elΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΡΓΟΔΟΤΩΝ & ΒΙΟΜΗΧΑΝΩΝ ΚΥΠΡΟΥ
elΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΡΓΟΔΟΤΩΝ & ΒΙΟΜΗΧΑΝΩΝ ΚΥΠΡΟΥ

Δημοσιογραφική Διάσκεψη για την 12η Έκθεση Savenergy 2016

Η εξοικονόμηση ενέργειας μας αφορά όλους
Η εξοικονόμηση ηλεκτρικής ενέργειας είναι ένα θέμα, το οποίο απασχολεί και αφορά, όχι μόνο την ΑΗΚ, το αρμόδιο Υπουργείο και την Κυβέρνηση αλλά και όλο το οικονομικό και κοινωνικό φάσμα της Κύπρου, γι’ αυτό και η ΟΕΒ για δωδέκατη χρονιά αγκαλιάζει θερμά το θέμα της ενέργειας και μέσα από τις εκθέσεις της επιδιώκει να ενημερώσει αλλά και να ευαισθητοποιήσει το κοινό.

Μέσα στο πλαίσιο αυτό πραγματοποίησε με επιτυχία Διάσκεψη Τύπου για την 12η Έκθεση Εξοικονόμησης Ενέργειας «SAVENERGY 2016, 9η Έκθεση Τεχνολογιών Νερού και Περιβάλλοντος «ENVIROTEC 2016», 1η Έκθεση Δόμησης και Ανακαίνισης «ECODOMICA 2016» και 4η Έκθεση «Σύγχρονο Κυπριακό Έπιπλο», στα κεντρικά γραφεία της ΑΗΚ την Παρασκευή 23 Σεπτεμβρίου 2016, στην παρουσία του Προέδρου της ΟΕΒ κ. Χρίστου Μιχαηλίδη, του Γενικού Διευθυντή και του Αν. Γενικού Διευθυντή.

Κατά τη διάρκεια της Διάσκεψης Τύπου ο Πρόεδρος της ΟΕΒ κ. Χρίστος Μιχαηλίδης στον χαιρετισμό του ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι η ενέργεια είναι ένας πολύ σημαντικός τομέας, για αυτό και όλοι πρέπει να βοηθήσουμε την χώρα μας να φτάσει στο επόμενο βήμα προσελκύοντας ξένες επενδύσεις και αναπτύξεις στον τομέα αυτό. Παράλληλα, ανέφερε ότι «η ΟΕΒ έχει συστήσει ειδική Υπηρεσία στη Γραμματεία της με έμπειρα στελέχη, τα οποία ενισχύουν τον κλάδο αυτό, όπως επίσης σε συνεργασία με την εταιρεία IMH διατηρεί το εξειδικευμένο portal energynews.com.cy, το οποίο αποτελεί ένα εξαιρετικό εργαλείο ενημέρωσης και προβολής κάθε θέματος και προϊόντος που αφορά ευρύτερα τον τομέα της ενέργειας». Τόνισε επίσης, ότι η SAVENERGY στα δώδεκα χρόνια λειτουργίας της ξεπέρασε κάθε προσδοκία. Καθιερώθηκε ως το σημαντικότερο εμπορικό γεγονός στην Κύπρο που καταπιάνεται με την προώθηση και προβολή προϊόντων και υπηρεσιών που παράγουν και εξοικονομούν ενέργεια και συνέβαλε ώστε χιλιάδες συμπατριώτες μας να αξιοποιήσουν τις τεχνολογίες (ΑΠΕ) και (ΕΞΕ), για να μειώσουν σημαντικά το ενεργειακό τους κόστος τους.

Από πλευράς του Υπουργείου Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού ο κ. Κωνσταντίνος Ξήχειλος ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «η προώθηση της Εξοικονόμηση Ενέργειας ΕΞΕ και η ανάπτυξη των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας ΑΠΕ αποτελούν τους κύριους πυλώνες της πολιτικής μας για μια βιώσιμη, χαμηλή σε άνθρακα και φιλική προς το περιβάλλον οικονομία». Δήλωσε επίσης ότι «Τα προκαταρτικά αποτελέσματα του υπολογισμού του μεριδίου των ΑΠΕ στην ηλεκτροπαραγωγή για το 2015, καταδεικνύουν ότι αυτό ανήλθε στο 9.8% από το 8% που ήταν το 2014. Σήμερα, η συνολική εγκατεστημένη ισχύς συστημάτων ΑΠΕ ηλεκτροπαραγωγής έχει ξεπεράσει τα 253MW, εκ των οποίων τα 157.5 MW αφορούν τη συνολική εγκατεστημένη ισχύ από αιολικά πάρκα, τα 85 MW από φωτοβολταϊκά πάρκα (Φ/Π) και τα 10.4 MW από σταθμούς αξιοποίησης βιομάζας».

Η Αρχή Ηλεκτρισμού Κύπρου δια μέσου του Αναπληρωτή Γενικού Διευθυντή κ. Αντώνη Πατσαλή ανέφερε ότι στη Διάσκεψη «Ο ηλεκτρισμός είναι κοινωνικό αγαθό που πρέπει να χρησιμοποιείται με φειδώ. Δεν πρέπει να ξεχνούμε ότι κάθε σπατάλη ζημιώνει όχι μόνο την τσέπη μας αλλά και τον τόπο γενικότερα. Η χώρα μας δεν διαθέτει πηγές πρωτογενούς ενέργειας και στηριζόμαστε, στο παρόν τουλάχιστον στάδιο, αποκλειστικά στην εισαγωγή καυσίμων και έχουμε ουσιαστικά πλήρη εξάρτηση στα παράγωγα του πετρελαίου». Ταυτόχρονα ο κ. Πατσαλή δήλωσε ότι «Μετά από απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, η Δημοκρατία έχει θέσει ως στόχο για το 2020 την μείωση των αερίων του θερμοκηπίου σε 5% σε σχέση με το επίπεδο αερίων του 2005. Η απόφαση αυτή προδιαγράφει ότι ποσοστό πέραν του 50% της μείωσης θα πρέπει να προέλθει από τις οδικές μεταφορές. H ΑΗΚ, λαμβάνοντας υπόψη τα μηνύματα των καιρών, τις υποδείξεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αλλά και την εξέλιξη της τεχνολογίας έδειξε το δρόμο για ένα καλύτερο και καθαρότερο περιβάλλον δημιουργώντας την απαραίτητη υποδομή για προώθηση του ηλεκτρικού οχήματος στον τόπο μας».

Τα εγκαίνια των εκθέσεων θα τελέσει ο Υπουργός Ενέργειας Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού κ. Γιώργος Λακκοτρύπης την Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου 2016 στις 16:00 στο χώρο της πρώην Διεθνούς Έκθεσης, περίπτερο 6 και η είσοδος είναι ελεύθερη. Υποστηρικτής των Εκθέσεων είναι η Τράπεζα Κύπρου και χορηγοί το Ειδικό Ταμείο ΑΠΕ & ΕΞΕ, τα Ελληνικά Πετρέλαια και η εταιρεία S.P.Green Energy Ltd.

Related Posts