elΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΡΓΟΔΟΤΩΝ & ΒΙΟΜΗΧΑΝΩΝ ΚΥΠΡΟΥ
elΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΡΓΟΔΟΤΩΝ & ΒΙΟΜΗΧΑΝΩΝ ΚΥΠΡΟΥ

Πρωτοχρονιάτικο Μήνυμα του Προέδρου της OEB για το 2018

Πρωτοχρονιάτικο Μήνυμα του Προέδρου
της Ομοσπονδίας Εργοδοτών & Βιομηχάνων (ΟΕΒ)
κ. Χρίστου Μιχαηλίδη, για το νέο έτος 2018

Φίλες και Φίλοι,
Αποχαιρετούμε αισίως άλλη μια χρονιά και καθώς υποδεχόμαστε το 2018, κάνουμε τον απολογισμό μας, κοιτάζουμε μπροστά και θέτουμε στόχους για τις μέρες που θα έρθουν.
Το 2017 ανήκει πλέον στο παρελθόν και παρά τις δυσκολίες που επεφύλασσε για τον επιχειρηματικό κόσμο, σημειώνουμε την περαιτέρω βελτίωση των δεικτών της οικονομίας, τις αυξήσεις του ρυθμού ανάπτυξης, τα πρωτογενή πλεονάσματα και τη ορατή μείωση της ανεργίας. Η δημοσιονομική πειθαρχία και ακόμα περισσότερο οι μεγάλες θυσίες επιχειρήσεων και εργαζομένων αποδεδειγμένα πλέον έχουν αποδώσει καρπούς.
Συχνά τονίζουμε τη σημασία των αριθμών, αφού αποτελούν το εργαλείο μέτρησης της οικονομικής επιτυχίας και προόδου. Η ευημερία των αριθμών προσδίδει σε μια οικονομία δύο πολύ σημαντικούς παράγοντες: Την Εμπιστοσύνη και την Αξιοπιστία· στοιχεία που ενισχύουν την επιχειρηματική ανάπτυξη, την προσέλκυση επενδύσεων, τη δημιουργία θέσεων εργασίας και την βελτιωμένη καταναλωτική δύναμη των πολιτών. Ταυτόχρονα, αυξάνουν τα έσοδα του κράτους και δίνουν στην πολιτεία τη δυνατότητα να μειώσει φόρους, να αυξήσει τις παροχές προς τους πολίτες και να επενδύσει σε έργα υποδομής. Σημαντικό απότοκο είναι και η αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Κύπρου. Η ενδεχόμενη προαγωγή μας στην επενδυτική βαθμίδα εντός του 2018, θα διευκολύνει τον εξωτερικό δανεισμό της Κύπρου με χαμηλό επιτόκιο.
Οι θετικές εξελίξεις που καταγράφηκαν κατά το 2017 αναπτερώνουν το ηθικό μας. Όμως εξακολουθούμε να τονίζουμε εμφαντικά την ανάγκη για διατήρηση σοβαρότητας και νηφαλιότητας, αφού τυχών εφησυχασμός θα αποτελέσει αφορμή για πισωγυρίσματα. Δυστυχώς δεν έχουν ξεπεραστεί όλοι οι κίνδυνοι, ενώ εκκρεμεί η υλοποίηση σημαντικών μεταρρυθμίσεων, πρακτικών μέτρων και κινήτρων που θα ενεργοποιήσουν αποτελεσματικά την πραγματική οικονομία και θα σημάνουν την οριστική έξοδο από την οικονομική κρίση. Σημασίας είναι επίσης η επίλυση προβλημάτων και η δημιουργία συνθηκών ανάπτυξης για όλους τους τομείς της οικονομίας.
Το 2018 μας επιφυλάσσει πολλές προκλήσεις. Τα Μη Εξυπηρετούμενα Δάνεια παραμένουν σε υψηλά επίπεδα, επιβαρύνοντας την αξιοπιστία του ήδη ταλαιπωρημένου τραπεζικού μας συστήματος. Τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις είναι υπερδανεισμένα και η κατάσταση αυτή συντηρεί τη πολύ περιορισμένη πρόσβαση σε ρευστότητα τη στιγμή μάλιστα που μια στις δύο επιχειρήσεις εξακολουθεί να παρουσιάζει σοβαρά προβλήματα βιωσιμότητας.
