elΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΡΓΟΔΟΤΩΝ & ΒΙΟΜΗΧΑΝΩΝ ΚΥΠΡΟΥ
elΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΡΓΟΔΟΤΩΝ & ΒΙΟΜΗΧΑΝΩΝ ΚΥΠΡΟΥ

Ο ΣΕΜΟ και η ΟΕΒ σε συνέδριο για την εξαπάτηση αγοραστών μεταχειρισμένων οχημάτων

Πραγματοποιήθηκε στις 19 Οκτωβρίου 2016, Διεθνές Συνέδριο στις Βρυξέλλες με τίτλο ‘Policies Against Οdometer Fraud’, στο οποίο συμμετείχε ο Σύνδεσμος Εισαγωγέων Μηχανοκινήτων Οχημάτων (ΣΕΜΟ) – μέλος της ΟΕΒ, με την παρουσία του Εκτελεστικού Γραμματέα του Συνδέσμου και Συντονιστή Επαγγελματικών Συνδέσμων της ΟΕΒ, κ. Κυριάκου Αγγελίδη.

Κατά τη διάρκεια του Συνεδρίου συζητήθηκαν τρόποι επίλυσης του φαινομένου παραποίησης της ένδειξης χιλιομέτρων στους οδομετρητές μεταχειρισμένων οχημάτων. Κυριότεροι από αυτούς αφορούν:

· τη θεσμοθετημένη και τακτική αναγραφή χιλιομέτρων κατά τη διαδικασία ελέγχου MOT κάθε 2 χρόνια,

· τον έλεγχο κατά την αγοραπωλησία μεταχειρισμένων οχημάτων και

· την ενημέρωση της κοινής γνώμης και των καταναλωτών για να προχωρούν στους απαραίτητους ελέγχους προτού αγοράσουν μεταχειρισμένο όχημα.

Σύμφωνα με εκτίμηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, το κόστος παραποίησης οδομετρητών στην Ευρώπη ανέρχεται μεταξύ €5.6 – €9.6 δις ετησίως. Σε χώρες όπως το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Γερμανία, τη Σουηδία, τη Δανία, το Βέλγιο και την Ολλανδία, η παραποίηση οδομετρητών είναι ποινικό αδίκημα.

Στο Βέλγιο μέσω του “Car Pass” έχει καταπολεμηθεί το πρόβλημα αφού ο πωλητής οχήματος υποχρεούται μέσω νομοθεσίας να προσκομίζει “Car Pass” στο νέο ιδιοκτήτη, το οποίο δείχνει την πραγματική ένδειξη των οδομετρητών. Όλοι οι εμπλεκόμενοι στον κλάδο όπως αντιπροσωπείες οχημάτων, συνεργεία επιδιόρθωσης αυτοκινήτων, συνεργεία MOT, επιχειρήσεις ελαστικών κτλ είναι υποχρεωμένοι βάση νομοθεσίας να αποστείλουν στο λογισμικό του “Car Pass” την ένδειξη του οδομετρητή.

Για αντιμετώπιση του προβλήματος η Ε.Ε προχώρησε με την έκδοση της Οδηγίας 2014/45/EU η οποία αναμένεται να τεθεί σε εφαρμογή μέχρι τις 20.5.2018.

Στην Κύπρο, το Τμήμα Οδικών Μεταφορών (ΤΟΜ) έχει ετοιμάσει σχετικό Νομοσχέδιο για καταπολέμηση της παραποίησης οδομετρητών το οποίο θα συζητηθεί σύντομα στην αρμόδια Κοινοβουλευτική Επιτροπή.

Τόσο η ΟΕΒ όσο και ο ΣΕΜΟ θα συνεχίσουν να προάγουν με όλα τα μέσα την ποιότητα και την ασφάλεια των κάθε είδους μηχανοκινήτων οχημάτων που κυκλοφορούν στην Κυπριακή επικράτεια.

Related Posts