elΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΡΓΟΔΟΤΩΝ & ΒΙΟΜΗΧΑΝΩΝ ΚΥΠΡΟΥ
elΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΡΓΟΔΟΤΩΝ & ΒΙΟΜΗΧΑΝΩΝ ΚΥΠΡΟΥ

ΟΕΒ: Αποφάσεις για το ΓΕΣΥ ερήμην βασικού κοινωνικού εταίρου και κυρίου χρηματοδότη

Η Ομοσπονδία Εργοδοτών και Βιομηχάνων (ΟΕΒ) σημειώνει τις αποφάσεις των Πολιτικών Κομμάτων σε σχέση με το ΓεΣΥ και την προώθηση της αυτονόμησης των δημόσιων νοσηλευτηρίων. Εκφράζει ωστόσο την έντονη δυσφορία της, γιατί έχουν ληφθεί καθοριστικές αποφάσεις ερήμην του κύριου κοινωνικού εταίρου και βασικού χρηματοδότη του Σχεδίου.
Η ΟΕΒ εκφράζει σοβαρές ανησυχίες για το γεγονός ότι το ΓεΣΥ προωθείται στην βάση των υφιστάμενων σχεδιασμών του ΟΑΥ.Η ΟΕΒ πιστεύει ότι η εφαρμογή μονοασφαλιστικού σχεδίου ισοδυναμεί με κρατικό μονοπώλιο που δεν θα μπορεί να εξυπηρετεί αποτελεσματικά τον Κύπριο ασθενή και δεν θα λύσει αποτελεσματικά τα προβλήματα της υγείας. Παράλληλα θα έχει αρνητικές επιπτώσεις επί του κόστους λειτουργίας του συστήματος.

Ταυτόχρονα το μονοασφαλιστικό στραγγαλίζει ένα σημαντικό κλάδο της οικονομίας, οι επιχειρήσεις του οποίου ασφαλίζουν διαχρονικά το 20% του πληθυσμού, απασχολούν μεγάλους αριθμούς επαγγελματιών και συμβάλλουν στην ανάπτυξη του τόπου. Το μονοασφαλιστικό θα οδηγήσει σε απώλεια πολλών θέσεων εργασίας από τον ασφαλιστικό κλάδο, χωρίς να αντισταθμίζεται η ζημιά αυτή με οποιοδήποτε όφελος από την λειτουργία του κρατικού μονοπωλίου.

Αντίθετα, με το πολυασφαλιστικό θα δημιουργηθούν συνθήκες υγιούς ανταγωνισμού, θα δοθεί το δικαίωμα επιλογής ασφαλιστικού φορέα από τον πολίτη, το κόστος θα συμπιέζεται και η ποιότητα των προσφερόμενων υπηρεσιών θα αναβαθμίζεται συστηματικά προς όφελος της Κυπριακής οικονομίας και κοινωνίας.

Με προσοχή θα μελετηθούν τα διαμορφωθέντα δεδομένα και θα σχεδιαστούν οι επόμενες κινήσεις της ΟΕΒ ώστε το ΓεΣΥ όταν εφαρμοστεί να είναι κοινωνικά τελεσφόρο αλλά και οικονομικά βιώσιμο χωρίς να διαλύει υγιείς κλάδους της οικονομίας.

Related Posts