elΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΡΓΟΔΟΤΩΝ & ΒΙΟΜΗΧΑΝΩΝ ΚΥΠΡΟΥ
elΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΡΓΟΔΟΤΩΝ & ΒΙΟΜΗΧΑΝΩΝ ΚΥΠΡΟΥ

Η ΟΕΒ σε Διάσκεψη Υψηλού Επιπέδου «Οι Μεταβαλλόμενες Συνθήκες Εργασίας στην Ευρώπη»

Η Ομοσπονδία Εργοδοτών & Βιομηχάνων (ΟΕΒ) συμμετείχε στην διάσκεψη υψηλού επιπέδου με θέμα «Οι Μεταβαλλόμενες Συνθήκες Εργασίας στην Ευρώπη» στα πλαίσια της οποίας παρουσιάστηκε η έκθεση των πορισμάτων της Ευρωπαϊκής Έρευνας για τις Συνθήκες Εργασίας.

Η διάσκεψη συνδιοργανώθηκε από το Ευρωπαϊκό Ίδρυμα για τη Βελτίωση των Συνθηκών Διαβίωσης & Εργασίας (Eurofound) και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και πραγματοποιήθηκε στις 17 Νοεμβρίου 2016, στις Βρυξέλλες.

Tο Ευρωπαϊκό Ίδρυμα για τη Βελτίωση των Συνθηκών Διαβίωσης & Εργασίας (Eurofound) είναι ένας τριμερής οργανισμός της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ε.Ε.) που ιδρύθηκε το 1975 με σκοπό την παροχή γνώσεων στον τομέα των εργασιακών σχέσεων και της κοινωνικής πολιτικής, και διεξάγει έρευνες και μελέτες για τον σχεδιασμό καλύτερων συνθηκών εργασίας και διαβίωσης στην Ευρώπη. Η ΟΕΒ εκπροσωπεί την εργοδοτική πλευρά στο Διοικητικό Συμβούλιο του οργανισμού από το 2004.

ppo2
Στα πλαίσια της διάσκεψης, στην οποία συμμετείχε ο Λειτουργός Εργασιακών Σχέσεων & Κοινωνικής Πολιτικής της ΟΕΒ κ. Πολύβιος Πολυβίου, αναλύθηκαν τα πορίσματα της έρευνας, μεταξύ των οποίων και τα πιο κάτω ευρήματα που αφορούν την Κύπρο.

· Το σύνολο των αυτοτελώς εργαζομένων στην Ε.Ε. ανέρχεται στο 17%, ενώ για την Κύπρο στο 12%. Οι βασικότεροι λόγοι για την απασχόληση με το καθεστώς «αυτοτελώς εργαζόμενου» στην Ε.Ε. είναι η «προσωπική προτίμηση» (59%) και «η μη ύπαρξη εναλλακτικών επιλογών για εργοδότηση» (20%). Για την Κύπρο, τα ποσοστά ανέρχονται σε 71% και 15% αντίστοιχα.

· To 80% των εργαζομένων στην Ε.Ε. έχουν δηλώσει πως «η υγεία τους είναι πολύ καλή». Για την Κύπρο, το ποσοστό ανέρχεται στο 91% και αποτελεί το υψηλότερο ποσοστό στο συγκεκριμένο δείκτη της έρευνας.

· Οι εργαζόμενοι με μερική απασχόληση (part-time work) στην Ε.Ε. ανέρχονται σε 20%, ενώ για την Κύπρο, το ποσοστό αυτό ανέρχεται στο 10%.

· Σε σχέση με την ισότητα των φύλων και τον διαχωρισμό διάφορων επαγγελμάτων λόγω φύλου, κάποια επαγγέλματα παραμένουν ανδροκρατούμενα (τεχνίτες, χειριστές μηχανημάτων, εργάτες στον τομέα της γεωργίας) ενώ άλλα επαγγέλματα παραμένουν γυναικοκρατούμενα (πωλήτριες, γραμματειακό προσωπικό, εργαζόμενες στον τομέα της εκπαίδευσης και της υγείας).

· Τα ποσοστά των ανδρών και γυναικών που κατέχουν διευθυντικές θέσεις στην Ε.Ε. ανέρχονται σε 68% για τους άντρες και 32% για τις γυναίκες. Για την Κύπρο, τα ποσοστά ανέρχονται σε 79% και 21% αντίστοιχα.

· Οι δημογραφικές αλλαγές και η γήρανση του πληθυσμού απαιτούν την λήψη μέτρων που να διασφαλίζουν τις κατάλληλες συνθήκες εργασίας για τους εργαζόμενους, ώστε να μπορούν να παραμένουν στην εργασία για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

· Οι ραγδαίες τεχνολογικές εξελίξεις επηρεάζουν αρκετά επαγγέλματα και τις απαιτούμενες δεξιότητες για διεκπεραίωση των καθηκόντων των εργαζομένων, συνεπώς υπάρχει ανάγκη για συνεχή εκπαίδευση του ανθρώπινου δυναμικού σε σχέση με την εργασία που εκτελεί και την εισαγωγή νέων τεχνολογιών.

Στο πλαίσιο υλοποίησης της αποστολής και των στόχων της, η ΟΕΒ θα συνεχίσει να παρακολουθεί στενά τις έρευνες και μελέτες που διεξάγονται σε Ευρωπαϊκό επίπεδο με σκοπό την αξιοποίηση των πορισμάτων, την καταγραφή των βέλτιστων πρακτικών και την υποβολή εισηγήσεων για ανάπτυξη πρωτοβουλιών.

Related Posts