ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΡΓΟΔΟΤΩΝ & ΒΙΟΜΗΧΑΝΩΝ ΚΥΠΡΟΥ
ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΡΓΟΔΟΤΩΝ & ΒΙΟΜΗΧΑΝΩΝ ΚΥΠΡΟΥ

ΟΕΒ: Για ακόμα μία φορά απροστάτευτο το λιμάνι – Νομοθετική ρύθμιση των απεργιών τώρα

Η Ομοσπονδία Εργοδοτών & Βιομηχάνων (ΟΕΒ) καταδικάζει την σημερινή τρίωρη στάση εργασίας των εργαζομένων της Εταιρείας Eurogate Container Terminal Ltd στο Λιμάνι Λεμεσού.

H στάση εργασίας πραγματοποιήθηκε κατά παράβαση του Κώδικα Βιομηχανικών Σχέσεων και μόλις ένα μήνα μετά την υπογραφή της πρώτης Συλλογικής Σύμβασης μεταξύ της Εταιρείας και των συντεχνιών ΣΕΚ και ΠΕΟ, με τους εργαζόμενους να προβάλουν νέες απαιτήσεις όπως δοθούν επιπρόσθετες αυξήσεις και φιλοδωρήματα πέρα από τα συμφωνηθέντα.

Χωρίς να υπάρχει παραβίαση της Σύμβασης και λειτουργώντας εντελώς εκτός των διαδικασιών και εργασιακών θεσμίων, με πλήρη περιφρόνηση για τα συμφέροντα του λιμανιού και της οικονομίας, μικρές αλλά πανίσχυρες ομάδες συνδικαλιστικών συμφερόντων στα Κυπριακά λιμάνια καθιστούν για πολλοστή φορά την Κυπριακή οικονομία έρμαιο της ασυδοσίας και των ετσιθελικών συμπεριφορών τους.

Η ΟΕΒ έχει επανειλημμένα επισημάνει ότι η εκδήλωση τέτοιων συμπεριφορών γίνεται εφικτή λόγω της απουσίας ρυθμιστικού πλαισίου για τις απεργίες στις ουσιώδεις υπηρεσίες. Όσο η Πολιτεία αποφεύγει να προστατεύσει αποτελεσματικά την ομαλή λειτουργία των ουσιωδών υπηρεσιών, θα υποφέρει η οικονομία και η κοινωνία.

Καλούμε για πολλοστή φορά την Πολιτεία να προστατεύσει την οικονομία, τους φορολογούμενους, τις θυσίες των επιχειρήσεων και των εργαζομένων και να λάβει αποφασιστικά μέτρα προχωρώντας αμέσως στην νομοθετική ρύθμιση του δικαιώματος της απεργίας στις ουσιώδεις υπηρεσίες.