elΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΡΓΟΔΟΤΩΝ & ΒΙΟΜΗΧΑΝΩΝ ΚΥΠΡΟΥ
elΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΡΓΟΔΟΤΩΝ & ΒΙΟΜΗΧΑΝΩΝ ΚΥΠΡΟΥ

Η κρίση στον χρηματοπιστωτικό τομέα επεκτείνεται στην υπόλοιπη οικονομία

Η κρίση στον χρηματοπιστωτικό τομέα, όπως αυτή εκδηλώθηκε τις τελευταίες μέρες, έχει σπείρει την αβεβαιότητα και τον πανικό με τις πρώτες συνέπειες στο υπόλοιπο της οικονομίας να γίνονται πλέον ορατές. Η μη εξεύρεση λύσης στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, με δεδομένο τον σημαντικότατο ρόλο που διαδραματίζουν στην λειτουργία της αγοράς, και η παρατεταμένη τραπεζική αργία εμποδίζουν την ομαλή διενέργεια συναλλαγών.

Η αδυναμία διεξαγωγής οικονομικών συναλλαγών όπως εμβασμάτων, μεταφορών και εξαργύρωσης επιταγών οδηγούν την οικονομία προς παράλυση. Ο κατασκευαστικός τομέας έχει αρχίσει ήδη να αναστέλλει εργασίες λόγω έλλειψης πρώτων υλών αφού προμηθευτές αρνούνται πλέον να αποδέχονται πληρωμές πλην τοις μετρητοίς, κάτι που εμφανώς υπό τις περιστάσεις είναι αδύνατο. Οι επιχειρήσεις αδυνατούν να καταβάλουν τους μισθούς στους εργαζόμενους με ιδιαίτερα δυσάρεστες συνέπειες για τα νοικοκυριά και το λιανεμπόριο. Σύντομα, αναμένουμε οι επιπτώσεις να επεκταθούν και στην αγορά εργασίας με απόλυση, είτε προσωρινή είτε μόνιμη, πολύ μεγάλου μέρους ή και του συνόλου των εργαζομένων στις επιχειρήσεις που η μια μετά την άλλη παραλύουν.

Όλες οι πιο πάνω οδυνηρές εξελίξεις ωχριούν μπροστά στην καταστροφή που θα επιφέρει στην οικονομία και στις ζωές όλων των κυπρίων η χρεοκοπία της χώρας μας.

Η Ομοσπονδία Εργοδοτών & Βιομηχάνων (ΟΕΒ) συστήνει ψυχραιμία από όλους και απευθύνει δραματική έκκληση προς όλα τα κόμματα και τις πολιτικές δυνάμεις να εξεύρουν ΑΜΕΣΑ συμφωνημένη λύση για σωτηρία του τόπου, περιλαμβανομένου και του κουρέματος των άνω των €100,000 καταθέσεων.

Related Posts