elΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΡΓΟΔΟΤΩΝ & ΒΙΟΜΗΧΑΝΩΝ ΚΥΠΡΟΥ
elΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΡΓΟΔΟΤΩΝ & ΒΙΟΜΗΧΑΝΩΝ ΚΥΠΡΟΥ

Ο κατήφορος συνεχίζεται

Δυστυχώς οι αρνητικές εξελίξεις για τη δημοσιονομική κατάσταση της οικονομίας μας συνεχίζονται. Τα στοιχεία για το Α΄ εξάμηνο του 2011 δείχνουν μεγέθυνση του ελλείμματος στο 3,5% από 1,9% του ΑΕΠ που ήταν το αντίστοιχο εξάμηνο του 2010. Ενώ τα έσοδα του κράτους μειώθηκαν κατά 0,3%, τα έξοδα αυξήθηκαν κατά 9,2%, κάτι που δείχνει ότι το κράτος δεν μπόρεσε να περιορίσει τα έξοδα του παρά τις περί του αντιθέτου διαβεβαιώσεις.

Τι άλλο σήμα κινδύνου χρειαζόμαστε για να λάβουμε αμέσως δραστικά μέτρα περιορισμού του δημοσιονομικού μας ελλείμματος; Οι αγορές μας στέλνουν συνεχώς μηνύματα, οι αριθμοί είναι αμείλικτοι, και εμείς συνεχίζουμε τις ανούσιες συζητήσεις σαν να μην αντιλαμβανόμαστε ότι πολύ σύντομα θα έχουμε αδυναμία αναχρηματοδότησης του χρέους μας.

Τα μέτρα πρέπει να ληφθούν και να εφαρμοστούν αμέσως ώστε μέχρι το τέλος του έτους να βελτιώσουν την εικόνα των δημοσίων οικονομικών. Θα πρέπει όλοι με τις ενέργειες μας να δείξουμε στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τις διεθνείς αγορές ότι και πολιτική βούληση έχουμε αλλά και την ικανότητα να εφαρμόσουμε μέτρα για βελτίωση των δημοσίων οικονομικών μας.

Όταν το πράξουμε αυτό θα έχουμε όλο το χρόνο να συζητήσουμε τα σημαντικά οικονομικά και θεσμικά προβλήματα της κυπριακής οικονομίας. Όμως τώρα η ιστορία μας παρακολουθεί και δεν θα συγχωρήσει την όποια ολιγωρία μας.

Related Posts