elΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΡΓΟΔΟΤΩΝ & ΒΙΟΜΗΧΑΝΩΝ ΚΥΠΡΟΥ
elΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΡΓΟΔΟΤΩΝ & ΒΙΟΜΗΧΑΝΩΝ ΚΥΠΡΟΥ

Νόμος που προβλέπει για την πρόληψη και αντιμετώπιση της βίας και παρενόχλησης στον χώρο εργασίας

Η Ομοσπονδία Εργοδοτών & Βιομηχάνων (ΟΕΒ) ενημερώνει όλα τα Mέλη της ότι, ψηφίστηκε από τη Βουλή των Αντιπροσώπων και δημοσιεύτηκε την Παρασκευή, 11 Απριλίου 2025, στην Επίσημη Εφημερίδα της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νόμος για την πρόληψη και αντιμετώπιση της βίας και παρενόχλησης στον χώρο εργασίας.

Ο νέος Νόμος αποσκοπεί στην πρόληψη και καταπολέμηση της βίας και παρενόχλησης στον χώρο εργασίας μέσω του αστικού ή/και του ποινικού δικαίου και με τη θέσπιση εξωδικαστικών διαδικασιών.

Πιο συγκεκριμένα, ο Νόμος αποσκοπεί:

  • στην προστασία των καταγγελλόντων, των θυμάτων και των μαρτύρων από οποιαδήποτε θυματοποίηση ή αντίποινα

 

  • στην προστασία του απορρήτου των εμπλεκόμενων προσώπων και της εμπιστευτικότητας, κατά το δυνατόν, και στην εξασφάλιση ότι δεν θα υπάρξει κατάχρηση των απαιτήσεων για το απόρρητο

 

  • στην αναγνώριση των συνεπειών της ενδοοικογενειακής βίας και, όπου είναι δυνατόν, στην ανακούφιση του αντικτύπου της στην επαγγελματική ζωή.

Οι Διατάξεις του Νόμου εφαρμόζονται για:

  • τους εργαζόμενους, αναφορικά με τις δραστηριότητές τους που σχετίζονται με την απασχόληση και τη συμπεριφορά τους στον χώρο εργασίας, όταν αυτή συνιστά βία ή παρενόχληση

 

  • τους εργοδότες, όσον αφορά τις πράξεις ή συμπεριφορές τους που προκύπτουν από την υποβολή παραπόνων ή καταγγελιών ή από την αντίσταση σε πράξεις βίας ή παρενόχλησης στον χώρο εργασίας

 

  • τα τρίτα πρόσωπα που έχουν πελατειακή ή συμβατική σχέση ή παρέχουν υπηρεσίες στον χώρο εργασίας ή στον εργοδότη, καθώς και για το κοινό που επισκέπτεται τον χώρο εργασίας ή τον εργοδότη, σε σχέση με πράξεις ή συμπεριφορές που συνιστούν βία ή παρενόχληση.

 

Όπως προνοείται στον εν λόγω Νόμο, ο εργοδότης υποχρεούται να προστατεύει τους εργαζομένους του από κάθε πράξη που συνιστά βία ή παρενόχληση ή σχετίζεται με την υποβολή παραπόνου ή καταγγελίας τέτοιων πράξεων.

Οφείλει περαιτέρω να εφαρμόζει κατάλληλα προληπτικά μέτρα, να καταρτίζει και να υλοποιεί πολιτική κατά της βίας και παρενόχλησης, σε συνεργασία και διαβούλευση με τους εργαζόμενους και τις συνδικαλιστικές οργανώσεις τους.

Σε περίπτωση αναφοράς σχετικού περιστατικού, ο εργοδότης λαμβάνει άμεσα και επαρκή μέτρα για την παύση του, την αποκατάσταση των συνεπειών προς το θύμα και την αποφυγή επαναθυματοποίησής του.

Οι όποιες καταγγελίες οφείλουν, από πλευράς εργοδότη, να τυγχάνουν διαχείρισης με αμεροληψία, εμπιστευτικότητα και σεβασμό στην ανθρώπινη αξιοπρέπεια, μέσα από ασφαλείς και αποτελεσματικούς μηχανισμούς διερεύνησης.

Είναι υποχρεωτικό να καταρτίζεται Κώδικας Συμπεριφοράς που να περιλαμβάνει:

–         τον προσδιορισμό των πράξεων που συνιστούν βία ή παρενόχληση.

–         τις διαδικασίες υποβολής και εξέτασης παραπόνων.

–         τις σχετικές υποχρεώσεις εργοδοτών και εργαζομένων.

–         τα μέτρα διαχείρισης και αποτροπής τέτοιων πράξεων.

Η μη εκπόνηση Κώδικα καθιστά τον εργοδότη συνυπεύθυνο για πράξεις βίας ή παρενόχλησης.

Ο εργοδότης πρέπει να ορίσει έναν ή περισσότερους υπαλλήλους, εκπαιδευμένους για:

–         την τήρηση και εφαρμογή του Κώδικα.

–         την παραλαβή και διερεύνηση καταγγελιών.

Ο εργοδότης οφείλει να προωθεί μια κουλτούρα μηδενικής ανοχής στη βία και την παρενόχληση, μέσω:

–         ενημέρωσης και εκπαίδευσης των εργαζομένων.

–         παρακολούθησης και αξιολόγησης σχετικών κινδύνων.

–         υποστήριξης θυμάτων ενδοοικογενειακής βίας με ευέλικτες ρυθμίσεις εργασίας και προστασία από απόλυση.

Τα φυσικά πρόσωπα που ευθύνονται για πράξεις βίας ή παρενόχλησης στον χώρο εργασίας θεωρούνται ένοχα ποινικού αδικήματος και, εάν καταδικαστούν, υπόκεινται σε ποινή φυλάκισης που δεν υπερβαίνει τα τρία (3) έτη ή σε χρηματική ποινή που δεν ξεπερνά τις δέκα χιλιάδες ευρώ (€10.000) ή και στις δύο ποινές, εφόσον η πράξη δεν τιμωρείται αυστηρότερα από άλλες ισχύουσες διατάξεις νόμου.

Επιπλέον, ο Νόμος προβλέπει ότι και τα νομικά πρόσωπα φέρουν ποινική ευθύνη, για τη διάπραξη αδικήματος που προβλέπεται σε αυτόν, όταν το αδίκημα διαπράττεται από πρόσωπο που ενεργεί ατομικά ή ως μέλος του νομικού προσώπου και κατέχει θέση που σχετίζεται με την εξουσία:

 

 

–         εκπροσώπησης του νομικού προσώπου,

–         λήψης αποφάσεων εκ μέρους του,

–         άσκησης ελέγχου εντός του νομικού προσώπου.

 

Επισυνάπτεται αυτούσια η νέα νομοθεσία.

 

Για περαιτέρω πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνείτε με το Τμήμα Εργασιακών Σχέσεων & Κοινωνικής Πολιτικής της ΟΕΒ στο τηλ 22-643000.

Related Posts