισχυρή, υγιή και ανθεκτική οικονομία ικανή να αντιμετωπίζει απρόβλεπτα γεγονότα.

Πιο συγκεκριμένα, ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας, αναφέρθηκε στην υφιστάμενη κατάσταση της οικονομίας και ιδιαίτερα στις μεγάλες πληθωριστικές πιέσεις που ταλανίζουν τις επιχειρήσεις και ζήτησε όπως η εισαγωγή οποιωνδήποτε μέτρων φορολογικού ή δασμολογικού χαρακτήρα αναβληθεί μέχρι να υπάρξει ομαλοποίηση των πιέσεων αυτών. Παράλληλα, πρόσθεσε ότι τυχόν αυξήσεις στο εργατικό κόστος πρέπει να γίνονται με φειδώ και να συνδέονται με την αύξηση της παραγωγικότητας. Σημαντική παράμετρος προόδου για τη χώρα μας, σημείωσε ο κ. Αντωνίου, αποτελεί η επιτυχής υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων του Εθνικού Σχεδίου «Κύπρος -Το Αύριο», η διατήρηση της δημοσιονομικής πειθαρχίας, η παραγωγή πρωτογενών πλεονασμάτων, η απλοποίηση του φορολογικού συστήματος και η στροφή της χώρας σε βιώσιμες επενδύσεις

Για τις εργασιακές σχέσεις ο κ. Αντωνίου επισήμανε τις βασικές επιδιώξεις της ΟΕΒ που είναι η νομοθέτηση της Συμφωνίας των κοινωνικών εταίρων για τη διαδικασία επίλυσης εργατικών διαφορών στις ουσιώδεις υπηρεσίες, η αντικατάσταση του συστήματος της ΑΤΑ με ένα νέο πιο σύγχρονο, δίκαιο και βιώσιμο μηχανισμό αναπροσαρμογής μισθών, η ενίσχυση των διαδικασιών στελέχωσης επιχειρήσεων και ο εκσυγχρονισμός του συνταξιοδοτικού συστήματος για διασφάλιση της βιωσιμότητας και της επάρκειας των συντάξεων.

 

Για τον τομέα της ενέργειας τόνισε τη σημασία της προσιτής και φθηνής ενέργειας καθώς και τις προκλήσεις όπως το άνοιγμα της ανταγωνιστικής αγοράς ηλεκτρισμού, η  έλευση του φυσικού αεριού, η χρήση πράσινου υδρογόνου, η ανάγκη για προώθηση της αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας και αναβάθμισης του ηλεκτρικού δικτύου.

 

Ο κ. Αντωνίου έδωσε έμφαση στην αναγκαιότητα διενέργειας βιώσιμων επενδύσεων, για την πράσινη μετάβαση, τον ψηφιακό μετασχηματισμό, την αναβάθμιση της παιδείας, την γρήγορη και αποτελεσματική απονομή δικαιοσύνης και την εξασφάλιση της λειτουργικής βιωσιμότητας του ΓεΣΥ.

 

Ολοκληρώνοντας την ομιλία του, ο Πρόεδρος της ΟΕΒ ευχήθηκε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας δύναμη και σύνεση για προώθηση λειτουργικής, βιώσιμης και δίκαιης λύσης στο εθνικό μας πρόβλημα. Καταληκτικά ο κ. Αντωνίου ανέφερε ότι η Κύπρος χρειάζεται τόλμη και τόλμη είναι αυτό που ζητά η ΟΕΒ: από την Κυβέρνηση και την Βουλή τόλμη για εκσυγχρονισμό και αποδοτικότερη λειτουργία του κράτους, από τις επιχειρήσεις τόλμη για συνεχή μετασχηματισμό και εκσυγχρονισμό και από το συνδικαλιστικό κίνημα τόλμη για διάλογο με ορθολογισμό, όραμα και ρεαλισμό.

ΟΜΙΛΙΑ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΟΕΒ

 

Related Posts