elΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΡΓΟΔΟΤΩΝ & ΒΙΟΜΗΧΑΝΩΝ ΚΥΠΡΟΥ
elΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΡΓΟΔΟΤΩΝ & ΒΙΟΜΗΧΑΝΩΝ ΚΥΠΡΟΥ

Διάσκεψη Τύπου ΟΕΒ για τον Τροποποιητικό Νόμο ΦΠΑ

ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΟΕΒ κ. ΣΩΤΟΥ ΛΟΗ 
ΣΤΗ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΚΗ ΔΙΑΣΚΕΨΗ ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΜΑ 
ΤΟΥ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΤΙΚΟΥ ΝΟΜΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΦΠΑ 
Πέμπτη 10 Μαϊου 2012 και ώρα 10:30 στα γραφεία της ΟΕΒ 
Κυρίες και Κύριοι,

Σκοπός της σημερινής δημοσιογραφικής διάσκεψης είναι να σας παρουσιάσουμε τις θέσεις της ΟΕΒ και των επηρεαζόμενων επαγγελματικών Συνδέσμων – μελών της, αναφορικά με το νέο τροποποιητικό νόμο για το ΦΠΑ που τέθηκε σε ισχύ από τις 9 Μαρτίου 2012. Σήμερα μαζί μου στο πάνελ είναι οι πρόεδροι των πιο κάτω Συνδέσμων:

  • Ομοσπονδίας Συνδέσμων Εργολάβων Οικοδομών Κύπρου
  • Συνδέσμου Μεταλλουργικών Βιομηχανιών Κύπρου
  • Συνδέσμου Εργοληπτών Μηχανολογικών και Ηλεκτρολογικών Έργων
  • Παγκύπριου Συνδέσμου Βιομηχάνων Επίπλου και Ξυλουργικών
  • Παγκύπριου Συνδέσμου Υαλουργικών Βιομηχανιών
  • Συνδέσμου Υδροηλιακής Τεχνικής Εκμετάλλευσης
  • Παγκύπριου Συνδέσμου Επιχειρήσεων Εξοικονόμησης Ενέργειας

Επίσης πρέπει να σημειώσω όπως από την εφαρμογή του νόμου επηρεάζονται εκατοντάδες βιομηχανίες τούβλων, μπογιών, αλουμινιών, πλαστικών, και άλλες βιομηχανίες ειδών του κατασκευαστικού τομέα. Εκπρόσωποι κάποιων από τις βιομηχανίες αυτές βρίσκονται σήμερα εδώ.

Η Βουλή των Αντιπροσώπων κατά τις αρχές Μαρτίου φέτος ψήφισε τον τροποποιητικό νόμο του ΦΠΑ που κατέθεσε η κυβέρνηση με τίτλο «απόδοση του ΦΠΑ από τον πελάτη για συναλλαγές που παρέχονται σε σχέση με οικοδομές ή έργα πολιτικής μηχανικής». Θα ήθελα να σημειώσω ότι για το συγκεκριμένο νόμο δεν έγινε καμία εκ των προτέρων ενημέρωση και διαβούλευση με τους επηρεαζόμενους όπως γίνεται συνήθως με νομοσχέδια που καταθέτει η κυβέρνηση.

Σύμφωνα με το νέο νόμο, όταν υποκείμενο στο φόρο πρόσωπο παρέχει υπηρεσίες ή υπηρεσίες με αγαθά στα πλαίσια κατασκευής, μετατροπής, κατεδάφισης συντήρησης ή άλλου έργου πολιτικής μηχανικής προς άλλο υποκείμενο στο φόρο πρόσωπο, τότε δεν θα επιβάλλει ΦΠΑ. Αυτό εξυπακούεται πως όλες οι προαναφερθείσες επηρεαζόμενες επιχειρήσεις θα έχουν ανά πάσα στιγμή να διεκδικούν από τον ΦΠΑ επιστροφή πάνω στα υλικά ή/και υπηρεσίες προμηθευτών τους. Επομένως η μέθοδος αυτή πλήττει την ανταγωνιστικότητα και τη ρευστότητα των Κυπριακών επιχειρήσεων και επιβάλλει επιπρόσθετες ανάγκες χρηματοδότησης εν μέσω της πρωτόγνωρης οικονομικής κρίσης. Από τη μέχρι σήμερα εφαρμογή του νέου νόμου, διαπιστώνεται πως τα προβλήματα που προκαλεί στις επιχειρήσεις που ασχολούνται με τον κατασκευαστικό τομέα είναι εξαιρετικά σοβαρά και απειλείται η βιωσιμότητα τους.

