elΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΡΓΟΔΟΤΩΝ & ΒΙΟΜΗΧΑΝΩΝ ΚΥΠΡΟΥ
elΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΡΓΟΔΟΤΩΝ & ΒΙΟΜΗΧΑΝΩΝ ΚΥΠΡΟΥ

Η Βουλή ενώπιον μιας ιστορικής ευκαιρίας για το λιανικό εμπόριο

Η Ομοσπονδία Εργοδοτών και Βιομηχάνων (ΟΕΒ) παρακολουθεί με αγωνία, μαζί με τις λοιπές παραγωγικές δυνάμεις του τόπου, τις διεργασίες των Κοινοβουλευτικών Κομμάτων για την ρύθμιση των ωραρίων λειτουργίας των Καταστημάτων.

Όσα δημοσιεύονται στον τύπο ως προθέσεις κάποιων Κομμάτων, προκαλούν ανησυχία για την πορεία του λιανικού εμπορίου σε περίπτωση που υιοθετηθούν από το Νομοθετικό Σώμα.

Η Βουλή είναι ορθό να έχει υπόψη της πριν νομοθετήσει, ότι αυτοί που σήμερα πολεμούν με πάθος την εργασία της Κυριακής, είναι οι ίδιοι που με το ίδιο πάθος πολέμησαν επί δεκαετίες την εργασία του απογεύματος της Τετάρτης και την εργασία του απογεύματος του Σαββάτου. Είναι οι ίδιοι που ήθελαν τετράμηνη υποχρεωτική μεσημβρινή αργία τριών ωρών και που επέβαλλαν Χριστουγεννιάτικη εορταστική λειτουργία των καταστημάτων μόνο για δέκα μέρες. Είναι οι ίδιοι που μόνιμα και σταθερά τα τελευταία 25 χρόνια, εναντιώνονται σε κάθε προσπάθεια βελτίωσης, προόδου και προσαρμογής στις ανάγκες του καταναλωτή και της οικονομίας.

Η Κύπρος με την πολύ μικρή επικράτεια υποδέχεται ετησίως τουρίστες και περιηγητές υπερδιπλάσιους του γηγενούς πληθυσμού.

Η οικονομία της «αναπνέει» με τους «πνεύμονες» του τουρισμού και του λιανικού εμπορίου, αφού εδώ και δεκαετίες η ανάπτυξη σε ποσοστό πέραν του 70% βασίζεται στην κατανάλωση.

Όλες οι στατιστικές, διεθνείς αλλά και Κυπριακές, επιβεβαιώνουν ότι η διεύρυνση των ωραρίων λειτουργίας των καταστημάτων προκαλεί αύξηση στην κατανάλωση και στον κύκλο εργασιών του λιανικού εμπορίου.

Η αύξηση του κύκλου εργασιών συνεπάγεται αύξηση των θέσεων εργασίας, αύξηση των εισοδημάτων του Κράτους και μείωση των δημοσίων δαπανών αφού οικονομικά ενεργοί πολίτες μεταπηδούν από την ανεργία και τα επιδόματα (ανεργιακά και ελάχιστα εγγυημένα) στην απασχόληση και την αξιοπρέπεια.

Η λειτουργία της Κυριακής αγκαλιάστηκε με θέρμη από τους καταναλωτές, ντόπιους και ξένους παγκύπρια και παρά την προσωρινότητα και αβεβαιότητα της διάρκειας των σχετικών Διαταγμάτων, έτυχε αξιοποίησης από την πλειοψηφία των επιχειρηματιών και οδήγησε σε χιλιάδες νέες προσλήψεις. Προσλήψεις που θα αυξηθούν κατακόρυφα μόλις καθιερωθεί μόνιμα η εργασία της Κυριακής. Οι δε μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις έχουν την άμεση οικονομική στήριξη του Υπουργείου Εργασίας με την επιδότηση των μισθών του προσωπικού τους.

Η ΟΕΒ απευθύνει ύστατη έκκληση στην Βουλή να εγκρίνει ως έχουν κατατεθεί τις προτάσεις του Υπουργείου Εργασίας. Οποιαδήποτε άλλη εξέλιξη θα έχει βαρύ κόστος σε μιαν οικονομία αιμάσσουσα, σε ένα τομέα βαρύτατα πληγέντα από την κρίση και σε χιλιάδες συμπολίτες μας που θα βρεθούν εκ νέου στις ουρές της ανεργίας.

Related Posts