elΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΡΓΟΔΟΤΩΝ & ΒΙΟΜΗΧΑΝΩΝ ΚΥΠΡΟΥ
elΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΡΓΟΔΟΤΩΝ & ΒΙΟΜΗΧΑΝΩΝ ΚΥΠΡΟΥ

Επιστολή ΟΕΒ για το Νόμο περί Ρύθμισης Εργατικών Διαφορών σε Ουσιώδεις Υπηρεσίες

Επισυνάπτεται πιο κάτω επιστολή του Γενικού Διευθυντή της ΟΕΒ προς τον Πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εργασίας Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων με θέμα τον Περί της Ρύθμισης Εργατικών Διαφορών σε Ουσιώδεις Υπηρεσίες Νόμο του 2016. Η επιστολή κοινοποιείται επίσης στα μέλη της Επιτροπής.

Γραφείο Γενικού Διευθυντή
11 Απριλίου, 2016
Αξιότιμο Πρόεδρο
Κοινοβουλευτικής Επιτροπής
Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων
Κύριο Αντρέα Φακοντή
Βουλή των Αντιπροσώπων
1402 Λευκωσία
Αξιότιμε κύριε Πρόεδρε,

Θέμα: Ο περί της Ρύθμισης Εργατικών Διαφορών σε Ουσιώδεις Υπηρεσίες Νόμος του 2016
Σε συνέχεια της συνεδρίασης της Επιτροπής σας στις 6/4/2016 όπου εξετάστηκε Πρόταση Νόμου του Προέδρου του ΔΗΣΥ με τίτλο «Ο περί της Ρύθμισης του Δικαιώματος της Απεργίας στις Ουσιώδεις Υπηρεσίες Νόμος του 2016», ακολούθησαν όπως γνωρίζετε διαβουλεύσεις των Οργανώσεων των Κοινωνικών Εταίρων σε ανώτατο επίπεδο με την αρμόδια Υπουργό και διαμορφώθηκε κείμενο με τον πιο πάνω τίτλο, το οποίο όπως αντιλαμβάνομαι θα συζητηθεί σήμερα.
Σε σχέση με το θέμα αυτό παρακαλώ σημειώστε τα ακόλουθα:
Η Ομοσπονδία Εργοδοτών και Βιομηχάνων (ΟΕΒ) θεωρεί άκρως επιβεβλημένη την νομική ρύθμιση της άσκησης του δικαιώματος της απεργίας στις ουσιώδεις υπηρεσίες, με σκοπό όχι την απαγόρευση ενός αναγνωρισμένου εργατικού δικαιώματος αλλά την επαρκή και αποτελεσματική προστασία του κοινωνικού συνόλου από ακραίες μορφές καταχρηστικής άσκησης του εν λόγω δικαιώματος.
Εξάλλου, όπως εμφαίνεται και από την έκθεση της Συνομοσπονδίας Ευρωπαϊκών Συνδικάτων (European Trade Union Confederation) την οποία επισυνάπτουμε, το θέμα αυτό είναι ρυθμισμένο με τρόπο κοινωνικά αποδεκτό σε σωρεία Ευρωπαϊκών Χωρών με δημοκρατική παράδοση και σεβασμό στις συνδικαλιστικές ελευθερίες.
Η ΟΕΒ, μελετώντας με προσοχή τα δεδομένα, λαμβάνοντας υπόψη τις επί του θέματος αρχές και αξίες της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας, τις διεθνείς υποχρεώσεις του Κράτους, το ισχύον νομοθετικό και θεσμικό πλαίσιο, έχει διαμορφώσει σχετική πρόταση Νόμου την οποία επίσης επισυνάπτουμε.
Με απλή ανάγνωση της πρότασης της ΟΕΒ και της πρότασης Νόμου που σήμερα εξετάζετε, γίνεται αμέσως αντιληπτό ότι το ενώπιον σας κείμενο πόρρω απέχει από αυτό που η ΟΕΒ θεωρεί ιδεώδες, επαρκές και αποτελεσματικό.
Ωστόσο, λαμβάνοντας υπόψη ότι η ρύθμιση του εν λόγω ζητήματος πρέπει να γίνει το συντομότερο δυνατό και πρέπει να γίνει με διαφύλαξη της κοινωνικής ειρήνης, η ΟΕΒ δεν θα διαφωνήσει με την ψήφιση της πρότασης νόμου όπως διαμορφώθηκε μετά τις τριμερείς διαβουλεύσεις. Επί μέρους παρατηρήσεις θα καταθέσει η εκπρόσωπος μας στην συνεδρία, Αναπληρώτρια Διευθύντρια του Τμήματος Εργασιακών Σχέσεων και Κοινωνικής Πολιτικής κα Λένα Παναγιώτου.
Με εκτίμηση,
ΜΙΧΑΛΗΣ ΑΝΤΩΝΙΟΥ
Γενικός Διευθυντής
Κοιν: Μέλη Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εργασίας,
 Πρόνοιας & Κοινωνικών Ασφαλίσεων

Related Posts