elΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΡΓΟΔΟΤΩΝ & ΒΙΟΜΗΧΑΝΩΝ ΚΥΠΡΟΥ
elΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΡΓΟΔΟΤΩΝ & ΒΙΟΜΗΧΑΝΩΝ ΚΥΠΡΟΥ

Συνέντευξη του Προέδρου της ΟΕΒ Χρ. Μιχαηλίδη στην Επιχειρηματική

Συνέντευξη του Προέδρου της Ομοσπονδίας Εργοδοτών & Βιομηχάνων (ΟΕΒ) κου Χρίστου Μιχαηλίδη στη διαδικτυακή πύλη της ΟΕΒ “Επιχειρηματική”

“Η επιχειρηματικότητα θα αποτελέσει τον κυριότερο στόχο των ενεργειών της ΟΕΒ”

Ε. Πως πιστεύετε θα προκύψει η ανάκαμψη της οικονομίας;

Α. Ένα χρόνο μετά την επιβολή των σκληρών όρων από τους δανειστές μας, η αξιοπιστία μας άρχισε σιγά-σιγά να αποκαθίσταται. Οι διεθνείς οίκοι αξιολόγησης ήδη έδωσαν τα πρώτα θετικά σημάδια και πλέον η πλήρης άρση των περιορισμών στις χρηματοπιστωτικές συναλλαγές είναι ζήτημα χρόνου.

Η εξυγίανση του οικονομικού και θεσμικού πλαισίου είναι καταλυτικής σημασίας για την οικονομία μας εάν πραγματικά επιθυμούμε σύντομα την ανάκτηση της εμπιστοσύνη στα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα μας.

Παράλληλα θα πρέπει να επικεντρωθούμε στην επαναφορά ρευστότητας στην αγορά μέσα από την προσέλκυση νέων κεφαλαίων και ξένων επενδύσεων καθώς και αύξησης των εξαγωγών. Για να καταστεί η Κύπρος ελκυστικός προορισμός για επενδύσεις απαιτείται παράλληλα η μείωση της γραφειοκρατίας και η απλοποίηση των χρονοβόρων διαδικασιών που έχουν καταντήσει μάστιγα στην κάθε προσπάθεια επιχειρηματικής δραστηριοποίησης.

Τα πιο πάνω από μόνα τους δεν μπορούν να διασφαλίσουν την ζητούμενη ανάπτυξη της οικονομίας και τη μείωση της ανεργίας. Παράλληλα, με την προσέλκυση νέων επενδύσεων κι εξωστρέφεια, κλειδί στην ανάπτυξη αποτελεί η δραστηριοποίηση των επιχειρήσεων. Είναι γι’ αυτό το λόγο που η ΟΕΒ και εγώ προσωπικά θα εργαστούμε σκληρά ώστε να συμβάλουμε στην υποβοήθηση / ενίσχυση της ιδιωτικής επιχειρηματικής πρωτοβουλίας.

Ε. Ποια είναι τα πρώτα μέτρα στα οποία θα εστιάσετε την προσοχή σας, στο πηδάλιο της ΟΕΒ, με στόχο την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας;

Α. Στόχος μου ως Πρόεδρος της ΟΕΒ είναι να ενδυναμωθεί ο ρόλος της ΟΕΒ ώστε να είναι ακόμα πιο αποτελεσματική, να προσφέρει νέες υπηρεσίες ψηλής προστιθέμενης αξίας, να ενισχύσει τον συμβουλευτικό / καθοδηγητικό της ρόλο και να διανοίξει δρόμους για επιχειρηματική δραστηριότητα. Με τον τρόπο αυτό πιστεύω πως η ΟΕΒ θα συμβάλει ουσιαστικά και πρακτικά στην ενίσχυση της επιχειρηματικότητας.

Η επιχειρηματικότητα θα αποτελέσει τον κυριότερο στόχο των ενεργειών της ΟΕΒ για να επανέλθει η οικονομία μας σε αναπτυξιακή τροχιά, να αυξηθεί η απασχόληση και να δημιουργηθούν οι συνθήκες που θα μας επιτρέψουν να αντιμετωπίσουμε τα κοινωνικά και οικονομικά προβλήματα που επισώρευσε η παρατεταμένη οικονομική κρίση.

