ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΡΓΟΔΟΤΩΝ & ΒΙΟΜΗΧΑΝΩΝ ΚΥΠΡΟΥ
ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΡΓΟΔΟΤΩΝ & ΒΙΟΜΗΧΑΝΩΝ ΚΥΠΡΟΥ

Εκδήλωση για τις επιχειρήσεις που δεσμεύονται για την κλιματική αλλαγή

Πραγματοποιήθηκε στις 28 Μαΐου 2019 Εκδήλωση Δικτύωσης με τίτλο «Επιχειρώ για την Ενεργειακή Απόδοση και το Κλίμα» στο ξενοδοχείο Hilton στη Λευκωσία. Η εκδήλωση διοργανώθηκε από την Ομοσπονδία Εργοδοτών & Βιομηχάνων (ΟΕΒ), το Ενεργειακό Γραφείο Κυπρίων Πολιτών και την Υπηρεσία Ενέργειας του Υπουργείου Ενέργειας, Εμπορίου & Βιομηχανίας.

Η εκδήλωση ήταν ανοιχτή προς όλες τις επιχειρήσεις που υπέγραψαν την εθελοντική δέσμευση τους για μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου κατά τουλάχιστον 8% μέχρι το 2030 μέσω της υιοθέτησης μέτρων και είχε ως στόχο να φέρει κοντά τις επιχειρήσεις που συμμετέχουν στην πρωτοβουλία Business4Climate και στο Δίκτυο Ενεργειακής Απόδοσης για επιχειρήσεις.

Στο χαιρετισμό που απηύθυνε ο Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, Δρ. Κώστας Καδής αναφέρθηκε στη σημαντικότητα των ιδιωτικών πρωτοβουλιών που στοχεύουν στον περιορισμό των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου και ως εκ τούτου στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Τόνισε μάλιστα την ένθερμη στήριξη της κυβέρνησης στην πρωτοβουλία Επιχειρώ για το κλίμα/Business4Climate. Δήλωσε επίσης, την ετοιμότητά του να μελετήσει και να αξιοποιήσει κατάλληλα τις όποιες εισηγήσεις και αποτελέσματα προκύψουν από την όλη πρωτοβουλία.

Ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εργοδοτών & Βιομηχάνων (ΟΕΒ), κ. Γιώργος Πέτρου, ανέφερε ότι οι κυπριακές επιχειρήσεις, απέδειξαν ότι μπορούν να δεσμευτούν εθελοντικά και να αναλάβουν δράση κατά της κλιματικής αλλαγής. Εξέφρασε την ικανοποίηση του για την ανταπόκριση σημαντικού αριθμού επιχειρήσεων και ευελπιστεί πως η πρωτοβουλία θα αγκαλιασθεί από ακόμα μεγαλύτερο αριθμό επιχειρήσεων.

Ο Δρ. Θεόδωρος Ζαχαριάδης, Αναπληρωτής Καθηγητής του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου (ΤΕΠΑΚ), παρουσίασε τους στόχους και το όραμα της πρωτοβουλίας Business4Climate η οποία χρηματοδοτήθηκε από το Climate-KIC, απέσπασε πολύ καλές κριτικές σε ευρωπαϊκό επίπεδο και γίνεται η προετοιμασία μεταφοράς της τεχνογνωσίας από την Κύπρο και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Τέλος, ακολούθησε ανοιχτός διάλογος και συζήτηση, όπου οι παρευρισκόμενοι υπέβαλαν ερωτήσεις και εξέφρασαν τις απόψεις τους για την σημαντικότητα τέτοιων δράσεων που σχετίζονται με την προστασία του περιβάλλοντος και της εξοικονόμησης πόρων. Στη συζήτηση συμμετείχαν ο Διευθυντής του Τμήματος Περιβάλλοντος, κ. Κώστας Χατζηπαναγιώτου, η Προϊστάμενη Ενέργειας & Περιβάλλοντος της ΟΕΒ, κα Ανθή Χαραλάμπους, ο Αν. Καθ. Του ΤΕΠΑΚ Δρ Θεόδωρος Ζαχαριάδης και ο Διευθυντής του Ενεργειακού Γραφείου, κ. Σάββας Βλάχος. Σε παρέμβαση του εκπρόσωπος του Υπουργείου Ενέργειας, Εμπορίου & Βιομηχανίας, ανέφερε πως πρωτοβουλίες σαν αυτές είναι ιδιαίτερα σημαντικές και φέρνουν την Κύπρο πιο κοντά στους εθνικούς στόχους για την ενέργεια & το κλίμα για το 2020 και 2030.

Περισσότερες πληροφορίες για την πρωτοβουλία Business4Climate και το Δίκτυο Επιχειρήσεων για την Ενεργειακή Απόδοση, είναι διαθέσιμες στην ιστοσελίδα:

http://www.oeb.org.cy/drasis/business4climate/

Χαιρετισμός Υπουργού Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης & Περιβάλλοντος

Χαιρετισμός Προέδρου ΟΕΒ

Παρουσίαση πρωτοβουλίας Business4Climate Δρ Θεόδωρος Ζαχαριάδης

Παρουσίαση Επιχειρήσεων που Συμμετέχουν στο Business4Climate