elΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΡΓΟΔΟΤΩΝ & ΒΙΟΜΗΧΑΝΩΝ ΚΥΠΡΟΥ
elΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΡΓΟΔΟΤΩΝ & ΒΙΟΜΗΧΑΝΩΝ ΚΥΠΡΟΥ

ΟΕΒ: Ψυχραιμία και αυτοσυγκράτηση στην διαχείριση της κρίσης με τα ωράρια των καταστημάτων

Η παράταση της ρευστότητας και η διατήρηση της ανασφάλειας δικαίου σε σχέση με το νομικό καθεστώς λειτουργίας των καταστημάτων, είναι σαφώς αρνητική εξέλιξη για τον κλάδο του λιανικού εμπορίου και για όλους όσους δραστηριοποιούνται στον τομέα.

Η επέκταση των ωραρίων λειτουργίας των καταστημάτων υπήρξε η πρώτη μετά τον Μάρτη του 2013 ουσιαστική ενέργεια που ανέκοψε την συρρίκνωση της οικονομίας και την αλματώδη άνοδο της ανεργίας. Δημιούργησε σωρεία νέων θέσεων εργασίας, αύξησε τον κύκλο εργασιών του κλάδου, εξυπηρέτησε τον καταναλωτή, βελτίωσε τα δημόσια έσοδα και απελευθέρωσε την τεράστια δυναμική του τομέα. Και όλα τούτα, χωρίς να δαπανηθεί ούτε ένα ευρώ δημόσιου χρήματος.

Οι γνωστές εξελίξεις έχουν θέσει την σημαντική αυτή επιτυχία σε καθεστώς απειλής. Όσα έχουν με κόπο κτιστεί επί δυόμιση χρόνια, κινδυνεύουν με κατάρρευση. Η απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου για προσφυγή στο Ανώτατο Δικαστήριο, είναι ορθή και θεωρούμε ότι στο τέλος της διαδικασίας, η απειλή θα ακυρωθεί και η πορεία προόδου θα εκκινήσει εκ νέου.

Η Ομοσπονδία Εργοδοτών και Βιομηχάνων (ΟΕΒ), απευθύνει δραματική έκκληση στον Γενικό Εισαγγελέα της Δημοκρατίας και στο Ανώτατο Δικαστήριο της Χώρας, να χειριστούν το ζήτημα ως εξαιρετικά κατεπείγον ώστε να εκδοθεί η ετυμηγορία χωρίς την ελάχιστη καθυστέρηση.

Ταυτόχρονα η ΟΕΒ απευθύνει έκκληση σε όλες τις επιχειρήσεις του λιανικού εμπορίου που προσέλαβαν εργαζόμενους μετά την επέκταση των ωραρίων, να επιδείξουν την μέγιστη δυνατή αυτοσυγκράτηση, αξιοποιώντας επιλογές και ρυθμίσεις που θα περιορίζουν στο ελάχιστο ή θα εκμηδενίζουν την ανάγκη αποδέσμευσης προσωπικού.

Τέλος, η ΟΕΒ απευθύνει έκκληση προς πάντες να σεβαστούν την ελευθερία του επιχειρείν και να αφήσουν απερίσπαστο το λιανικό εμπόριο να αναπτύξει την τεράστια του δυναμική για το καλό του συνόλου της οικονομίας.

Related Posts