elΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΡΓΟΔΟΤΩΝ & ΒΙΟΜΗΧΑΝΩΝ ΚΥΠΡΟΥ
elΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΡΓΟΔΟΤΩΝ & ΒΙΟΜΗΧΑΝΩΝ ΚΥΠΡΟΥ

Εγκύκλιος Αριθμός 462: Δήλωση Υπουργού Υγείας για τις αποφάσεις του Υπουργικού Συμβουλίου για την πανδημία

Εγκύκλιος Αριθμός 462

Δήλωση Υπουργού Υγείας κ. Κωνσταντίνου Ιωάννου για τις αποφάσεις του Υπουργικού Συμβουλίου για την πανδημία

 

Η Ομοσπονδία Εργοδοτών και Βιομηχάνων (ΟΕΒ) σας ενημερώνει ότι ο Υπουργός Υγείας έχει προβεί σε δηλώσεις αναφορικά με τις αποφάσεις του Υπουργικού Συμβουλίου για σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων.

 

Η δήλωση του Υπουργού Υγείας:

 

Παρουσιάστηκαν και εξετάστηκαν σήμερα στη συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου τα επιδημιολογικά δεδομένα των τελευταίων δύο εβδομάδων και αξιολογήθηκε η κατάσταση όπως διαμορφώνεται αυτή την περίοδο.

 

Από τα επιδημιολογικά δεδομένα και από τα στοιχεία των δημοσιών νοσηλευτηρίων διαφαίνεται ότι η κατάσταση είναι σε κομβικό σημείο.

 

  1. Η κατάσταση στην κοινότητα παραμένει επιδημιολογικά επιδεινωμένη, με εντονότερη επιβάρυνση στην Επαρχία της Λεμεσού.
  2. Παρατηρείται έντονη αυξημένη μεταδοτικότητα στην κοινότητα και ειδικά σε χώρους συγχρωτισμού, όπως δημοτικά σχολεία, χώρους εργασίας (ιδιωτικό και δημόσιο τομέα), καθώς και αυξημένη ενδοοικογενειακή μετάδοση.
  3. Η αυξημένη μεταδοτικότητα και νόσηση συνδέεται πλέον με το βρετανικό  μεταλλαγμένο στέλεχος, το οποίο βρίσκεται στην κοινότητα και όπως δείχνουν τα μέχρι στιγμής δεδομένα από την ανάλυση δειγμάτων από το ECDC, το ποσοστό εμφάνισής του ανέρχεται στο 25,7%.
  4. Η εικόνα στα Δημοτικά Σχολεία παγκύπρια είναι επιβαρυμένη με άκρως ανησυχητικά τα δεδομένα στην Επαρχία Λεμεσού.
  5. Όσον αφορά σε εργασιακούς χώρους παρατηρούνται  συρροές σε όλους τους χώρους, όπως επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών τράπεζες, λογιστικά γραφεία, συμβουλευτικές υπηρεσίες, τμήματα ανθρώπινου δυναμικού και δημόσιο τομέα.
  6. Από την ανάλυση των εισαγωγών/νοσηλειών των τελευταίων ημέρων οι περισσότερες μεταδόσεις έγιναν σε ενδοοικογενειακό ή φιλικό περιβάλλον, καθώς και σε χώρους εργασίας, ενώ ο μέσος όρος ηλικίας έχει μειωθεί, παρατηρώντας εισαγωγές σε υγιή άτομα μικρότερης ηλικίας που αναπτύσσουν έντονα καρδιοαναπνευστικά συμπτώματα και χρειάζονται νοσηλεία.

 

Η επιβαρυμένη επιδημιολογική εικόνα και η αύξηση στον αριθμό των νοσηλευόμενων, προκαλεί ανησυχία και μας καλεί σε εγρήγορση. Εάν συνεχισθούν σε αυτό τον ρυθμό οι εισαγωγές, ο πρώτιστος στόχος μας που ήταν η προστασία του Συστήματος Υγείας θα τεθεί σε κίνδυνο, συμπαρασύροντας τις καλές επιδόσεις που έχουμε επιτύχει όλο αυτό τον καιρό και τον πρωταρχικό μας στόχο να σώσουμε ζωές.

