elΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΡΓΟΔΟΤΩΝ & ΒΙΟΜΗΧΑΝΩΝ ΚΥΠΡΟΥ
elΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΡΓΟΔΟΤΩΝ & ΒΙΟΜΗΧΑΝΩΝ ΚΥΠΡΟΥ

Ενημέρωση για Θέματα Ποιότητας Αέρα – Εφαρμογή για κινητά τηλέφωνα (mobile application)

Το Τμήμα Επιθεώρησης Εργασίας (ΤΕΕ) του Υπουργείου Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, ενεργώντας ως Αρμόδια Αρχή για θέματα Ποιότητας Αέρα, πληροφορεί μέσω της Ομοσπονδίας Εργοδοτών & Βιομηχάνων (ΟΕΒ) τους Κύπριους επιχειρηματίες, ότι λειτουργεί δίκτυο Σταθμών παρακολούθησης της ποιότητας του αέρα εγκατεστημένους σε διάφορα σημεία σε όλη την Κύπρο.

Με βάση την νομοθεσία για την ποιότητα του αέρα οι σταθμοί αυτοί κατηγοριοποιούνται ανάλογα με την περιοχή μέτρησης σε Κυκλοφοριακούς Σταθμούς (Λευκωσία, Λεμεσό, Λάρνακα, Πάφο), σε Οικιστικούς Σταθμούς (Λευκωσία, Λεμεσό, Λάρνακα), σε Βιομηχανικούς Σταθμούς (Ζύγι, Μαρί) και σε Σταθμούς Υποβάθρου (Αγία Μαρίνα Ξυλιάτου, Ίνεια, Κάβο Γκρέκο, Τρόοδος).

Τα αποτελέσματα των συγκεντρώσεων των ρύπων που μετρώνται σε πραγματικό χρόνο από τους πιο πάνω Σταθμούς, όπως το διοξείδιο του θείου (SO2), τα οξείδια του αζώτου (ΝΟ, ΝΟ2 και ΝΟx), το όζον (Ο3), το μονοξείδιο του άνθρακα (CO), τα Αιωρούμενα Σωματίδια (ΑΣ10 και ΑΣ2,5) και το βενζόλιο είναι διαθέσιμα στο ευρύ κοινό μέσω της εξειδικευμένης ιστοσελίδας του ΤΕΕ για την Ποιότητα του Αέρα, www.airquality.gov.cy.

Το ΤΕΕ στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του, προχώρησε στην ετοιμασία “εφαρμογής” για κινητά τηλέφωνα, με λειτουργικό “android”, με σκοπό την άμεση ενημέρωση των εμπλεκομένων φορέων, του κοινού και άλλων ενδιαφερομένων. Μέσω της εφαρμογής κάθε ενδιαφερόμενος μπορεί να έχει πρόσβαση στην ενημέρωση για την ποιότητα του αέρα, με τα χρώματα επιπέδου ρύπανσης σε χάρτη της Κύπρου, καθώς και με συγκεντρώσεις των ρύπων ανά σταθμό μέτρησης. Γίνονται προσπάθειες όπως η “εφαρμογή” καταστεί διαθέσιμη και σε κινητά τηλέφωνα με λειτουργικό ios (apple), ώστε να καλυφθεί όσο το δυνατό μεγαλύτερο ποσοστό του πληθυσμού.

Σημειώνεται ότι η ενημέρωση που θα λαμβάνουν οι ενδιαφερόμενοι, μέσω της “εφαρμογής” αυτής, είναι παρόμοια με αυτή που παρουσιάζεται στην υφιστάμενη εξειδικευμένη ιστοσελίδα του ΤΕΕ για την Ποιότητα του Αέρα, www.airquality.gov.cy.

Related Posts