elΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΡΓΟΔΟΤΩΝ & ΒΙΟΜΗΧΑΝΩΝ ΚΥΠΡΟΥ
elΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΡΓΟΔΟΤΩΝ & ΒΙΟΜΗΧΑΝΩΝ ΚΥΠΡΟΥ

Ικανοποίηση της ΟΕΒ για την Έγκριση του Σχεδίου «Ηλιακή Ενέργεια για Όλους»

Η Ομοσπονδία Εργοδοτών & Βιομηχάνων (ΟΕΒ) εκφράζει την ικανοποίηση της για την έγκριση από το Υπουργικό Συμβούλιο του σχεδίου παροχής κινήτρων για την προώθηση των εγκαταστάσεων φωτοβολταϊκών συστημάτων «Ηλιακή Ενέργεια για Όλους». Το σχέδιο προβλέπει την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων ισχύς μέχρι και 40MW για τα έτη 2015-2016.

Συγκεκριμένα προνοείται:

· 1.2 MW για κατοικίες οι οποίες χρησιμοποιούνται ως μόνιμες κατοικίες από ευάλωτους και ευπαθείς καταναλωτές. Σημειώνεται ότι στην κατηγορία αυτή προβλέπεται και παραχώρηση εφάπαξ χορηγίας ύψους 900 ευρώ για κάθε εγκατεστημένο KW με μέγιστο ποσό χορηγίας τις 2700 ευρώ.

· 8.8 MW για κατοικίες οι οποίες χρησιμοποιούνται ως μόνιμες κατοικίες από μη ευάλωτους/ευπαθείς καταναλωτές.

· 10 MW για συστήματα εγκατεστημένα σε υποστατικά μη οικιακών καταναλωτών.

· 20 MW για αυτοπαραγωγή.

Σημειώνεται ότι το σχέδιο προβλέπει για πρώτη φορά το δικαίωμα τοποθέτησης με τη μέθοδο του συστήματος συμψηφισμού μετρήσεων (net metering), 5kw για τις κατοικίες. Πρώτη φορά επίσης, προβλέπεται η μέθοδος του συμψηφισμού μετρήσεων (net metering) για μη οικιακούς καταναλωτές. Η ΟΕΒ θεωρεί τις αλλαγές αυτές αρκετά σημαντικές καθ΄ ότι θα συμβάλουν θετικά στην περαιτέρω προώθηση της ηλιακής ενέργειας στο ενεργειακό ισοζύγιο και θα βοηθήσουν τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις να μειώσουν το ενεργειακό τους κόστος και να βελτιώσουν την ανταγωνιστικότητα τους.

Χαιρετίζεται επίσης η αύξηση της μέγιστης ισχύς για φωτοβολταϊκά συστήματα αυτοπαραγωγής σε 2000 KW ανά δικαιούχο και ανά μονάδα γεγονός που αναμένεται ότι θα συμβάλει στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των μεγάλων ενεργειακών καταναλωτών.

Εξίσου σημαντική είναι και η εξαγγελία του σχεδίου παροχής χορηγιών για αντικατάσταση του ηλιοθερμικού συστήματος (ηλιακός θερμοσίφωνας) με ποσό χορηγίας τα 350 ευρώ ή την αντικατάσταση των ηλιακών πλαισίων με ποσό χορηγίας τα 175 ευρώ. Το σχέδιο αυτό πέραν της ενθάρρυνσης των καταναλωτών να τοποθετήσουν πιο αποδοτικά συστήματα στηρίζει και την κυπριακή βιομηχανία κατασκευής ηλιακών θερμοσιφώνων, πρωτεργάτη της αξιοποίησης της ηλιακής ενέργειας στην Κύπρο.

Related Posts