 

Από την άλλη αφουγκραζόμαστε τις έντονες ανησυχίες των ειδικών ότι η ψυχολογική κόπωση είναι διάχυτη σε ολόκληρη την κοινωνία μετά από ένα χρόνο σε πρωτόγνωρες και δύσκολες συνθήκες, και ότι ενδεχομένως τα μέτρα δεν έχουν αποδώσει λόγω της κόπωσης αυτής.

 

Το στοίχημα που έχουμε μπροστά μας είναι να συγκεραστούν όλες οι ανησυχίες και να βρεθεί η χρυσή τομή, ώστε να οδεύσουμε προς το τέλος αυτής της υγειονομικής κρίσης, με ασφάλεια.

 

Κατόπιν αξιολόγησης των πιο πάνω και λαμβάνοντας υπόψη αφενός μεν την αυξανόμενη επιβάρυνση της επιδημιολογικής εικόνας και αφετέρου το χαμηλό ποσοστό συμμόρφωσης, τόσο σε ατομικό όσο και σε συλλογικό επίπεδο, όπως διαμορφώνεται από την ανάλυση της Ομάδας Ιχνηλάτησης, και αφού λήφθηκαν υπόψη οι απόψεις της ΣΕΕ και του Πρόεδρου της Επιτροπής για ψυχολογική στήριξη των πολιτών από τις επιπτώσεις της πανδημίας, το Υπουργικό Συμβούλιο αποφάσισε όπως τα μέτρα επικεντρωθούν στους δύο πιο κάτω πυλώνες:

 

(α) Πρώτος πυλώνας (διάρκεια ισχύος 16-31 Μαρτίου):

 

Στοχευμένα μέτρα σε κλειστούς χώρους που παρουσιάζουν αυξημένες συρροές κρουσμάτων και με μεγάλο κίνδυνο μεταδοτικότητας (γραφεία, δημοτικά, οικίες, κτλ.) σε μια προσπάθεια αναχαίτισης της διασποράς στους χώρους αυτούς:

 

  • Επαναφέρεται το 25% σε επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών με αναπροσαρμογή του προγράμματος εβδομαδιαίου ελέγχου rapid tests στο 25% των εργαζομένων των επιχειρήσεων αυτών και παράλληλη ενίσχυση της εποπτείας και των ελέγχων.

 

  • Λαμβάνοντας υπόψη ότι τα παιδιά είναι φορείς με αυξημένο κίνδυνο μετάδοσης/διασποράς και καθυστέρηση στον εντοπισμό τους αφού ως επί το πλείστον είναι ασυμπτωματικά, με αδυναμία να επιβληθούν διαγνωστικοί έλεγχοι, καθιστώντας τους σιωπηλούς φορείς με κίνδυνο την εξάπλωση του ιού με αυξημένες συρροές κρουσμάτων και δεδομένου ότι στα Δημοτικά Σχολεία της Επαρχίας Λεμεσού σημειώνονται πολλές αλυσίδες κρουσμάτων, αποφασίστηκε ηαναστολή λειτουργίας των Δημοτικών Σχολείων στην Επαρχία Λεμεσού με φυσική παρουσία μαθητών μέχρι τις 31 Μαρτίου.

 

  • Παράταση της αναστολής φυσικής παρουσίας τωνΓυμνασίωνσε Παγκύπρια βάση για τις επόμενές δύο βδομάδες (μέχρι τις 31.03.2021), ώστε να αποτραπούν εξάρσεις κρουσμάτων.

 

(β) Δεύτερος Πυλώνας: Μέτρα που στοχεύουν σε αύξηση της  συμμόρφωσης του κόσμου και παράλληλα της ψυχολογικής ανάκαμψης των πολιτών:

 

  • Επιτρέπεται από τηΔευτέρα, 15 Μαρτίου, η πρόσβαση σε πλατείες και πάρκα μέχρι 6 άτομα με υποχρεωτική χρήση μάσκας από άτομα διαφορετικών νοικοκυριών.

