elΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΡΓΟΔΟΤΩΝ & ΒΙΟΜΗΧΑΝΩΝ ΚΥΠΡΟΥ
elΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΡΓΟΔΟΤΩΝ & ΒΙΟΜΗΧΑΝΩΝ ΚΥΠΡΟΥ

Διαβούλευση για τα αποτελέσματα της Μελέτης για τις διατιμήσεις ηλεκτρικής ενέργειας

Μέσα στα πλαίσια της διαβούλευσης, αναφορικά με το παραπάνω θέμα, οι θέσεις της Ομοσπονδίας Εργοδοτών & Βιομηχάνων (ΟΕΒ) είναι οι παρακάτω:

Κατανομή προφίλ κατανάλωσης διαφόρων κατηγοριών καταναλωτών
Στην ανάλυση της Μελέτης, προσομοιώθηκε το κυπριακό σύστημα ηλεκτρικής ενέργειας, κάτω από ένα κοινό προφίλ κατανάλωσης ανά ημέρα και μήνα, όπου καθορίστηκε το ωριαίο οριακό κόστος ενέργειας και χωρίστηκε μόνο σε δύο περιόδους, αυτή της αιχμής και αυτή της μη-αιχμής. Ωστόσο, οι διάφορες κατηγορίες καταναλωτών παρουσιάζουν διαφορετικό προφίλ κατανάλωσης και δεν γίνεται αντιληπτός από τη μελέτη, ο λόγος που οι διαφορετικές κατηγορίες καταναλωτών προσομοιώθηκαν κάτω από ένα κοινό προφίλ κατανάλωσης.

Καθορισμός εποχιακού οριακού κόστους παραγωγής (χονδρική)
Για τη διάρθρωση των Διατιμήσεων ηλεκτρισμού έχουν προταθεί στη Μελέτη δύο περίοδοι, καλοκαιρινοί μήνες (Ιούνιος-Σεπτέμβριος συμπεριλαμβανομένων) και άλλοι μήνες (όλοι οι υπόλοιποι). Ωστόσο σύμφωνα με το εποχιακό μοτίβο οριακού κόστους παραγωγής (δες Εικόνα 2 της Συνοπτικής Μελέτης), παρατηρείται ότι ο διαχωρισμός του έτους θα έπρεπε να γίνει σε 3 περιόδους.
Συγκεκριμένα διαφαίνεται ότι το έτος θα έπρεπε να χωριστεί στις πιο κάτω περιόδους:

 – Καλοκαίρι (Ιούνιος – Σεπτέμβριος συμπεριλαμβανομένων)
– Χειμώνας (Δεκέμβριος – Φεβρουάριος συμπεριλαμβανομένων)
– Υπόλοιποι (Μάρτιος – Μάιο και Οκτώβριος-Νοέμβριος)

Καθορισμός ημερήσιου οριακού κόστους παραγωγής (χονδρική)
Σύμφωνα με το ημερήσιο μοτίβο οριακού κόστους παραγωγής ανά εποχή, θα έπρεπε για την περίοδο του καλοκαιριού να γίνει αναπροσαρμογή των περιόδων χρέωσης ανά ημέρα (εκτός Σαββατοκύριακου), ως ακολούθως:

Καλοκαίρι (Ιούνιος-Σεπτέμβριος)
Αιχμή 09.00-20.00 (καθημερινές)
Εκτός αιχμής 20.00-09.00 (καθημερινές)

Κατάργηση κλιμακωτών χρεώσεων
Η κατάργηση της αυξάνουσας κλιμακωτής χρέωσης για τους οικιακούς καταναλωτές και η φθίνουσα κλιμακωτή χρέωση για τους μη οικιακούς δεν μας βρίσκει σύμφωνους για τους πιο κάτω λόγους:

– Δεν ενθαρρύνεται η βελτίωση της ενεργειακής συμπεριφοράς των οικιακών καταναλωτών και αλλαγής προφίλ συνηθειών κατανάλωσης.
– Η κλιμακωτή χρέωση για τους καταναλωτές αποτελεί κίνητρο για εξοικονόμηση ενέργειας και αποδοτικής κατανάλωσης.
– Δεν υποβοηθείται η βελτίωση της ανταγωνιστικότητας των μη-οικιακών καταναλωτών.

Καταναλωτές υψηλής και μέσης τάσης
Η Διατίμηση για την κατηγορία των καταναλωτών Υψηλής και Μέσης Τάσης θα πρέπει να τύχουν διαφορετικής μεταχείρισης (σύνολο 5 ΥΤ + 626 ΜΤ). Προτείνεται όπως οι καταναλωτές ΥΤ δεν καταβάλλουν στον προμηθευτή τέλη χρέωσης δικτύων.

Οι καταναλωτές Υψηλής και Μέσης Τάσης συνεισφέρουν οικονομικά μέσω των τιμολογίων ηλεκτρικής ενέργειας, ένα μεγάλο ποσό κάθε χρόνο στην ΑΗΚ Προμήθεια.

Θερμοσυσσωρευτές και άντληση νερού
Οι παραδοχές που έγιναν για συνεχόμενη λειτουργία, οδήγησε σε μεγάλες αυξήσεις των δύο αυτών διατιμήσεων, οι οποίες δεν μας βρίσκουν σύμφωνους.

Παραδοχές Μελέτης
Θεωρούμε ότι οι παραδοχές της Μελέτης, ιδιαίτερα όσον αφορά τις προβλέψεις εκτίμησης τιμής CO2/τόνο είναι αρκετά υψηλές, καθώς και άλλες παραδοχές π.χ. προβλέψεις τιμών καυσίμων, με αποτέλεσμα να επηρεάζουν το οριακό κόστος παραγωγής.

Related Posts