elΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΡΓΟΔΟΤΩΝ & ΒΙΟΜΗΧΑΝΩΝ ΚΥΠΡΟΥ
elΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΡΓΟΔΟΤΩΝ & ΒΙΟΜΗΧΑΝΩΝ ΚΥΠΡΟΥ

Πρωτοχρονιάτικο Μήνυμα του Προέδρου της ΟΕΒ για το 2017

Πρωτοχρονιάτικο Μήνυμα  
 
του Προέδρου της ΟΕΒ κ. Χρίστου Μιχαηλίδη   
Φίλες και Φίλοι της Ομοσπονδίας Εργοδοτών και Βιομηχάνων,
 
Με το τέλος του 2016, κλείνει αισίως για την Κύπρο και η μνημονιακή της πορεία.
Μνημόνιο   
Έχοντας εκπληρώσει σε μεγάλο μέρος τις υποχρεώσεις μας και επιτυγχάνοντας σημαντική βελτίωση στους σημαντικότερους οικονομικούς δείκτες, κατορθώσαμε να περάσουμε όλες τις αξιολογήσεις των δανειστών μας έγκαιρα και με επιτυχία. Έτσι, το 2016 θα αποτελεί πλέον την χρονιά που σηματοδότησε την έξοδο της Κύπρου από το μνημόνιο.
 
Όλα αυτά ασφαλώς δεν έγιναν ανώδυνα. Όλοι αναγνωρίζουν τις θυσίες ολόκληρης της κοινωνίας και ιδιαίτερα των επιχειρήσεων και των εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα.  Ο κυπριακός λαός επέδειξε κατανόηση και οι κοινωνικοί εταίροι προέβησαν σε υποχωρήσεις όποτε χρειάστηκε, πάντοτε με γνώμονα το συμφέρον της οικονομίας. Η πιστή εφαρμογή των απαιτούμενων μέτρων και οι νομικές τροποποιήσεις όποτε ήταν αναγκαίο – συνέβαλαν τα μέγιστα στην ανάκαμψη της οικονομίας.
 
 
Μεταρρύθμιση
Παρά τους θετικούς οιωνούς που αφήνουν μια αίσθηση αισιοδοξίας με το τέλος του 2016, οι δυσκολίες παραμένουν και οι προκλήσεις που θα έχουμε να αντιμετωπίσουμε το 2017 είναι  μεγάλες.
Σημαντικά ζητήματα – κυρίως μεταρρυθμίσεις – δεν υιοθετήθηκαν ακόμη είτε λόγω έλλειψης πολιτικής βούλησης είτε λόγω αντιδράσεων από διάφορα οργανωμένα σύνολα. Η πρόσφατη καταψήφιση των μεταρρυθμιστικών νόμων από τη βουλή, μας ανησυχεί ιδιαίτερα αφού αναμέναμε από τους εκπρόσωπους του λαού να διορθώσουν επιτέλους τις στρεβλώσεις στη λειτουργία του δημόσιου τομέα.
Η ΟΕΒ, ανάμεσα σε άλλες εισηγήσεις πρότεινε την παγοποίηση του κρατικού μισθολογίου για ακόμα δύο χρόνια. Τα οποιαδήποτε πλεονάσματα εισηγηθήκαμε όπως διοχετευθούν προς τις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού, όπως είναι οι άνεργοι και οι χαμηλοσυνταξιούχοι, αντί να δοθούν περαιτέρω αυξήσεις στους δημόσιους υπάλληλους. 
Ταυτόχρονα, εκκρεμούν αποκρατικοποιήσεις που παρακωλύουν την εξυγίανση και ανάπτυξη σημαντικών κλάδων της οικονομίας. Το Γενικό Σύστημα Υγείας (ΓΕΣΥ) βρίσκεται ακόμα υπό συζήτηση και πολλές βασικές πτυχές του δεν έχουν ξεκαθαρίσει ακόμη. Ευελπιστούμε ότι σύντομα θα βρεθούν οι λύσεις που θα φέρουν ένα βιώσιμο σύστημα υγείας. 
Σε ότι αφορά την αναδιάρθρωση της τοπικής αυτοδιοίκησης, αισιοδοξούμε ότι θα βρεθεί η χρυσή τομή για την εύρυθμη, αποτελεσματική και αποδοτική λειτουργία των δήμων και των κοινοτήτων και κυρίως ότι θα εξυπηρετούνται οι ανάγκες των πολιτών. 
 
