elΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΡΓΟΔΟΤΩΝ & ΒΙΟΜΗΧΑΝΩΝ ΚΥΠΡΟΥ
elΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΡΓΟΔΟΤΩΝ & ΒΙΟΜΗΧΑΝΩΝ ΚΥΠΡΟΥ

ΟΕΒ: Από τον στρατηγικό σχεδιασμό στην μεθοδική υλοποίηση – Παγκόσμια Ημέρα Γυναίκας

 

Η ενθάρρυνση της συμμετοχής της γυναίκας στην αγορά εργασίας, στην επιχειρηματικότητα και στην κυπριακή οικονομία γενικότερα, αποτελεί διαχρονικά θέμα ιδιαίτερης σημασίας για την Ομοσπονδία Εργοδοτών και Βιομηχάνων (ΟΕΒ). Μέσα στα πλαίσια του πολυδιάστατου έργου της και με στόχο την προαγωγή της ισότητας ανδρών και γυναικών σε όλους τους τομείς της οικονομίας και ειδικότερα στην απασχόληση η ΟΕΒ συμμετέχει ενεργά σε όλα τα σώματα διαλόγου και αναπτύσσει σχετικές πρωτοβουλίες και δράσεις.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat (Αύγουστος 2016), η ανεργία στους άνδρες ανήλθε στο 15.1% και στις γυναίκες στο 14,8%. Σε σχέση με το χάσμα αμοιβών μεταξύ των δύο φύλων, σήμερα η Κύπρος βρίσκεται στο 14%, σε χαμηλότερα ποσοστά δηλαδή από τον μέσο όρο του χάσματος αμοιβών μεταξύ ανδρών και γυναικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) που είναι 17%. Τα αντίστοιχα ποσοστά το 2006 ήταν 17,7% στην ΕΕ και 21,8%, στην Κύπρο.

Απώτερος στόχος της ΟΕΒ είναι η ενίσχυση της θέσης των γυναικών μέσω της ανάπτυξης της επαγγελματικής και ηγετικής δυναμικής τους και της προώθησης ίσων ευκαιριών. Ανάμεσα στις πρωτοβουλίες που έχει αναπτύξει η ΟΕΒ προς τον σκοπό αυτό είναι η συστηματική ενημέρωση των επιχειρήσεων – μελών της σχετικά με τις νομοθεσίες περί ίσης μεταχείρισης, η διάχυση καλών πρακτικών για την εξισορρόπηση εργασίας – οικογένειας και ειδικότερα ο σχεδιασμός και υιοθέτηση κώδικα αντιμετώπισης της σεξουαλικής παρενόχλησης. Επιπρόσθετα, το 2016, η ΟΕΒ σε συνεργασία με την Κυπριακή Ομοσπονδία Γυναικών Επιχειρηματιών Επαγγελματιών (ΚΟΓΕΕ) θέσπισαν τα Ετήσια Βραβεία Γυναικείας Αριστείας «ΕΡΙΦΥΛΗ», σκοπός των οποίων είναι η ανάδειξη του σημαντικού ρόλου των γυναικών στην ανάπτυξη της σύγχρονης οικονομίας, της καινοτομίας και της προαγωγής της επιχειρηματικότητας.

Περαιτέρω, αναγνωρίζοντας την τεράστια συμβολή της γυναίκας εργαζόμενης, επαγγελματία και επιχειρηματία στην οικονομική ανόρθωση της χώρας, η Γενική Συνέλευση της ΟΕΒ τροποποίησε το Καταστατικό για να ενισχύσει τη συμμετοχή των γυναικών στο Διοικητικό Συμβούλιο της ΟΕΒ ενώ παράλληλα ενθαρρύνονται οι Επαγγελματικοί Σύνδεσμοι και οι επιχειρήσεις που εκπροσωπούνται στο Διοικητικό Συμβούλιο, να υποδεικνύουν γυναίκες ως εκπροσώπους τους.

Ενισχύοντας τα πιο πάνω, το 2016 περιλήφθηκε στους σκοπούς της ΟΕΒ με σχετική τροποποίηση του Ιδρυτικού της Εγγράφου, με τον πλέον επίσημο τρόπο, η προώθηση της ισότητας ανδρών και γυναικών στην απασχόληση, η ενθάρρυνση της γυναικείας επιχειρηματικότητας και η προώθηση της ισόρροπης συμμετοχής των δύο φύλων σε θέσεις λήψεως αποφάσεων.

Η σημερινή ημέρα μας δίνει την ευκαιρία να επαναλάβουμε αυτό που για την ΟΕΒ είναι αυτονόητο, ότι χωρίς την συμβολή των γυναικών δεν μπορεί να υπάρξει υγιής οικονομία αλλά ούτε και λειτουργικές κοινωνικο-οικονομικές δομές. Στόχος μας παραμένει η ενδυνάμωση των γυναικών και η επίτευξη ουσιαστικής ισότητας σε όλα τα επίπεδα.

Related Posts