elΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΡΓΟΔΟΤΩΝ & ΒΙΟΜΗΧΑΝΩΝ ΚΥΠΡΟΥ
elΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΡΓΟΔΟΤΩΝ & ΒΙΟΜΗΧΑΝΩΝ ΚΥΠΡΟΥ

Πρωτοχρονιάτικο Μήνυμα του Προέδρου της ΟΕΒ για το νέο έτος 2012

Με την ευκαιρία του νέου έτους θα ήθελα να εκφράσω εκ μέρους της Ομοσπονδίας Εργοδοτών & Βιομηχάνων (ΟΕΒ) τις θερμότερες μου ευχές για μια παραγωγική χρονιά, γεμάτη επιτυχίες. Μα πάνω απ’ όλα εύχομαι το νέο έτος να είναι καλύτερο από το προηγούμενο.

Τα δεδομένα όπως διαμορφώθηκαν σε ολόκληρο το χώρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) και ιδιαίτερα στην Ευρωζώνη ήταν δραματικά και επέφεραν μεγάλο πλήγμα στα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και σε άλλους κλάδους οικονομικής δραστηριότητας, ακόμα και σε αυτούς που ανθούσαν τα τελευταία χρόνια στην Κύπρο.

Το 2011 ήταν μια ιδιαίτερα δύσκολη χρονιά για τις κυπριακές επιχειρήσεις, για τους εργαζόμενους και για την οικονομία μας γενικότερα. Μετά από πολλά χρόνια ο κύπριος πολίτης, ανεξάρτητα κοινωνικής θέσης, επαγγέλματος ή οικονομικής κατάστασης, ένιωσε έντονα την οικονομική ύφεση να τον επηρεάζει. Με τα μέτρα λιτότητας, που ήταν υποχρεωμένο να λάβει το κράτος πριν το τέλος του 2011, όλοι μας αναγκαστήκαμε να υποστούμε κάποιες θυσίες. Οι θυσίες αυτές μεταφράζονται κυρίως στην απώλεια εισοδημάτων – είτε λόγω μείωσης των μισθών ή λόγω απώλειας θέσεων εργασίας ή δραστικής μείωσης του κύκλου εργασιών των επιχειρήσεων.

Ιδιαίτερα θα ήθελα να σταθώ στις επιχειρήσεις και στους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα οι οποίοι υπέφεραν περισσότερο από όλους κατά το 2011. Παρόλο που από τις τάξεις του ιδιωτικού τομέα προέρχονται οι πλέον χαμηλά αμειβόμενοι και οι λιγότερο προνομιούχοι εργαζόμενοι της κοινωνίας εντούτοις αυτοί οι άνθρωποι πλήρωσαν πρώτοι το τίμημα της ολιγωρίας στη λήψη ουσιαστικών αποφάσεων για διάσωση της οικονομίας. Οι επιχειρηματίες βιώνουν έναν πραγματικό εφιάλτη για το μέλλον των επιχειρήσεων τους με τα πολλά προβλήματα που επεσώρευσε η κρίση.

Με αισθήματα απόγνωσης πολλές επιχειρήσεις μέλη μας επικοινώνησαν με την ΟΕΒ κατά το 2011 ζητώντας βοήθεια για να ανταπεξέλθουν στις πρωτόγνωρες για πολλούς συνθήκες που έχουν δημιουργηθεί. Δυστυχώς τα άσχημα οικονομικά δεδομένα δεν επέτρεψαν σε αρκετές επιχειρήσεις να συνεχίσουν τις δραστηριότητες τους και έτσι χάθηκαν αρκετές θέσεις εργασίας με αποτέλεσμα τη ραγδαία αύξηση του ποσοστού ανεργίας σε πολύ ψηλά επίπεδα που ξεπερνούν πλέον το 8%.

Αισιοδοξώ ότι η σύμπνοια και σύνεση που επήλθε το τελευταίο διάστημα στο εσωτερικό μέτωπο, τόσο μεταξύ των κοινωνικών εταίρων όσο και μεταξύ των πολιτικών κομμάτων, θα συνεχιστεί και το 2012, αφού μόνο με αυτό τον τρόπο θα ξεπεράσουμε τα σοβαρά προβλήματα που επέφερε η παρατεταμένη οικονομική ύφεση.

Πιστεύουμε ότι η πολιτική και κοινωνική αποφασιστικότητα για αντιμετώπιση της κρίσης και τα μέτρα που αποφασίσθηκαν έστω και την υστάτη, θα συμβάλουν ουσιαστικά στην αναθέρμανση της επιχειρηματικής δραστηριότητας ώστε να αντιστραφούν τα δεδομένα σε ότι αφορά την οικονομία και την ανεργία.

Σημαντικό ρόλο στη μείωση της ανεργίας μπορεί να παίξει επίσης και η προώθηση μέτρων ανάπτυξης που θα αναθερμάνουν την οικονομική δραστηριότητα με πολλαπλά οφέλη σε οικονομικό και κοινωνικό επίπεδο.

Κλείσαμε το 2011 με τη λήψη κάποιων πολύ σημαντικών μέτρων που είναι ικανά να δώσουν ανάσες ζωής στην οικονομία μας. Αν διατηρήσουμε την ίδια αποφασιστικότητα και το 2012, αισιοδοξώ ότι η βελτίωση σε όλους τους δείκτες της οικονομίας δεν θα αργήσει να έρθει.

Φίλιος Ζαχαριάδης
Πρόεδρος

Related Posts