elΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΡΓΟΔΟΤΩΝ & ΒΙΟΜΗΧΑΝΩΝ ΚΥΠΡΟΥ
elΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΡΓΟΔΟΤΩΝ & ΒΙΟΜΗΧΑΝΩΝ ΚΥΠΡΟΥ

«Κυπριακή Οικονομία: O δρόμος προς την ανάπτυξη» Κοινός στόχος όλων η στήριξη των επιχειρηματικού κόσμου

Αθρόα ήταν η συμμετοχή του επιχειρηματικού κόσμου στο Συνέδριο Οικονομίας που διοργάνωσε η Ομοσπονδία Εργοδοτών & Βιομηχάνων (ΟΕΒ) σε συνεργασία με το οικονομικό και επιχειρηματικό περιοδικό EUROKΕΡΔΟΣ. Τίτλος του Συνεδρίου ήταν «Κυπριακή Οικονομία: O δρόμος προς την ανάπτυξη».

Το συνέδριο κάλυψε την τρέχουσα οικονομική κατάσταση και δημοσιονομική πολιτική, τον χρηματοπιστωτικό τομέα, ενώ έγινε και συζήτηση για την αναπτυξιακή πολιτική και δράση. Αυτό που τονίστηκε είναι η ανάγκη άμεσης στήριξης του επιχειρηματικού κόσμου που είναι ο κύριος αιμοδότης της οικονομίας.

Ομιλητές του Συνεδρίου ήταν ο Υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης, ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών, Νικόλας Παπαδόπουλος και η Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας, Χρυστάλλα Γιωρκάτζη.

Στην ομιλία του ο Υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης τόνισε τη βήμα προς βήμα βελτίωση της κατάστασης της κυπριακής οικονομίας, γεγονός που σταδιακά θα ωφελήσει και τις επιχειρήσεις.

Ανέφερε πως συμφωνεί με την δημιουργία σχήματος που θα βοηθήσει στην αντιμετώπιση του προβλήματος των μη εξυπηρετούμενων δανείων, με την προϋπόθεση ότι τα απαιτούμενα κεφάλαια θα αντληθούν από τον ιδιωτικό τομέα.

Αναφερόμενος στο γενικότερο κλίμα αμφισβήτησης κατά του κράτους και των θεσμών, σημείωσε πως ο ίδιος επιθυμεί να βλέπει το ποτήρι μισογεμάτο παρά μισοάδειο και αναφέρθηκε στην «υπεύθυνη πλειοψηφία» που καταγράφηκε στη Βουλή με την ψήφιση του πλαισίου αφερεγγυότητας.

Από το βήμα του Συνεδρίου η Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Χρυστάλλα Γιωρκάτζη, προανήγγειλε ότι η ΚΤΚ θα διαφοροποιήσει «οριακά» τις προβλέψεις της για το 2015, για το οποίο προέβλεπε ρυθμό ανάπτυξης 0,2%.

Είπε επίσης ότι δύο τράπεζες κατάφεραν να αντλήσουν συνολικά €700 εκ. μέσω των στοχευμένων πράξεων μακροχρόνιας αναχρηματοδότησης από την ΕΚΤ με επιτόκιο 0,15%, που μπορούν να διοχετευθούν σε παραχώρηση πίστωσης στις επιχειρήσεις.

Η κ. Γιωρκάτζη είπε πως οι τράπεζες, μετά την επιτυχία των τεστ αντοχής της ΕΚΤ, θα αρχίσουν να στηρίζουν την οικονομία με παροχή δανεισμού.

«Οι τράπεζες διαθέτουν πλέον την ρευστότητα για να δανείσουν σε σημαντικό βαθμό την κυπριακή οικονομία, ωστόσο ενδεχομένως να έχουν περάσει από το ένα άκρο στο άλλο, σε ότι αφορά τα κριτήρια χρηματοδότησης που θέτουν προς τις επιχειρήσεις», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Η Κεντρική Τράπεζα, σημείωσε η κα Γιωρκάτζη, «έχει επικεντρωθεί στο θέμα των αναδιαρθρώσεων των δανείων ώστε αυτές να είναι λογικές, δίκαιες και βιώσιμες.

Ο Νικόλας Παπαδόπουλος, τηρώντας σαφείς αποστάσεις από το κλίμα της κυβερνητικής αισιοδοξίας για τις προοπτικές της οικονομίας, σχολιάζοντας τόνισε την ανάγκη δημιουργίας «κακής τράπεζας» με το κόστος της διαχείρισης να επιμερίζεται μεταξύ του κράτους και των τραπεζών στο πρότυπο της Ιρλανδίας, χωρίς το κόστος χρηματοδότησης των προβληματικών δανείων να προσμετρά στο δημόσιο χρέος.

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος της ΟΕΒ Χρίστος Μιχαηλίδης τάχθηκε επίσης υπέρ των αποκρατικοποιήσεων και του προγράμματος μεταρρύθμισης και ζήτησε όπως καταρτιστεί ένας ολοκληρωμένος σχεδιασμός αναφορικά με το μοντέλο της κυπριακής οικονομίας. Τόνισε δε, την ύψιστη ανάγκη για άμεσες δράσεις και κίνητρα που θα τονώσουν τις επιχειρήσεις και κατά συνέπεια την αγορά.

Τέλος, όλοι οι ομιλητές συμφώνησαν στην ανάγκη περιορισμού της γραφειοκρατίας, περαιτέρω μείωσης του κινδύνου της χώρας, τόνωσης της εξωστρέφειας και φυσικά προώθησης των μεταρρυθμίσεων.

Χορηγοί του Συνεδρίου ήταν η Τράπεζα Κύπρου και η EY.

Related Posts