 

  • Μόνο για τη Δευτέρα, 15 Μαρτίου, επιτρέπεται η πρόσβαση σε εκδρομικούς χώρους και φράγματα.

 

  • Επαναλειτουργούν από τηνΤρίτη, 16 Μαρτίου, μόνο οι εξωτερικοί χώροι των υποστατικών εστίασης, με αυστηρό πρωτόκολλο που θα δημοσιευθεί, τηρουμένων των μέτρων απόστασης και των υγειονομικών οδηγιών.

 

  • Μετακινείται απότην Τρίτη, 16 Μαρτίου, η ώρα ισχύος της απαγόρευσης κυκλοφορίας από τις 9 το βράδυ στις 11 το βράδυ.

 

Με όπλο μας τα αυξημένα τεστ, την ιχνηλάτηση, την επιτήρηση και την εξέλιξη του εμβολιαστικού προγράμματος και τις εισηγήσεις των ειδικών  επικεντρωθήκαμε σε αυτούς τους δύο πυλώνες, ώστε με τη βοήθειά σας να μπορέσουμε να συνεχίσουμε τη μάχη με τον αόρατο εχθρό. Η κατάσταση θα αξιολογείται καθημερινά. Ο κοινός στόχος που πρέπει όλοι μαζί να θέσουμε είναι η βελτίωση της επιδημιολογικής εικόνας με τρόπο που να μας επιτρέψει να συνεχίσουμε την επιστροφή στην καθημερινότητα με ασφαλή και σταθερά βήματα. Ιδιαίτερα στην Επαρχία Λεμεσού, η προσπάθειά μας πρέπει να γίνει ακόμα πιο έντονη και συλλογική. Η Κυβέρνηση δεν επιθυμεί επαναφορά μέτρων και γι’ αυτό χρειαζόμαστε τη συνεργασία όλων των συμπολιτών μας.

 

Είναι πεποίθησή μας ότι το νήμα μπορούμε να το κόψουμε μόνο με τη συνεργασία ολόκληρης της κοινωνίας. Ζητούμε για ακόμα μια φορά από τους συμπολίτες μας τη συμβολή και την κατανόησή τους. Οι μεγάλες θυσίες όλων έφεραν κούραση και το αναγνωρίζουμε. Έχουμε πια στη διάθεσή μας το όπλο του εμβολιασμού και η ανάγκη μας να επιστρέψουμε στην κανονικότητά μας όσο πιο σύντομα γίνεται, εκφράζεται στην αδημονία των χιλιάδων συμπολιτών μας για εμβολιασμό. Ο ρυθμός εμβολιασμού, που επιταχύνεται και θα αυξηθεί τις επόμενες εβδομάδες, μας δίνει αισιοδοξία για μια ασφαλή συνέχεια. Μέχρι τότε, θερμή παράκληση να συνεχίσουμε με υπευθυνότητα την τήρηση των μέτρων, να παραμείνουμε υγιείς, εμείς, τα αδέρφια μας, οι φίλοι μας. Να μην ξεχνούμε τα μέτρα ατομικής προστασίας. Να μην επαναπαυθούμε ότι φθάσαμε στο τέρμα γιατί δυστυχώς τα επιδημιολογικά δεδομένα των τελευταίων ημέρων, μας επιβεβαιώνουν ότι μια χαλάρωση, ένα στραβοπάτημα μπορεί ανά πάσα στιγμή να ανατρέψει την κατάσταση, να μας πάρει πίσω. Αποδείξαμε ότι έχουμε την ωριμότητα να το πετύχουμε. Χρειάζεται όμως πειθαρχία ατομική και συλλογική. Η ζωή μας, η ζωή των αγαπημένων μας είναι στα χέρια μας. Μαζί ξεκινήσαμε. Μόνο με τη βοήθειά σας θα τα καταφέρουμε.

 

Μπορείτε να δείτε αυτούσια τη Δήλωση του Υπουργού Υγείας εδώ.

Related Posts