elΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΡΓΟΔΟΤΩΝ & ΒΙΟΜΗΧΑΝΩΝ ΚΥΠΡΟΥ
elΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΡΓΟΔΟΤΩΝ & ΒΙΟΜΗΧΑΝΩΝ ΚΥΠΡΟΥ

ΕΓΣ Παγκύπριου Συνδέσμου Επιχειρηματιών Ανάπτυξης Γης & Οικοδομών

Καθοριστική η συμβολή του τομέα στην ανάπτυξη της οικονομίας

ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΛΕΠΤΟΣ: Μπορούμε να πετύχουμε πολύ περισσότερα εάν εκσυγχρονίσουμε δομές και πρακτικές και περιορίσουμε γραφειοκρατία και δυσλειτουργίες

Ο κλάδος ανάπτυξης γης και οικοδομών, τέσσερα μόλις χρόνια μετά τα γεγονότα του 2013, όχι μόνο κατάφερε να σταθεροποιηθεί αλλά επιδεικνύει δυναμική ουσιαστικής ανάκαμψης, τόνισε από το βήμα της Ετήσιας Γενικής Συνέλευσης του Παγκύπριου Συνδέσμου Επιχειρηματιών Ανάπτυξης Γης και Οικοδομών (μέλος της ΟΕΒ), ο Πρόεδρος του Συνδέσμου κ. Παντελής Λεπτός.

Τη Συνέλευση τίμησε με την παρουσία του και απηύθυνε χαιρετισμό ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης, ο οποίος επιβεβαίωσε τις θετικές προοπτικές του κλάδου και χαρακτήρισε καθοριστική τη συμβολή του στην προσπάθεια για σταθεροποίηση και ανάπτυξη της οικονομίας της χώρας. Χαιρετισμό στη Συνέλευση απηύθυναν επίσης ο Πρόεδρος της ΟΕΒ κ. Χρίστος Μιχαηλίδης, ο Πρόεδρος του CIPA κ. Χριστόδουλος Αγκαστινιώτης και Εκπρόσωπος της FIABCI (Τμήμα Κύπρου) κα Μελάνθη Νικολάου.

Ο τομέας των ακινήτων, τόνισε ο κ. Λεπτός, διαχρονικά αποτέλεσε έναν από τους βασικότερους συντελεστές ανάπτυξης της κυπριακής οικονομίας, με ουσιαστική συμβολή στην προσέλκυση ξένων επενδύσεων, στην τόνωση της ευρύτερης οικονομικής δραστηριότητας, στη δημιουργία θέσεων εργασίας, στην κάλυψη των στεγαστικών αναγκών, στην ενίσχυση των συναλλαγματικών αποθεμάτων και στην αύξηση του τουρισμού. Η κρίση στον δικό μας κλάδο, ανέφερε ο Πρόεδρος του Συνδέσμου, είχε αρχίσει από το 2008-2009, σε βαθμό που είχε οδηγήσει αρκετούς να πιστεύουν ότι η αποδυνάμωση ή πτώση αυτού του τόσο σημαντικού για την κυπριακή οικονομία τομέα, θα ήταν οριστική. Την ώρα, όμως, υπογράμμισε ο κ. Λεπτός, που στην κυπριακή κοινωνία επικρατούσε κλίμα ανασφάλειας, αβεβαιότητας και απαισιοδοξίας, ο κλάδος των ακινήτων, έμπαινε στην πρώτη γραμμή της μάχης για την ανάκαμψη. «Με αιχμή του δόρατος τη δημιουργική εξωστρέφεια –που πάντα χαρακτήριζε τις επιχειρήσεις του τομέα– απέδειξε την ανθεκτικότητα και το δυναμισμό του. Βρήκε λύσεις, διέψευσε όσους βιάστηκαν να τον υποτιμήσουν και ανέδειξε τις προοπτικές και τις μεγάλες δυνατότητές του, συμβάλλοντας ουσιαστικά στην προσπάθεια ανάταξης της οικονομίας και της κοινωνίας».

Ο Πρόεδρος του Συνδέσμου ανέφερε ότι όλοι οι σημαντικοί δείκτες που παρακολουθούν και αποτυπώνουν την πορεία του τομέα ανάπτυξης γης και οικοδομών (πωλήσεις ακινήτων, ξένες επενδύσεις, άδειες οικοδομής, θέσεις εργασίας κ.ά.), επιβεβαιώνουν τις προοπτικές και τη συμβολή του κλάδου στην ανοδική πορεία της οικονομίας.

Αξιολογώντας τους παράγοντες που συνέβαλαν στην ουσιαστική ανάκαμψη του κλάδου, ο κ. Λεπτός σημείωσε ότι «χωρίς αμφιβολία, εκεί που πετύχαμε περισσότερα ήταν εκεί που είχαμε την στήριξη του κράτους. Εκεί που πετύχαμε μια παραγωγική συνεργασία δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, επιδεικνύοντας δημιουργικότητα και ευελιξία».

