elΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΡΓΟΔΟΤΩΝ & ΒΙΟΜΗΧΑΝΩΝ ΚΥΠΡΟΥ
elΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΡΓΟΔΟΤΩΝ & ΒΙΟΜΗΧΑΝΩΝ ΚΥΠΡΟΥ

Συστάσεις Συνδέσμου Ιδιωτικής Προσχολικής Εκπαίδευσης Κύπρου (ΣΙΠΕΚ) Προς Γονείς Παιδιών Προσχολικής Ηλικίας

Ενόψει της νέας σχολικής χρονιάς και με αφορμή πρόσφατο περιστατικό, ο Σύνδεσμος Ιδιωτικής Προσχολικής Εκπαίδευσης Κύπρου (ΣΙΠΕΚ), καλεί όλους τους γονείς των οποίων τα παιδιά θα φοιτήσουν σε δομές της προσχολικής εκπαίδευσης (βρεφοκομικούς, παιδοκομικούς σταθμούς και νηπιαγωγεία) να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να διασφαλίζουν ότι οι εν λόγω δομές διαθέτουν τα απαιτούμενα πιστοποιητικά εγγραφής και λειτουργίας (από τις Υπηρεσίες Κοινωνικής Ευημερίας για τους βρεφοκομικούς και παιδοκομικούς σταθμούς και από το Υπουργείο Παιδείας Αθλητισμού και Νεολαίας για τα νηπιαγωγεία), τα οποία οφείλουν να έχουν αναρτημένα σε περίοπτη θέση.

 

Οι ιδιωτικοί σταθμοί και νηπιαγωγεία προσφέρουν υψηλής ποιότητας υπηρεσίες με στόχο την ασφάλεια και ποιότητα μάθησης των παιδιών, καθώς και διευρυμένο ωράριο λειτουργίας, ειδικά στις περιόδους των διακοπών. Οι υπηρεσίες των ιδιωτικών σταθμών και νηπιαγωγείων διευρύνονται και προσαρμόζονται ανάλογα με τις ανάγκες πρωτίστως των παιδιών που φοιτούν σε αυτά αλλά και των γονέων τους, προκειμένου να ενισχυθεί η συμφιλίωση επαγγελματικής και οικογενειακής ζωής και να καταστεί δυνατή η επανένταξη, ειδικά των μητέρων, στην αγορά εργασίας.

 

Προς αυτό τον σκοπό, προσφέρονται υπηρεσίες σίτισης, απογευματινής φροντίδας και εκπαίδευσης, και προαιρετικές δραστηριότητες εκμάθησης Αγγλικών, γυμναστικής, μουσικοχορευτικών μαθημάτων, λογοθεραπείας και πλειάδας άλλων προγραμμάτων που αποσκοπούν στην σωστή και ολόπλευρη ανάπτυξη των παιδιών.

 

Επισημαίνεται ότι η ίδρυση και λειτουργία των ιδιωτικών σταθμών και νηπιαγωγείων διέπεται από ένα ιδιαιτέρα αυστηρό και απαιτητικό νομοθετικό και κανονιστικό πλαίσιο. Οι ιδιωτικοί σταθμοί και νηπιαγωγεία ελέγχονται και επιθεωρούνται κυριολεκτικά για κάθε πτυχή της λειτουργίας τους, από διάφορες υπηρεσίες του Κράτους σε σχέση με τα εξής:

 

  1. Την γενικότερη λειτουργία του σταθμού/νηπιαγωγείου.

 

  1. Την καταλληλόλητα των εγκαταστάσεων (εσωτερικών και εξωτερικών χώρων), την αντισεισμική ασφάλεια και την καταλληλότητα του εξοπλισμού, των παιχνιδιών και των επίπλων.

 

  1. Τα ακαδημαϊκά ή άλλα προσόντα του διευθύνοντος προσωπικού και των νηπιαγωγών καθώς και τα προσόντα που αφορούν το υπόλοιπο προσωπικό (παιδοκόμους, βοηθούς βρεφοκόμους-παιδοκόμους κλπ.).

 

  1. Τον αριθμό των παιδιών που φοιτούν στα νηπιαγωγεία, τον μέγιστο αριθμό παιδιών ανά τμήμα και την προβλεπόμενη αναλογία μεταξύ νηπιαγωγού και παιδιών ανά τμήμα και ανάλογα με την ηλικιακή ομάδα των παιδιών.