Η ανεργία, παρά τη σημαντική μείωσή της, παραμένει υψηλή για την κυπριακή πραγματικότητα, αφού επηρεάζει άμεσα την αγοραστική δύναμη των νοικοκυριών. Το θετικό κλίμα του τελευταίου χρόνου μάς δίνει ελπίδες για σταθεροποίηση του ποσοστού κάτω από το 10% εντός του 2018.
Σε ότι αφορά το Δημόσιο Τομέα, η ΟΕΒ είχε εκφράσει αρκετές φορές την ικανοποίηση της για τις διοικητικές μεταρρυθμίσεις που δρομολογούνται. Στην πορεία όμως, παρατηρήθηκε μεγάλη καθυστέρηση στην υλοποίηση τους με αποτέλεσμα οι πλείστες από αυτές να παραμένουν ημιτελείς. Ζητούμε την επιστροφή σε πορεία υλοποίησης των δεσμεύσεων.
Το κρατικό μισθολόγιο πρέπει να συνδεθεί με το ρυθμό ανάπτυξης της οικονομίας ώστε οι αυξήσεις που δίνονται να είναι ρεαλιστικές και ομοιόμορφες. Παράλληλα, πρέπει να ενισχυθεί θεσμικά η σύμπραξη δημόσιου και ιδιωτικού τομέα (PPP) και η σταδιακή σμίκρυνση του κράτους έτσι ώστε να αποκτήσουμε μια ευέλικτη και αποτελεσματική οικονομία.
Εκκρεμές παραμένει και το θέμα του ψηφιακού μετασχηματισμού της Κύπρου. Η ΟΕΒ, σε συνεργασία με επιχειρήσεις και οργανισμούς του ιδιωτικού και ημιδημόσιου τομέα, προχώρησε ένα βήμα παραπέρα, αναθέτοντας το 2017 σε έγκριτο συμβουλευτικό οίκο την εκπόνηση μελέτης για τη ψηφιακή στρατηγική της Κύπρου. Η μελέτη αναμένεται να ολοκληρωθεί τους επόμενους μήνες και πιστεύουμε ότι θα αποτελέσει τη βάση μιας σύγχρονης ενιαίας στρατηγικής που θα έχει ως γνώμονα τον ψηφιακό μετασχηματισμό με τη συνεργασία κράτους και ιδιωτών.
Είναι γνωστό ότι η ΟΕΒ είναι θιασώτης της εξωστρέφειας των κυπριακών επιχειρήσεων. Πολλές φορές έχουμε αναλάβει από μόνοι μας πρωτοβουλίες που αφορούν είτε την επέκταση των κυπριακών επιχειρήσεων σε αγορές του εξωτερικού ή την προσέλκυση επενδυτών σε μεγάλα αναπτυξιακά έργα που γίνονται στον τόπο μας. Η εξωστρέφεια θέλει εκ βάθρων ανασχεδιασμό, και ουσιαστικές και αποτελεσματικές δράσεις.
Με ανησυχία παρατηρούμε την έξαρση που σημειώνεται στα εργασιακά και ιδιαίτερα στις διεκδικήσεις ομάδων εργαζομένων – κυρίως από τον δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα. Τέτοιες τάσεις εξακολουθούν να καθιστούν την οικονομία μας ευάλωτη και οφείλουμε να κρατάμε αμυντική στάση, αφού είναι πιθανό να θέσουν σε κίνδυνο όσα με κόπους και θυσίες έχουμε επιτύχει μέχρι σήμερα. Στα πλαίσια αυτά, θα συνεχίσουμε τον αγώνα για ρύθμιση του δικαιώματος της απεργίας στις ουσιώδεις υπηρεσίες. Οι βασικές υποδομές του κράτους – όπως λιμάνια, νοσοκομεία, συγκοινωνίες κ.α. – πρέπει επιτέλους να παύσουν να αποτελούν όμηρο μικροομάδων συμφερόντων που πραγματοποιώντας απεργίες παραλύουν την οικονομία κατά το δοκούν.
