elΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΡΓΟΔΟΤΩΝ & ΒΙΟΜΗΧΑΝΩΝ ΚΥΠΡΟΥ
elΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΡΓΟΔΟΤΩΝ & ΒΙΟΜΗΧΑΝΩΝ ΚΥΠΡΟΥ

Εκστρατεία Επιθεωρήσεων σε Ξενοδοχεία, Εστιατόρια και Διανομείς Έτοιμου Φαγητού

Το Τμήμα Επιθεώρησης Εργασίας (ΤΕΕ) του Υπουργείου Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, αρμόδια αρχή για τα θέματα ασφάλειας και υγείας στην εργασία, πληροφορεί μέσω της Ομοσπονδίας Εργοδοτών & Βιομηχάνων (ΟΕΒ) τους Κύπριους επιχειρηματίες, ότι κατά την περίοδο Μαΐου – Ιουνίου 2016, οι Επιθεωρητές του Τμήματος Επιθεώρησης Εργασίας θα διεξάγουν εκστρατεία επιθεωρήσεων σε υποστατικά της ξενοδοχειακής βιομηχανίας και σε εστιατόρια, περιλαμβανομένων και των εστιατορίων διανομής έτοιμων φαγητών.

Η εκστρατεία προγραμματίσθηκε επειδή ο τομέας «Ξενοδοχεία, Εστιατόρια και Διανομείς Έτοιμου Φαγητού», κατά τα έτη 2014 και 2015, ήταν ο πρώτος σε συχνότητα ατυχημάτων και επειδή στον τομέα Διανομής Έτοιμου Φαγητού το 2015 και το 2016, υπήρχαν θανατηφόρα ατυχήματα. Οι κυριότερες αιτίες των ατυχημάτων αυτών λήφθηκαν υπόψη για την επιλογή του τομέα που θα ελεγχθεί κατά την εκστρατεία. Παράλληλα, μέσω της εκστρατείας επιδιώκεται η βελτίωση του επιπέδου προστασίας άλλων προσώπων (επισκεπτών, θαμώνων, άλλων εργαζομένων) που μπορεί να επηρεαστούν από τις δραστηριότητες των επιχειρήσεων του τομέα της διαμονής και εστίασης.

Οι επιθεωρήσεις που θα διεξαχθούν στο πλαίσιο της εκστρατείας θα επικεντρωθούν κυρίως στον έλεγχο συμμόρφωσης με τις βασικές πρόνοιες της περί Ασφάλειας και Υγείας στην Εργασία Νομοθεσίας σε σχέση με την εφαρμογή προληπτικών και προστατευτικών μέτρων για την αντιμετώπιση των κινδύνων που δημιουργούνται κατά τη διάρκεια των εργασιών σε υποστατικά που εμπίπτουν στις πιο πάνω οικονομικές δραστηριότητες (Βλ. Παράρτημα 1).

Επίσης, θα ελέγχεται αν παρέχονται στους διανομείς ετοίμου φαγητού, που οδηγούν μοτοποδήλατα / μοτοσυκλέτες, φωσφορίζοντα γιλέκα και κράνος, αν έχουν άδεια οδήγησης και αν τα οχήματα που χρησιμοποιούν έχουν εγκριθεί μετά από κατάλληλους ελέγχους. Παράλληλα θα ελέγχεται και η συμμόρφωση με τις διατάξεις της εν λόγω Νομοθεσίας για την αντιμετώπιση άλλων κινδύνων που πιθανώς να εντοπιστούν κατά τη διάρκεια των επιθεωρήσεων. Για σκοπούς καλύτερης πληροφόρησης, επισυνάπτεται επεξηγηματικό Σημείωμα των σημείων στα οποία θα επικεντρωθεί η εκστρατεία (Βλ. Παράρτημα 2).

Για πρόσθετες διευκρινίσεις ή πληροφορίες, μπορείτε να επικοινωνείτε με τον αρμόδιο Λειτουργό του ΤΕΕ στα τηλέφωνα 22405659 / 22405676.

Related Posts