Ε. Ένας τομέας της οικονομίας που έχει διατηρηθεί σε σταθερά επίπεδα, παρά την οικονομική κρίση, είναι ο τομέας του τουρισμού. Ποιες είναι οι πολιτικές που θα βοηθήσουν στην περαιτέρω ανάπτυξη του;

Α. Είναι γεγονός ότι η κυπριακή οικονομία στηρίζεται ξανά σε παραδοσιακούς τομείς δραστηριότητας στους οποίους διαθέτουμε τόσο την πείρα όσο και τα απαραίτητα «υλικά» σε αφθονία, που στην περίπτωση του τουρισμού δεν είναι άλλα από τον ήλιο, τη θάλασσα, την ποιότητα του προϊόντος και την εγκάρδια κυπριακή φιλοξενία και παράδοση. Πιστεύω πως πρώτιστα χρειάζεται να διασφαλίσουμε τη διαφοροποίηση ή και εστιασμένη διαφοροποίηση (με την ανάδειξη των μοναδικών μας στοιχείων), τον εμπλουτισμό του τουριστικού μας προϊόντος και την προσθήκη νέων πόλων έλξης όπως είναι το καζίνο, τα θεματικά πάρκα και άλλες υποδομές των εξειδικευμένων μορφών τουρισμού. Αυτά είναι ικανά να δημιουργήσουν ανταγωνιστικό πλεονέκτημα για την Κύπρο. Ήδη έχουν γίνει τα πρώτα βήματα προς την κατεύθυνση αυτή, όμως οφείλουμε να επισπεύσουμε ακόμα περισσότερο τις διαδικασίες και για όλα αυτά χρειάζονται μηχανισμοί υλοποίησης.

Παράλληλα χρειάζεται να εργαστούμε για την επέκταση της τουριστικής περιόδου, με την προσέλκυση θεματικού τουρισμού. Προς την κατεύθυνση αυτή θα πρέπει να προσελκύσουμε επισκέπτες ειδικών ενδιαφερόντων π.χ. θρησκευτικός, ιατρικός, συνεδριακός και αθλητικός τουρισμός. Για την επέκταση της τουριστικής περιόδου σημαντική θα είναι η συνεργασία με περισσότερες ξένες αεροπορικές εταιρείες και εξειδικευμένους διοργανωτές ταξιδιών.

Ε. Πιστεύετε πως οι κυπριακές επιχειρήσεις έχουν προχωρήσει στις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις για την επούλωση των «πληγών» που προέκυψαν μετά τις αποφάσεις του Eurogroup τον Μάρτιο του 2013;

Α. Οι κυπριακές επιχειρήσεις είναι αυτές που επηρεάστηκαν περισσότερο από τις αποφάσεις του Eurogroup αφού πέρα από το «κούρεμα» των αποθεμάτων τους που υπέστησαν αρκετοί επιχειρηματίες, έχουν στερηθεί πολύ περισσότερα σε ότι αφορά την καθημερινή τους εργασία. Οι επιχειρήσεις αναγκάστηκαν εκ των πραγμάτων να διαφοροποιήσουν τον τρόπο λειτουργίας τους, αφού πέρα από τις δυσκολίες είσπραξης από οφειλέτες τα σχετικά περιοριστικά διατάγματα τους στέρησαν τρόπους χρηματοδότησης, πίστωσης, πληρωμής των υποχρεώσεων τους καθώς επίσης και παροχής τραπεζικών εγγυήσεων.

Ανάμεσα στις επιχειρήσεις υπήρξε μια γενικότερη αναθεώρηση του τρόπου λειτουργίας που είχε ως πρώτιστο σκοπό τη μείωση του λειτουργικού κόστους σε μια προσπάθεια επιβίωσης και ανάκαμψης. Πιστεύω ότι ο κύπριος πολίτης αντιλαμβάνεται τη δυσκολία των πραγμάτων και δείχνει κατανόηση στα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο σημερινός επιχειρηματίας.

Ένα από τα θετικά απότοκα της οικονομικής λιτότητας είναι η ολοένα και εντονότερη εφαρμογή καινοτόμων πρακτικών στις κυπριακές επιχειρήσεις. Οι δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι επιχειρηματίες γεννούν νέες ευφάνταστες ιδέες που στόχο έχουν τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας τους, και αυτές αναμφίβολα πιστώνονται ως θετικές «μεταρρυθμίσεις» του τρόπου λειτουργίας των επιχειρήσεων.

Related Posts