Το 2018 αποτελεί χρονιά ορόσημο για τον τομέα της υγείας στην Κύπρο. Η ΟΕΒ, ως εκπρόσωπος όλων σχεδόν των βασικών φορέων υγείας του ιδιωτικού τομέα, στηρίζει την ταχεία εφαρμογή ενός οικονομικά βιώσιμου και λειτουργικού Γενικού Σχεδίου Υγείας (ΓεΣΥ) χωρίς αποκλεισμούς, διασφαλίζοντας πως δεν θα αποτελέσει μια μαύρη τρύπα για τα δημόσια οικονομικά και πως η εφαρμογή του δεν θα προκαλέσει σοβαρές και μη αναστρέψιμες συνέπειες στο σύνολο ή σε επιμέρους κλάδους της οικονομίας.
Σε ότι αφορά τον τουρισμό, παρατηρούμε με μεγάλη ικανοποίηση την αναρρίχηση του κλάδου σε νέα επίπεδα ρεκόρ. Καλούμαστε πλέον να ανταπεξέλθουμε στη μεγάλη κάθοδο τουριστών που σημειώνεται και να αποδείξουμε ότι η αύξηση αυτή δεν ήταν ούτε ευκαιριακή ούτε συγκυριακή. Προσβλέπουμε στην περαιτέρω επέκταση της τουριστικής περιόδου που ήδη άρχισε τον τελευταίο χρόνο και ευελπιστούμε ότι με την ολοκλήρωση σημαντικών έργων που βρίσκονται στα σκαριά, όπως είναι η μαρίνα της Αγίας Νάπας και το ολοκληρωμένο θέρετρο καζίνο στη Λεμεσό, και αριθμός νέων ποιοτικών ξενοδοχείων, η Κύπρος θα καταστεί ακόμα πιο ελκυστικός προορισμός για ένα διευρυμένο φάσμα ξένων επισκεπτών.
Στον ενεργειακό τομέα η Κύπρος χρειάζεται να ενθαρρύνει περαιτέρω τις επενδύσεις σε Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ) και Εξοικονόμηση Ενέργειας (ΕΞΕ). Πρόκληση αποτελεί για εμάς η υποχρέωση να αυξήσουμε το μερίδιο κατανάλωσης ενέργειας από ΑΠΕ στο 13% μέχρι το έτος 2020. Η υπηρεσία Ενέργειας και Περιβάλλοντος που συστάθηκε στην ΟΕΒ τον περασμένο χρόνο, έχει επωμισθεί τον καταρτισμό της ενεργειακής μας στρατηγικής και την εποπτεία θεμάτων όπως το προαναφερθέν.
Υποδεχόμαστε το νέο έτος, εν μέσω προεκλογικής περιόδου και όπως ήταν φυσικό όλοι οι υποψήφιοι έχουν καταρτίσει τους σχεδιασμούς για την οικονομική πολιτική τους. Θα ήθελα να εκφράσω την ικανοποίηση μου, για το περιεχόμενο των προεκλογικών τους δεσμεύσεων έναντι του επιχειρηματικού μας κόσμου. Οι νηφάλιες και προσγειωμένες απόψεις που εξέφρασαν οι υποψήφιοι κατά τις πρόσφατες συναντήσεις τους στην ΟΕΒ, μάς κάνουν να αισιοδοξούμε ότι ανεξαρτήτως αποτελέσματος, η κυπριακή οικονομία έχει πλέον γυρίσει σελίδα και πως τα λάθη και τα παθήματα του παρελθόντος δεν πρόκειται να επαναληφθούν. Όποιο και αν είναι το αποτέλεσμα των εκλογών του Φλεβάρη του 2018, η ΟΕΒ θα στηρίξει τις προσπάθειες της κυβέρνησης και του Προέδρου για συνεχή βελτίωση του επιχειρηματικού οικοσυστήματος. Ταυτόχρονα, θα συνεχίσει όπως πάντα να είναι αυστηρός κριτής στα θέματα αυτά εφόσον χρειαστεί.

Κοιτάζουμε το νέο χρόνο με ανοικτό μυαλό και αισιοδοξία.

Καλή και παραγωγική χρονιά σε όλους!

Related Posts