elΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΡΓΟΔΟΤΩΝ & ΒΙΟΜΗΧΑΝΩΝ ΚΥΠΡΟΥ
elΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΡΓΟΔΟΤΩΝ & ΒΙΟΜΗΧΑΝΩΝ ΚΥΠΡΟΥ

Προκήρυξη Προγραμμάτων RESTART 2016 – 2020

Το νέο πολυετές αναπτυξιακό πλαίσιο Προγραμμάτων Έρευνας, Τεχνολογικής Ανάπτυξης και Καινοτομίας, με ονομασία «RESTART 2016-2020» και συνολικό προϋπολογισμό 99.140.000 Ευρώ ανακοινώνει το Ίδρυμα Προώθησης Έρευνας (ΙΠΕ). Μέσω των Προγραμμάτων RESTART 2016-2020, το ΙΠΕ αναδεικνύει την Έρευνα, την Τεχνολογική Ανάπτυξη και την Καινοτομία (ΕΤΑΚ) ως βασικά εργαλεία στην προσπάθεια για μετεξέλιξη και αναδιάρθρωση της κυπριακής οικονομίας. Επιπλέον, επιδιώκει να συνεισφέρει στην αντιμετώπιση βασικών οικονομικών και κοινωνικών προκλήσεων και στην ανάπτυξη των προϋποθέσεων για επίτευξη αειφόρου ανάπτυξης, σύμφωνα με τις αρχές του στρατηγικού πλαισίου «Ευρώπη 2020».

Πέραν της ανανεωμένης και διευρυμένης στοχοθέτησης των νέων Προγραμμάτων του, η οποία καλύπτει με πληρέστερο τρόπο τις ανάγκες των καινοτόμων επιχειρήσεων και την προώθηση της επιχειρηματικότητας υψηλής τεχνολογίας, το ΙΠΕ εισάγει ουσιαστικές δομικές αλλαγές σε ό,τι αφορά τους κανονισμούς και διαδικασίες συμμετοχής και τα υποστηρικτικά εργαλεία εφαρμογής, καθιστώντας τη συμμετοχή της ερευνητικής κοινότητας πιο σύγχρονη και ουσιαστική.


Τι περιλαμβάνει η Προκήρυξη και ποια η διαδικασία υποβολής προτάσεων

Το κείμενο της Προκήρυξης των Προγραμμάτων που ανακοινώνεται σήμερα, περιλαμβάνει περιγραφή του συνόλου των Προγραμμάτων, τα οποία πρόκειται να ανακοινωθούν μέχρι το 2020, καθώς και λεπτομερείς πληροφορίες για τις διαδικασίες και τους κανονισμούς για τη συμμετοχή φορέων και φυσικών προσώπων. Πιο συγκεκριμένα περιλαμβάνονται πληροφορίες για τους δικαιούχους, τις επιλέξιμες δραστηριότητες και δαπάνες, τις διαδικασίες αξιολόγησης, επιλογής και χρηματοδότησης προτάσεων, τις διαδικασίες διαχείρισης και παρακολούθησης των χρηματοδοτούμενων έργων, τις βασικές αρχές διάχυσης, προστασίας και αξιοποίησης των ερευνητικών αποτελεσμάτων, καθώς και το ευρύτερο νομικό πλαίσιο που διέπει τα Προγράμματα RESTART 2016-2020.

Η υποβολή των προτάσεων θα γίνεται μετά την ανακοίνωση από το ΙΠΕ σχετικής Πρόσκλησης Υποβολής Προτάσεων για κάθε επιμέρους Πρόγραμμα. Οι Προσκλήσεις Υποβολής Προτάσεων περιλαμβάνουν το συνολικό διαθέσιμο προϋπολογισμό ανά Πρόσκληση, τη μέγιστη χρηματοδότηση ανά έργο, τις προθεσμίες υποβολής προτάσεων, ειδικούς όρους και προϋποθέσεις σε σχέση με αυτούς που περιγράφονται στην Προκήρυξη καθώς και λεπτομέρειες πάνω στα Κριτήρια Αξιολόγησης των προτάσεων.

Ανακοινώνονται  ταυτόχρονα με το ευρύτερο πολυετές πλαίσιο οι πρώτες Προσκλήσεις Υποβολής Προτάσεων για έξι διαφορετικά Προγράμματα RESTART 2016-2020, ενώ και οι Προσκλήσεις των υπόλοιπων προγραμμάτων θα ανακοινωθούν σταδιακά μέσα στους επόμενους μήνες.


Τα έξι πρώτα Προγράμματα:

(1) «Διδάκτωρ» (με προθεσμία υποβολής προτάσεων την 9η Δεκεμβρίου 2016)

(2) «Έρευνα στις Επιχειρήσεις» (με προθεσμία υποβολής προτάσεων την 20η Δεκεμβρίου 2016)

(3) «Ολοκληρωμένα Έργα» (με προθεσμία υποβολής προτάσεων την 27η Ιανουαρίου 2017)

(4) «Ορίζοντας 2η Ευκαιρία» (με ανοικτή προθεσμία υποβολής προτάσεων έως την 1η Ιουλίου 2019 ή μέχρι εξάντλησης του προϋπολογισμού)

(5) «Συμπληρωματική Χορηγία» (με ανοικτή προθεσμία υποβολής προτάσεων έως την 30η Σεπτεμβρίου 2020 ή μέχρι εξάντλησης του προϋπολογισμού)

(6) «Ενθάρρυνση Συντονισμού Έργου στο Πρόγραμμα Ορίζοντας 2020» (με ανοικτή προθεσμία υποβολής προτάσεων έως την 30η Σεπτεμβρίου 2020 ή μέχρι εξάντλησης του προϋπολογισμού)


Πύλη Ηλεκτρονικών Υπηρεσιών «IRIS»

Οι ενδιαφερόμενοι για συμμετοχή μπορούν να βρουν την Προκήρυξη και τις ανοικτές Προσκλήσεις Υποβολής Προτάσεων στη νέα Πύλη Ηλεκτρονικών Υπηρεσιών του ΙΠΕ «IRIS». Στην ηλεκτρονική Πύλη IRIS λειτουργεί Ηλεκτρονική Υπηρεσία Υποστήριξης (Help desk) και παρέχονται χρήσιμα έγγραφα και Οδηγοί. Σημειώνεται ότι οι Φορείς που προτίθενται να συμμετάσχουν σε Προτάσεις καθώς και οι Συντονιστές των Προτάσεων πρέπει να εγγραφούν στην IRIS. Μέσα από το σύστημα εγγραφής υποβάλλονται και όλα τα απαραίτητα έγγραφα για τον νομοτυπικό έλεγχο των Φορέων. Σε συγκεκριμένα χρονικά διαστήματα πριν από κάθε προθεσμία υποβολής προτάσεων θα γίνεται δυνατή η ηλεκτρονική υποβολή των προτάσεων μέσω της IRIS.

Το ΙΠΕ θα ανακοινώσει σύντομα λεπτομερές πρόγραμμα ενημέρωσης των ενδιαφερομένων για το περιεχόμενο και τις διαδικασίες συμμετοχής στα Προγράμματα RESTART 2016-2020.

Related Posts