elΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΡΓΟΔΟΤΩΝ & ΒΙΟΜΗΧΑΝΩΝ ΚΥΠΡΟΥ
elΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΡΓΟΔΟΤΩΝ & ΒΙΟΜΗΧΑΝΩΝ ΚΥΠΡΟΥ

«3 Λεπτά» με τον Μιχάλη Αντωνίου

Δημοσιεύτηκε στο InBusiness News στις 18 Ιουνίου 2016.

https://youtu.be/LATpLpXLUes

Η καθημερινότητά του ξεκινά με το πρωινό ξύπνημα στις 6, φθάνει στο γραφείο στις 7 και συνεχίζει μέχρι τις 9 το βράδυ. Χαρακτηρίζει τον εαυτό του υποχρεωτικά οργανωμένο και ευπροσάρμοστο στις μεταβολές του προγράμματος της δουλειάς το οποίο αλλάζει συνεχώς.

Ο γενικός διευθυντής της ΟΕΒ, Μιχάλης Αντωνίου, πιστεύει πως η φύση γεννά τον ηγέτη αλλά η σκληρή δουλειά και η αυτοπειθαρχία τον δημιουργούν. Χαρακτηριστικά αναφέρει: «Ο ηγέτης είναι όπως το ακατέργαστο διαμάντι. Η φύση τον γεννά αλλά η μαεστρία του ανθρώπου το μετατρέπει σε έργο τέχνης».

Μπήκε από νωρίς στο εργατικό δυναμικό καθώς από εννέα χρονών δούλευε σε εμπορικό κατάστημα. Μετά το πέρας των μεταπτυχιακών του σπουδών δούλεψε ως ανειδίκευτος εργάτης στις οικοδομές, ενώ πρώτη του επίσημη δουλειά ήταν στην Ομοσπονδία Εργοδοτών και Βιομηχάνων (ΟΕΒ) το 1991.

Ο γενικός διευθυντής της ΟΕΒ θεωρεί ως το μεγαλύτερό του επίτευγμα, υπό τη θεσμική του ιδιότητα, τη συγκράτηση του εργατικού κόστους των επιχειρήσεων κατά την κορύφωση της οικονομικής κρίσης. Παράλληλα, μεγαλύτερή του αποτυχία θεωρεί την έως τώρα μη νομοθετική ρύθμιση των απεργιών στις ουσιώδεις υπηρεσίες.

Δύο είναι τα σημαντικά μαθήματα που έχει λάβει στη ζωή του: Πρώτο ότι οι άνθρωποι διαθέτουν βραχεία μνήμη και δεύτερο πως πρέπει να είσαι καλός με τους ανθρώπους ανεβαίνοντας γιατί θα τους χρειαστείς κατεβαίνοντας.
Σαν μικρό παιδί ονειρευόταν να γίνει καθηγητής πανεπιστημίου, ένα όνειρο που όπως ο ίδιος σημειώνει παραμένει ακόμη υλοποιήσιμο.

Με δόση χιούμορ αλλά και σοβαρότητας ταυτόχρονα δηλώνει πως επιτυχία για τον ίδιο ως γενικός διευθυντής της ΟΕΒ είναι «να φταρνίζεται η ΟΕΒ και να κρυολογεί το Υπουργείο Οικονομικών», εννοώντας βεβαίως ότι θέλει να ενισχύσει ακόμη περισσότερο τον ρόλο και τον λόγο της ΟΕΒ.

Στα 52 του χρόνια θέτει περισσότερο εφικτούς στόχους. Για αυτό αν μπορούσε να άλλαζε ένα πράγμα στην Κύπρο θα ήταν η γραφειοκρατία, απελευθερώνοντας έτσι τις παραγωγικές δυνατότητες του τόπου μας.

Ένα νεαρό επιχειρηματία που κάνει τα πρώτα του βήματα θα τον συμβούλευε να διαλέξει προσεκτικά τους συμβούλους και συνεργάτες του και φυσικά να γίνει μέλος της ΟΕΒ.

Ο επαγγελματικός στόχος που έχει θέσει για το εγγύς μέλλον είναι η ολοκλήρωση των μεταρρυθμίσεων στην ΟΕΒ και προσωπικός στόχος είναι η εξισορρόπηση επαγγελματικής και ιδιωτικής ζωής.

Ο Μιχάλης Αντωνίου γεννήθηκε τον Ιούνιο του 1964 στην Λευκωσία, είναι κάτοχος Πτυχίου Νομικής από τη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και Μεταπτυχιακού τίτλου LLM από την Νομική Σχολή του Κάρντιφ του Πανεπιστημίου της Ουαλίας. Πέρασε από την άσκηση και την δοκιμασία του Ανωτάτου Δικαστικού Συμβουλίου και απέκτησε άδεια άσκησης του δικηγορικού επαγγέλματος στην Κύπρο.

Το 1991 προσελήφθη στην Ομοσπονδία Εργοδοτών & Βιομηχάνων (ΟΕΒ) ως Λειτουργός Εργασιακών Σχέσεων και Κοινωνικής Πολιτικής, το 2000 προήχθη στη θέση του Διευθυντή του ομώνυμου Τμήματος, το 2007 στη θέση του Βοηθού Γενικού Διευθυντή και από το Φεβρουάριο του 2016 στη θέση του Γενικού Διευθυντή της ΟΕΒ.

Υπό την ιδιότητα του Γενικού Διευθυντή εκπροσωπεί την ΟΕΒ σε Συμβούλια και Επιτροπές στην Κύπρο και την Ευρωπαϊκή Ένωση με κυριότερα το Εργατικό Συμβουλευτικό Σώμα, το Συμβούλιο των Κοινωνικών Ασφαλίσεων και Πλεονάζοντος Προσωπικού, την Εθνική Επιτροπή Απασχόλησης και την Ευρωπαϊκή Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή.

Related Posts