elΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΡΓΟΔΟΤΩΝ & ΒΙΟΜΗΧΑΝΩΝ ΚΥΠΡΟΥ
elΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΡΓΟΔΟΤΩΝ & ΒΙΟΜΗΧΑΝΩΝ ΚΥΠΡΟΥ

Τροποποίηση του Κώδικα Θερμικής Καταπόνησης των Εργαζομένων

Η Ομοσπονδία Εργοδοτών & Βιομηχάνων (ΟΕΒ) σας ενημερώνει ότι έχει δημοσιευτεί στις 8 Μαΐου, 2020 το  Διάταγμα που τροποποιεί τον Κώδικα Πρακτικής για τη Θερμική Καταπόνηση των Εργαζομένων, το οποίο και επισυνάπτεται για εύκολη αναφορά.

Σημειώνεται ότι ο Κώδικας περιέχει κατευθυντήριες οδηγίες σε σχέση με την αντιμετώπιση της θερμικής καταπόνησης των εργαζομένων σε κλειστούς ή υπαίθριους χώρους, ώστε να βοηθήσει τους Εργοδότες να εφαρμόσουν τα κατάλληλα μέτρα προκειμένου να μειώσουν σε αποδεκτό επίπεδο, τους κινδύνους που οφείλονται στην έκθεση των εργαζόμενων σε επιβαρυμένους θερμικά εργασιακούς χώρους και να δημιουργηθεί ένα ασφαλές και παραγωγικό εργασιακό περιβάλλον.

Αυτούσιος ο Κώδικας Θερμικής Καταπόνησης των Εργαζομένων είναι διαθέσιμος στην ιστοσελίδα του Τμήματος Επιθεώρησης Εργασίας (ΤΕΕ):

http://www.mlsi.gov.cy/mlsi/dli/dliup.nsf/AA15464D2FE5770FC2257E0A003C76A3/$file/Heat_Stress_Code_of_Practice_new.pdf


Οι ουσιαστικές τροποποιήσεις που επιφέρει η έκδοση του Διατάγματος είναι οι εξής:

  1. Τροποποίηση του Πίνακα 12: «Επιβαλλόμενη Σχέση Εργασίας – Αλλαγή Εργασίας/Ανάπαυσης για Διάφορες Συνθήκες Θερμοκρασίας και Υγρασίας»

Ο Πίνακας 12 του Κώδικα Θερμικής Καταπόνησης των Εργαζομένων (σελ. 52 του Κώδικα) τροποποιείται ώστε να αποτυπώνονται οι θερμοκρασίες 32OC έως 46O (αντί οι θερμοκρασίες 36 OC έως 43OC που αποτυπώνονταν προηγουμένως), καθότι τα σχετικά μετεωρολογικά στοιχεία και μετρήσεις έχουν καταδείξει ότι σε κάποιες περιπτώσεις (υπαίθριες εργασίες, σε παραλιακές περιοχές, κατά τους μήνες Ιούνιο-Αύγουστο, και κατά τις μεσημβρινές ώρες) λόγω της υψηλής υγρασίας και παρά την χαμηλή θερμοκρασία (π.χ. 32 OC) δημιουργούνται συνθήκες που ενδεχομένως να είναι επικίνδυνες για την ασφάλεια και υγεία των εργαζομένων.

Η τροποποίηση του Πίνακα 12 και η αποτύπωση των θερμοκρασιών 32OC έως 46OC θα διευκολύνει τις επιχειρήσεις να λαμβάνουν τα απαιτούμενα τεχνικά ή οργανωτικά μέτρα, εάν και εφόσον απαιτούνται από τις μετρήσεις, για την προστασία της ασφάλειας και υγείας των εργαζομένων.

Διευκρινίζεται ότι η εν λόγω τροποποίηση σε καμία περίπτωση δεν μεταβάλλει τον τρόπο υπολογισμού της σχέσης θερμοκρασίας και υγρασίας και τα επιτρεπόμενα όρια.

 

  1. Τροποποίηση του Πίνακα 13: «Βαρύτητα Εργασίας» 

Ο Πίνακας 13 του Κώδικα Θερμικής Καταπόνησης των Εργαζομένων (σελ. 54 του Κώδικα) τροποποιείται ώστε να περιληφθούν οι εργασίες της ασφαλτόστρωσης.

Λόγω των ιδιαιτεροτήτων των εργασιών της ασφαλτόστρωσης (με μηχανικά μέσα ή χειρωνακτικά) οι εργασίες που διεξάγονται με μηχανικά μέσα κατηγοριοποιούνται στον Πίνακα 13 ως «μέτρια εργασία» ενώ οι εργασίες που διεξάγονται χειρωνακτικά κατηγοριοποιούνται ως «βαριά εργασία».

 

  1. Προσθήκη Πίνακα 14: Έντυπο Καταγραφής Συνθηκών Θερμοκρασίας και Υγρασίας, Αλλαγής Εργασίας/Ανάπαυσης Ανά Ώρα και Μέτρων

Προστίθεται ο Πίνακας/Έντυπο 14 το οποίο συμπληρώνεται από το υπεύθυνο πρόσωπο για καταγραφή και τεκμηρίωση των μετρήσεων που διεξάγονται, καθώς και των τεχνικών ή οργανωτικών μέτρων που λαμβάνονται, εάν και εφόσον απαιτούνται από τις μετρήσεις.

Παραμένουμε στην διάθεση σας για τυχόν διευκρινήσεις  ή/και για οτιδήποτε περαιτέρω.

 

Διάταγμα

Related Posts