ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΡΓΟΔΟΤΩΝ & ΒΙΟΜΗΧΑΝΩΝ ΚΥΠΡΟΥ
ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΡΓΟΔΟΤΩΝ & ΒΙΟΜΗΧΑΝΩΝ ΚΥΠΡΟΥ

Η ΣΕΚ αντί να απαντήσει στις θέσεις της ΟΕΒ, προσβάλλει τους εργοδότες

Ατεκμηρίωτες, συλλήβδην μειωτικές και άδικες είναι οι κατηγορίες που εκτοξεύει σήμερα η ΣΕΚ εναντίον των εργοδοτών και του θεσμικού τους οργάνου (της ΟΕΒ) σε σχέση με τις διεκδικήσεις των συντεχνιών στον ευρύτερο δημόσιο τομέα.

Η Ομοσπονδία Εργοδοτών & Βιομηχάνων (ΟΕΒ) δεν θα ακολουθήσει την οδό της όξυνσης που επέλεξε η ΣΕΚ, διότι μόνο μέσα από νηφάλιο διάλογο, με θέσεις και επιχειρήματα, μπορεί να γίνει κατανοητή η ζημιά που μπορούν να προκαλέσουν τα αιτήματα που οι συντεχνίες προωθούν ελάχιστους μήνες πριν τις προεδρικές εκλογές.

Η ΣΕΚ ζητά με εκφράσεις απαξιωτικές το σεβασμό των εργοδοτών προς τους εργαζόμενους. Η ΟΕΒ απαντά ότι ο σεβασμός των εργοδοτών αποδείχθηκε έμπρακτα με την καθοδήγηση της ΟΕΒ στα χρόνια της μεγάλης κρίσης. Την ώρα που επιχειρήσεις καταστρέφονταν, περιόρισαν στο ελάχιστο δυνατό τις απολύσεις του προσωπικού και με τα πρώτα θετικά αποτελέσματα επιδόθηκαν σε σωρεία προσλήψεων, με αποτέλεσμα να έχει περιοριστεί η ανεργία από το περίπου 17%, σχεδόν σε μονοψήφιο ποσοστό μέσα σε μόλις 4 χρόνια.

Ο σεβασμός έμπρακτα αποδεικνύεται, και πάλι με την καθοδήγηση της ΟΕΒ, με τη σταδιακή επαναφορά μισθών και ωφελημάτων από βιώσιμες επιχειρήσεις μέσα στα πολύ ασφυκτικά πλαίσια που προσφέρονται.

Η ΟΕΒ έχει κάθε δικαίωμα και υποχρέωση να καταθέτει έγκαιρα και τεκμηριωμένα τις απόψεις και προτάσεις των παραγωγικών δυνάμεων που κατά κύριο λόγο χρηματοδοτούν τις δημόσιες δαπάνες, περιλαμβανομένου και του κρατικού μισθολογίου.

Η τεκμηριωμένη θέση που κατέθεσε η ΟΕΒ και που ενόχλησε τις συντεχνίες είναι ότι τα δημόσια οικονομικά δεν επιτρέπουν περαιτέρω αύξηση του κρατικού μισθολογίου.

Το κράτος έχει ήδη καταβάλει στους εργαζόμενους του συνολικές βελτιώσεις εισοδημάτων που υπερβαίνουν το 2.5%. Η ΟΕΒ έχει αποδείξει ότι κάθε ευρώ που προστίθεται στο μισθολόγιο του δημοσίου αφαιρείται από άλλες δαπάνες, αφού το κράτος έχει νομική υποχρέωση για ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς. Η ΟΕΒ υπέδειξε ότι τα ελάχιστα πλεονάσματα θα πρέπει να διοχετευθούν στους πιο ευάλωτους συμπολίτες μας και σε παραγωγικές επενδύσεις που δημιουργούν νέες θέσεις εργασίας.

Το μισθολόγιο του δημοσίου παραμένει αισθητά ψηλότερο του μέσου όρου της ευρωζώνης και δεν δικαιολογείται αυτή την ώρα οποιαδήποτε πρόσθετη μεγέθυνση του.

Η ΟΕΒ καλεί για ακόμη μία φορά τις συντεχνίες να δώσουν χρόνο στα δημόσια οικονομικά να επανέλθουν σε συνθήκες ομαλότητας και να προωθήσουν τις οποίες διεκδικήσεις τους σε χρονικές περιόδους που επιτρέπουν τον ισότιμο διάλογο και τη λήψη ορθολογικών αποφάσεων.

Εάν παρ’ ελπίδα, επιλέξουν την οδό της σύγκρουσης θα θέσουν σε κίνδυνο όσα με θυσίες μαζί, εργοδότες και εργαζόμενοι, έχουμε πετύχει στην χειρότερη περίοδο της ιστορίας μας μετά την τουρκική εισβολή.

Η επιλογή είναι δική τους, αλλά η ΟΕΒ δεν θα τους διευκολύνει να ακολουθήσουν την οδό της σύγκρουσης.