elΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΡΓΟΔΟΤΩΝ & ΒΙΟΜΗΧΑΝΩΝ ΚΥΠΡΟΥ
elΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΡΓΟΔΟΤΩΝ & ΒΙΟΜΗΧΑΝΩΝ ΚΥΠΡΟΥ

Πρωτοχρονιάτικο Μήνυμα του Προέδρου της ΟΕΒ

Αγαπητά Μέλη της Ομοσπονδίας Εργοδοτών & Βιομηχάνων,
Φίλες και φίλοι,

Καθώς αποχαιρετούμε άλλη μια δύσκολη οικονομικά χρονιά και απευθυνόμενος προς τους επιχειρηματίες – μέλη της ΟΕΒ, εκφράζω την ικανοποίηση μου για τα σημάδια σταθερότητας που άρχισαν να επιτέλους να διακρίνονται στον ορίζοντα και την αισιοδοξία μου για τις ευνοϊκές προοπτικές που διαγράφονται για το μέλλον.

Η Οργάνωση μας, ΟΕΒ, ως η κατεξοχήν εκπρόσωπος των εργοδοτών και επιχειρηματιών του ιδιωτικού τομέα στην Κύπρο, εδώ και 55 χρόνια ζει καθημερινά τις ίδιες αγωνίες, προβληματισμούς και έγνοιες με εσάς και παλεύει προσπαθώντας να αντλήσει δύναμη και θετική ενέργεια από οποιαδήποτε ακτίδα ελπίδας παρουσιαστεί μπροστά της.

Στην προσπάθεια της αυτή, όπως θα έχετε ήδη παρατηρήσει, η ΟΕΒ το τελευταίο διάστημα έχει εντατικοποιήσει τόσο τις επαφές της με το κράτος όσο και με τις αντίστοιχες οργανώσεις της Ευρώπης και ακόμα περισσότερο των γειτονικών χωρών. Απώτερος στόχος της ΟΕΒ είναι η σταθεροποίηση της οικονομίας, η επίλυση προβλημάτων που απειλούν τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων, η θεμελίωση προϋποθέσεων για διασφάλιση της οικονομικής και επιχειρηματικής ανάπτυξης, η καταπολέμηση της ανεργίας και η εξωστρέφεια των επιχειρήσεων.

Όπως εσείς, έτσι και όλοι εμείς που βρισκόμαστε στο πηδάλιο της ΟΕΒ, έχουμε γευτεί πολλές απογοητεύσεις τα τελευταία χρόνια: απώλειες κεφαλαίων, απώλεια εμπιστοσύνης σε θεσμούς, απώλειες σε μορφή ανθρώπινου δυναμικού, χαμένες επιχειρηματικές ευκαιρίες, υποσχέσεις που δεν υλοποιήθηκαν ποτέ, και άλλα πολλά που δημιούργησαν κλίμα αβεβαιότητας αλλά και έντονου προβληματισμού.

Ταυτόχρονα όμως εκτιμώ πως ο καθένας έκανε την αυτοκριτική του και γίναμε όλοι σοφότεροι. Ως κοινωνία και ως επιχειρήσεις, ήρθαμε πιο κοντά ο ένας με τον άλλο, αρχίσαμε να δίνουμε περισσότερη σημασία στον ανθρώπινο παράγοντα συμβάλλοντας ο καθένας με τον τρόπο του στην απάμβλυνση των πολλών προβλημάτων, και θέσαμε το επιχειρηματικό μας δαιμόνιο σε μέγιστη λειτουργία.

Η οικονομία μας δεν έχει ανακάμψει ακόμα και γνωρίζουμε ότι ο δρόμος θα είναι μακρύς με πολλές ακόμα μεταρρυθμίσει που θα πρέπει να γίνουν. Πιστεύουμε όμως ότι πλέον βρισκόμαστε σε μια μεταβατική περίοδο μετάλλαξης του επιχειρηματικού μας μοντέλου, που μόνο θετικό αντίκτυπο μπορεί να έχει στο σύντομο μέλλον. Γνωρίζουμε ότι πρέπει να στηριζόμαστε αποκλειστικά στις δικές μας δυνάμεις, να μην περιμένουμε βοήθεια από εξωτερικούς παράγοντες και να επενδύουμε στο ανθρώπινο δυναμικό και στην επιχειρηματική καινοτομία, αφού με ελάχιστα έξοδα μπορούμε να επιτύχουμε πολλαπλάσια αποτελέσματα.

Όπως είναι ήδη γνωστό, το 2016 αναμένεται να είναι η χρονιά εξόδου της Κύπρου από το μνημόνιο. Το γεγονός αυτό όμως δεν πρέπει να αποτελέσει λόγο για πανηγυρισμούς. Το νέο έτος δεν αναμένουμε ότι θα φέρει τη πολυπόθητη μεγάλη ανάκαμψη στην οικονομία, παρά μόνο μια οριακή ανάπτυξη. Ως ιδιωτικός τομέας, με την αρωγή του κράτους και την συνεργασία των κοινωνικών εταίρων, μπορούμε να συνεχίσουμε στο δρόμο της λογικής και της σύνεσης διατηρώντας χαμηλούς τους τόνους, έτσι ώστε να κρατήσουμε όλα όσα κτίσαμε την τελευταία τριετία μέσα από το απεχθές μνημόνιο της λιτότητας και να αποφύγουμε τυχόν πισωγυρίσματα στο μέλλον.

Οι προκλήσεις και οι ευκαιρίες θα εξακολουθήσουν να υπάρχουν, με μεγαλύτερη αυτή της πιθανής επίλυσης του εθνικού μας προβλήματος. Γι’ αυτό, οφείλουμε να είμαστε έτοιμοι να ανταπεξέλθουμε και να αδράξουμε τις ευκαιρίες που ενδεχόμενα να παρουσιαστούν.

Παράλληλα, δεν πρέπει να εγκαταλείψουμε, αλλά να στηρίξουμε ολόψυχα τα μεγάλα έργα ανάπτυξης και προσέλκυσης ξένων επενδυτών στο νησί μας που έχουν εξαγγελθεί, όπως είναι η αδειοδότηση και λειτουργία καζίνο, η ανάπτυξη των λιμανιών και η δημιουργία Τεχνολογικού και Επιστημονικού Πάρκου.

Κλείνοντας το Πρωτοχρονιάτικο μήνυμα, θα ήθελα να ευχηθώ πρώτα απ’ όλα προσωπική ευτυχία και υγεία στον καθένα από εσάς, καθώς επίσης και επιχειρηματική ευημερία και επαγγελματική πρόοδο. Η ΟΕΒ θα συνεχίσει να βρίσκεται στο πλευρό του κύπριου επιχειρηματία και να αγωνίζεται για το καλό της οικονομίας του τόπου.

Related Posts