 

  1. Την υγειονομική κατάσταση των εγκαταστάσεων (π.χ. χώρος κουζίνας), την ανάλυση του νερού (μικροβιολογικές εξετάσεις), την παρασκευή, διατήρηση και σερβίρισμα τροφίμων.

 

  1. Τα συστήματα πυρόσβεσης, την επάρκεια και καταλληλόλητα τους για πυρόσβεση, την σωστή τοποθέτηση και σήμανση και την συντήρηση και αποκατάσταση τους (π.χ. όταν λήγει η ημερομηνία των πυροσβεστήρων).

 

  1. Την εκπόνηση γραπτής μελέτης εκτίμησης κινδύνων και την εφαρμογή συστήματος διαχείρισης των κινδύνων για το υποστατικό (εσωτερικούς και εσωτερικούς χώρους, σκάλες, αυλή, και παιχνιδότοπο ειδικά σε σχέση με την κατάλληλη στήριξη των παιχνιδιών, της συντήρηση  των παιχνιδιών, τα προστατευτικά δάπεδα κλπ.), και την λήψη προληπτικών μέτρων για την ασφάλεια και υγεία των παιδιών, του προσωπικού καθώς και των τρίτων προσώπων που εισέρχονται στα υποστατικά (π.χ. γονείς).

 

  1. Την εκπαίδευση επαρκούς αριθμού προσωπικού σε θέματα Πρώτων Βοηθειών και ασφάλειας και υγείας (π.χ. πυρόσβεση, εκκένωση του κτιρίου και ενέργειες σε περίπτωση σεισμού, πυρκαγιάς, κλπ.).

 

Ο ΣΙΠΕΚ συστήνει στους γονείς να επισκέπτονται τους χώρους του σταθμού/νηπιαγωγείου, να συνομιλούν με την Διεύθυνση του νηπιαγωγείου και να ζητούν την πληροφόρηση που κρίνουν αναγκαία.

 

Επιπλέον, σε περίπτωση που διαπιστώνουν ότι ενδεχομένως εκδηλώνεται κακοποιητική συμπεριφορά, να το αναφέρουν άμεσα στην Διεύθυνση του σταθμού/νηπιαγωγείου και σε περίπτωση μη λήψης ικανοποιητικών μέτρων, να προβαίνουν σε καταγγελία στις Υπηρεσίες Κοινωνικής Ευημερίας ή/και στο Υπουργείο Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας.

 

Η προσχολική εκπαίδευση αποτελεί την σημαντικότερη ίσως βαθμίδα της εκπαίδευσης, αφού σύμφωνα με την σύγχρονη θεωρία της Παιδαγωγικής, τα πρώτα χρόνια της ζωής του παιδιού έχουν ζωτική σημασία για την σωματική, διανοητική και κοινωνική του ανάπτυξη και καθορίζει σε μεγάλο βαθμό την σχολική επιτυχία αλλά και την πορεία της ζωής κάθε παιδιού.

 

Βασική αρχή για την προσχολική εκπαίδευση αποτελεί η διατήρηση ενός ασφαλούς και δημιουργικού χώρου καθώς και η ικανοποίηση των συναισθηματικών, γνωστικών και κοινωνικών αναγκών του παιδιού, για την ανάπτυξη δεξιοτήτων και την προαγωγή της δημιουργικότητας του, ώστε να αντιμετωπίζεται ως μια πολύπλευρη προσωπικότητα, που δεν χρήζει μόνο γνωστικής καλλιέργειας, αλλά έχει και συναισθήματα και κοινωνικές ανάγκες, που πρέπει να ικανοποιηθούν, προκειμένου να επιτευχθεί η ολόπλευρη (σωματική, συναισθηματική, νοητική, αισθητική, ηθική, κοινωνική) ανάπτυξη του.

 

Συνεπώς, αποτελεί καθήκον όλων των φορέων να συνεργάζονται και να λειτουργούν με επαγγελματισμό αποσκοπώντας στην διαμόρφωση συνειδητοποιημένων, καλλιεργημένων και μορφωμένων πολιτών, που αποτελεί και τον θεμελιώδη στόχο κάθε παιδαγωγικού συστήματος και κάθε σύγχρονης κοινωνίας.


Related Posts