elΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΡΓΟΔΟΤΩΝ & ΒΙΟΜΗΧΑΝΩΝ ΚΥΠΡΟΥ
elΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΡΓΟΔΟΤΩΝ & ΒΙΟΜΗΧΑΝΩΝ ΚΥΠΡΟΥ

Πρόταση Νόμου του ΑΚΕΛ για τον καθορισμό νομικής ισχύος και επέκτασης εφαρμογής κλαδικών συλλογικών συμβάσεων

Η Ομοσπονδία Εργοδοτών και Βιομηχάνων (ΟΕΒ) απέστειλε χθές Δευτέρα 8 Φεβρουαρίου 2016, επιστολή προς τον Πρόεδρο και τα Μέλη της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εργασίας Πρόνοιας & Κοινωνικών Ασφαλίσεων αναφορικά με την Πρόταση Νόμου του ΑΚΕΛ για τον καθορισμό νομικής ισχύος και επέκτασης εφαρμογής κλαδικών συλλογικών συμβάσεων.

Αυτούσια η επιστολή κοινοποιείται πιο κάτω:

Αξιότιμες κυρίες και αξιότιμοι κύριοι,

Θέμα: Πρόταση Νόμου ΑΚΕΛ για τον καθορισμό νομικής ισχύος και επέκτασης εφαρμογής κλαδικών συλλογικών συμβάσεων.

Σε πρόσκληση που έχουμε λάβει από τις αρμόδιες Κοινοβουλευτικές Υπηρεσίες για συνεδρία της Επιτροπής Εργασίας σήμερα 8/2/2016, έχουμε τυχαία αναγνώσει με ιδιαίτερη ανησυχία, ότι στην ημερήσια διάταξη της Επιτροπής βρίσκεται θέμα με τον πιο πάνω τίτλο, και μάλιστα με την ένδειξη ότι είναι εγγεγραμμένο για τοποθέτηση, οπότε και δεν έχει προσκληθεί κανείς για απόψεις.

Μετά από πρόχειρη διερεύνηση στην οποία έχουμε προβεί, διαπιστώσαμε ότι η εν λόγω πρόταση νόμου, είχε κατατεθεί στην Βουλή τον Απρίλιο του 2013 (σχεδόν προ τριετίας), χωρίς έκτοτε να αποτελέσει αντικείμενο συζήτησης ή επεξεργασίας με την συμμετοχή των Οργανώσεων των Κοινωνικών Εταίρων οπουδήποτε.

Όπως καλά γνωρίζετε, κατά πάγια και πιστά έως τώρα ακολουθούμενη πρακτική, σχέδια ή προτάσεις Νόμου, σχέδια Κανονισμών ή άλλες εισηγήσεις οποιασδήποτε μορφής και οποθενδήποτε προερχόμενες, παραπέμπονται στο Εργατικό Συμβουλευτικό Σώμα πριν εξεταστούν από την Επιτροπή σας. Ο προφανής λόγος για την ακολουθούμενη πρακτική, είναι η ολιστική εξέταση από τους άμεσα επηρεαζόμενους, των επιπτώσεων των προτεινόμενων ρυθμίσεων στην εργασία, στην απασχόληση και την ανάπτυξη και η αναζήτηση συναινετικών λύσεων. Τα οφέλη της πολιτικής αυτής η οποία άπειρες φορές έχει οδηγήσει σε κοινά αποδεχτές επιλογές, είναι τόσο αυτονόητα που παρέλκει οποιαδήποτε ανάλυση τους.

Παρακαλώ σημειώστε ότι με την παρούσα μεταφέρω την έντονη ανησυχία της Ομοσπονδίας Εργοδοτών και Βιομηχάνων (ΟΕΒ) για την εν λόγω εξέλιξη και την ισχυρή αίτηση της να παραπεμφθεί η πρόταση νόμου στο Εργατικό Συμβουλευτικό Σώμα για επεξεργασία.

Θεωρούμε αδιανόητο στην διάρκεια προεκλογικής περιόδου, να παρακαμφθεί η ακολουθητέα πρακτική και μάλιστα για πρώτη φορά για ένα θέμα που αποπειράται να εκθεμελιώσει το υφιστάμενο σύστημα εργασιακών σχέσεων, καταργώντας τον εθελοντικό και μη νομικά δεσμευτικό του χαρακτήρα.

Με εκτίμηση,
ΜΙΧΑΛΗΣ ΑΝΤΩΝΙΟΥ
Γενικός Διευθυντής

Related Posts