Παραθέτοντας μερικά από τα μέτρα που λήφθηκαν, αναφέρθηκε στη μονιμοποίηση των πολεοδομικών κινήτρων, στη μείωση των μεταβιβαστικών τελών, στη απαλλαγή από την υποχρέωση καταβολής φόρου κεφαλαιουχικών κερδών που προκύπτουν από πώληση ακινήτου, στη βελτίωση του σχεδίου για απόκτηση υπηκοότητας και στις συνεχείς βελτιώσεις των κριτηρίων για παραχώρηση άδειας μόνιμης παραμονής μέσω επένδυσης. Ο Πρόεδρος του Συνδέσμου έκανε ιδιαίτερη αναφορά στις εκστρατείες προώθησης της Κύπρου ως επενδυτικού προορισμού στο εξωτερικό και χαρακτήρισε κορυφαία στιγμή για τον κλάδο, τη συμμετοχή του Πρόεδρου της Δημοκρατίας στο συνέδριο που ο Σύνδεσμος οργάνωσε στην Σαγκάη.

Σήμερα, συνέχισε ο κ. Λεπτός, ο τομέας ανάπτυξης γης και οικοδομών απασχολεί πάνω από 35,000 εργαζομένους –όσους  περίπου και η τουριστική βιομηχανία– ενώ προσφέρει ευκαιρίες συνεργασίας σε χιλιάδες άλλους επαγγελματίες από πολλούς κλάδους. «Την ίδια στιγμή, τόσο οι δικοί μας υπολογισμοί όσο και της πολιτείας, ανεβάζουν το ποσό που εισέρρευσε στην κυπριακή οικονομία από ξένες επενδύσεις στην αγορά ακινήτων, αυτά τα 3 χρόνια, πάνω από €4 δις».

Η έξοδος από το πρόγραμμα οικονομικής προσαρμογής, η σταθεροποίηση του χρηματοπιστωτικού συστήματος και οι συνεχείς αναβαθμίσεις της κυπριακής οικονομίας από τους διεθνείς οίκους αξιολόγησης, επιβεβαιώνουν τις θετικές  προοπτικές, υπέδειξε ο κ. Λεπτός. «Τα δεδομένα αυτά, όμως, σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να οδηγήσουν σε εφησυχασμό ή πισωγυρίσματα. Διανύουμε ακόμη μια κρίσιμη μεταβατική περίοδο, στην οποία καλούμαστε να παραμείνουμε σοβαροί και να εργαστούμε με συλλογικότητα και ευελιξία».

Εάν θέλουμε να ενισχύσουμε τη θέση της Κύπρου, σημείωσε ο κ. Λεπτός, είναι ανάγκη να εκσυγχρονίζουμε συνεχώς δομές και πρακτικές, να περιορίσουμε τη γραφειοκρατία και να εφαρμόσουμε γρήγορες διαδικασίες. «Αναγνωρίζουμε τις βελτιώσεις που έγιναν για αντιμετώπιση της γραφειοκρατίας, των δυσλειτουργιών και της πολυπλοκότητας του συστήματος διοίκησης. Όμως υπάρχουν εμπόδια που εξακολουθούν να καθυστερούν και να ταλαιπωρούν τις επιχειρήσεις –που μέσα σε αυτό το πολύ δύσκολο οικονομικό περιβάλλον θέλουν και μπορούν να επενδύσουν– αλλά και τους πολίτες και τους ξένους επενδυτές».

Ο Πρόεδρος του Συνδέσμου αναφέρθηκε συγκεκριμένα στην ανάγκη εκσυγχρονισμού του συστήματος αδειοδότησης έργων και έκδοσης τίτλων ιδιοκτησίας, στην ενοποίηση όλων των τελών ανάπτυξης και αδειοδότησης ακινήτων και όλων των φορολογιών, στην απλοποίηση πολλών διαδικασιών μέσω της προώθησης της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης και στη ρύθμιση του θέματος αξιοποίησης της κρατικής γης, με τρόπο που δεν θα δημιουργεί αθέμιτο ανταγωνισμό στην αγορά στέγης.

Στη διάρκεια της Συνέλευσης, ο Παγκύπριος Σύνδεσμος Επιχειρηματιών Ανάπτυξης Γης και Οικοδομών τίμησε για την πολυετή προσφορά τους και για τις πολύτιμες υπηρεσίες τους προς τον Σύνδεσμο τους τρεις πρώην Προέδρους του: Τον αείμνηστο Θεοδόση Καραολή και τους κ.κ. Μιχαλάκη Λεπτό και Κλεόβουλο Τοφαρίδη.

ΠτΔ

18700270-γ

18581950

18582133-β

Περισσότερες φωτογραφίες από τη Συνέλευση στη σελίδα facebook της ΟΕΒ

 

 

Related Posts