Προκλήσεις
Για όσο χρονικό διάστημα η οικονομία μας παλεύει για να σταθεί ξανά στα πόδια της, αυτοί που πραγματικά υποφέρουν είναι οι επιχειρήσεις και εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα. Αναμένουμε από τις συντεχνίες να αναγνωρίσουν τις δύσκολες συνθήκες και να δείξουν την απαραίτητη κατανόηση και αυτοσυγκράτηση στις αξιώσεις τους για το διάστημα που ακολουθεί.
Μέσα από την πρόσφατη οικονομική κρίση μάθαμε ότι μια ισχυρή και εύρωστη οικονομία χρειάζεται μόχθο και χρόνο για να χτιστεί, αλλά μπορεί να καταρρεύσει με λίγες μόνο κινήσεις απερισκεψίας. Από τώρα και στο εξής οφείλουμε να αναλογιζόμαστε τις συνέπειες της κάθε πράξης μας και να διδαχθούμε από τα λάθη του παρελθόντος. Η επιστροφή σε ένα νέο μνημόνιο αποτελεί εφιάλτη για την κυπριακή κοινωνία και θα ήταν τεράστιο το πλήγμα αν επιτρέπαμε κάτι τέτοιο να συμβεί. Όμως δεν θα ήταν υπερβολή να πούμε ότι η δαμόκλειος σπάθη θα εξακολουθεί να επικρέμεται πάνω από τα κεφάλια μας για όσο καιρό συνεχίζουμε να εφαρμόζουμε τις αποτυχημένες πρακτικές του παρελθόντος.
 
2017
Παραμένουμε αισιόδοξοι ότι το 2017 θα είναι μια χρονιά βελτίωσης για την οικονομία μας. Η ώθηση που χρειαζόταν η αγορά από απόψεως ρευστότητας πιστεύουμε ότι είναι σχετικά εφικτή καθώς μεγάλα και πολυαναμενόμενα επενδυτικά έργα βρίσκονται σε εξέλιξη. Ευελπιστούμε βέβαια ότι η αγορά θα βελτιωθεί με μεγαλύτερη χρηματοδοτική στήριξη των επιχειρήσεων από πλευράς τραπεζών και πρακτικά μέτρα και κίνητρα από το κράτος.  Η τουριστική βιομηχανία έχει ήδη σημειώσει νέο ρεκόρ αφίξεων τουριστών κατά το 2016. Ανάκαμψη σημειώνει επίσης και η αγορά ακινήτων καθώς και άλλοι κλάδοι της οικονομίας.
 
Κυπριακό
Οι διαπραγματεύσεις για επίλυση του κυπριακού προβλήματος βρίσκονται σε συνεχή εξέλιξη και τις επόμενες εβδομάδες θα πραγματοποιηθούν στη Γενεύη σημαντικές συναντήσεις που θα κρίνουν το μέλλον του τόπου μας. Είναι δύσκολο να προβλεφθεί η τελική έκβαση αυτής της διαδικασίας, διότι υπάρχουν πολλά και σοβαρά θέματα που παραμένουν ακόμη άλυτα, όμως δεν παύουμε να ελπίζουμε σε μια θετική έκβαση.
Πιστεύω ότι η επιχειρηματική κοινότητα της Κύπρου έχει σχετικά ωριμάσει και είναι πλέον έτοιμη για μια ενδεχόμενη λύση, πάντοτε στα σωστά πλαίσια. Η ΟΕΒ βρίσκεται σε στενή επαφή με το Σύνδεσμο Τουρκοκύπριων Επιχειρηματιών (ISAD) και οι απόψεις των μελών του Συνδέσμου για το κοινό μας μέλλον στο νησί αφήνουν ελπιδοφόρα μηνύματα για ειρηνική και παραγωγική συνύπαρξη. 
 
Εύχομαι σε όλους καλές γιορτές  οικογενειακή ευτυχία και παραγωγικό νέο έτος 2017! 
 
 
Χρίστος Μιχαηλίδης

Related Posts