Η τροποποίηση του νόμου είναι λανθασμένη και άδικη:

  1. Η νέα τροποποίηση θα απορροφήσει από την αγορά, και ιδιαίτερα από την ήδη ταλαιπωρημένη κατασκευαστική βιομηχανία, αρκετά εκατομμύρια ευρώ. Αυτά τα εκατομμύρια ευρώ θα απορροφηθούν από όλες τις ήδη ευρισκόμενες σε δύσκολη οικονομική κατάσταση κατασκευαστικές επιχειρήσεις οι οποίες όλες έχουν σοβαρά προβλήματα ρευστότητας. Μεγαλύτερο πρόβλημα στη ρευστότητα σημαίνει μη πληρωμή υποχρεώσεων, λουκέτο, απολύσεις, αύξηση της ανεργίας και μεγέθυνση των οικονομικών και κοινωνικών προβλημάτων. Κάνουμε ακριβώς το αντίθετο από τα μέτρα που πήραν σε άλλες χώρες οι οποίες αύξησαν το χρόνο αποπληρωμής του ΦΠΑ από 3 μήνες σε 6 μήνες ακριβώς για να δώσουν ανάσα στη ρευστότητα των επιχειρήσεων. Περιττό να αναφερθώ στους μεγάλους περιορισμούς σχετικά με τις δανειοδοτήσεις και τα παρατραβήγματα από τις τράπεζες.
  2. Το δεύτερο επικίνδυνο σημείο είναι ότι θα σπρώξουμε τους κατασκευαστές να βρουν άλλες διεξόδους αγοράζοντας πρώτες ύλες (αλουμίνια, τούβλα, σιδερικά, σωλήνες, υλικά ηλεκτρικών εγκαταστάσεων, κεραμικά, είδη υγιεινής κλπ) από άλλες πηγές και όχι από ντόπιους προμηθευτές.
  3. Είναι άδικη η τροποποίηση διότι προσπαθώντας να δώσει ανάσα ρευστότητας και κίνητρο σε κάποιες τάξεις επιχειρηματιών, το κράτος θα χρησιμοποιεί τα χρήματα που θα δανείζεται από άλλες τάξεις επιχειρηματιών. Αυτό είναι άδικο.

Τελος, το μέτρο αυτό που παρουσιάστηκε ως αναπτυξιακό θα έχει ακριβώς τα αντίθετα αποτελέσματα. Θα είναι καταστροφικό για τις επιχειρήσεις του κατασκευαστικού τομέα.

Για το θέμα αυτό η ΟΕΒ απέστειλε επιστολές τόσο προς την κυβέρνηση όσο και τη Βουλή. Μετείχαμε σε δύο συνεδρίες της κοινοβουλευτικής επιτροπής οικονομικών κατά τις οποίες επεξηγήσαμε στους βουλευτές τα προβλήματα που προκαλούνται στις επιχειρήσεις και το πλήγμα που επιφέρει στην ήδη πληγείσα κυπριακή βιομηχανία.

Όλοι οι επηρεαζόμενοι Σύνδεσμοι και μεμονωμένες βιομηχανίες ζητούμε τόσο από την κοινοβουλευτική επιτροπή οικονομικών όσο και από το Υπουργείο Οικονομικών την άμεση κατάργηση του νόμου. Τα προβλήματα που έχουν ήδη συσωρευθεί στους δύο μήνες εφαρμογής του νόμου είναι ανυπέρβλητα και καταστροφικά. Κάθε μέρα που περνά η απειλή για τη βιωσιμότητα των ήδη λαβωμένων επιχειρήσεων μεγαλώνει. Η κατάργηση του νόμου θα πρέπει να γίνει αμέσως. Τυχόν περαιτέρω καθυστέρηση στην κατάργηση δυστυχώς δεν αφήνει άλλη επιλογή στις επιχειρήσεις παρά τη λήψη δυναμικών μέτρων. Οι επιχειρήσεις έχουν την υποχρέωση να προστατεύσουν την ίδια την ύπαρξή τους καθώς και τη συνέχιση της απασχόλησης των εργοδοτουμένων τους.

Καλούμε για ακόμη φορά όλους τους αρμόδιους να ακούσουν το σήμα κινδύνου που εκπέμπει η κυπριακή κατασκευαστική βιομηχανία αναφορικά με τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων και την απασχόληση των εργοδοτουμένων μας.

Related Posts